Welcome to the world..twin

NoorNazuha | 3:32 PM | 9Comments |
Congrats to my sister in law on her twin babies....

Twin girls
Hoping for this little one to be mine....hehehe.......kidnap satu la.....:)..





Terima kasih, datang lagi.

Year end yang busy

NoorNazuha | 4:29 PM | 10Comments |
Assalammualaikum.. and Good evening..

Almost 10 days  and we will be celebrating new year of 2013. So how's the resolution? any new achievements? Well.... as to me, everything running like normal. Tak ada perkembangan dan cerita baru pun. Tapi dah year end ni, jadual harian makin busy pulak. Busy oleh sebab sebab berikut:-
  • Semua orang dah busy mengisi borang cuti. Sampai aku sendiri tak sempat nak cuti. Cuti aku untuk tahun 2012 ni masih ada berbaki 9 1/2 hari lagi. Carry forward hanya 5 hari untuk tahun 2013. Hopefully i can get something out of that. Boss bayar ke....Hehehe!
  • Court Vacation so called "vacate" tak pernah vacate. Kes punya la banyak hujung hujung tahun ni. Semua nak kejar masa. Semua nak dihabiskan dalam tahun ni.
  • Mr Hubby is facing his revision week and will seat for his first final exam. So, as a wife, kita pun akan turut sama akan merasa "kesibukan" dia. Hari hari balik lewat. Study kat library katanya (jangan bohong sudahla!). So everyday balik kerja, kena masak. Kena rushing dari office melawan arus trafik yang tak pernah tak jam. Fuhhh.....
  • Our Wedding anniversary is coming. No preparation at all done thus far. Maybe tak sempat nak raikan pun. Afterall, kalau Mr Hubby ingat pun, dah cukup bertuah. Still in my head, planning for something.....errrrr!
  • As our plan to travel next year is just around the corner, i have yet to complete my itinerary. Now at the stage to finish my visa application. Frankly, this the most "annoying" country i've ever experienced. Give up pun ada. And tambah stress lagi bila Mr Hubby tak boleh membantu. So semua atas bahu aku.Bukan tak biasa urus sendiri, tapi dengan kesibukkan kerja sekarang banyak membataskan plan kami ni.

Baru half way aku nak complete kan visa ni. Banyak lagi dokumentasi yang diperlukan. Kalau Visa aku tak denied, then i will share the rest of the story with my fellow friends. Kalau denied, then senang cerita aku tukar destinasi jeh.....:(

Okla..nak sambung kerja.....see you...A Bientot! 

Terima kasih, datang lagi.

Info on Japan again

NoorNazuha | 5:11 PM | 17Comments |
Bonsoir!

Memandangkan ada lagi kawan kawan blogger bertanya preparation untuk ke Jepun, so i will publish this entry once again. Tips nak ke Jepun aku dah share sebelum ni, cuma maybe ada kurang jelas. Then, i will share it again...

Firstly, going to Japan requires Visa. You can print the form online.Click this link


All visas are free and can be collected within 3 working days. Documents required to attach with the form are:-
  • Valid Passport
  • Letter of confirmation (if you are working) stating the post, length of service and monthly salary
  • Bank statement and salary slip (Certified True Copy)
  • Itinerary in Japan
Embassy of Japan located at Persiaran Stonor near KLCC.

Secondly, ada kawan blogger tanya di mana nak beli winter apparel yang murah murah. As i mentioned earlier, kalau sesiapa yang tak kisah, boleh aje beli di Bundle.Aku sendiri beli di Bundle Kota Damansara dengan harga RM50. Brand Uniqlo. Hantar dobi dulu sebelum pakai and luckily semua ok. Kalau tak suka yang bundle2 ni, boleh la pergi ke kedai winter apparel macam biasa, tapi harga memang agak mahal kecuali ada sale. Tepuk dada tanya la selera masing masing.

And thirdly, pasal bajet di sana. Tip budget ni pun pernah aku share sebelum ni. In short, masa aku travel ke sana dulu, aku cuma bawak duit poket RM1,500. Itu hanya untuk belanja sahaja. Yang penting transport and hotel dah dikira. Frankly, in Japan, makanan dan transport boleh dikira sangat mahal. Jadi, please allocate lebih sikit bajet for both.

As to the accomodation, i highly recommend this: (if you travel to Osaka)

WEEKLY MANSION OTAMAE




Till now..Au Revoir.....

Terima kasih, datang lagi.

Tudung and Overseas?

NoorNazuha | 3:32 PM | 21Comments |

Asslamualaikum...
Eh...apa relevant tajuk entry ni kan?...let me peel it......diam tak diam dah setahun lebih aku ada blog. Dalam berblogwalking ni, macam macam blog aku jumpa. Macam macam penulisan. Ada yang kelakar, ada yang asyik nak tunjuk muka sendiri (muncung sana sini, bajet cute agaknya), ada yang suka tayang kekayaan, harta benda, tayang boyfriend dan macam macam lagi. Terhibur jugak kalau dibaca betul betul.

As for me, kenapa aku berblog? Nak tiru orang ke sebab semua ada blog?ok...first and foremost, aku berblog sebab aku nak berkongsi pengalaman dengan kawan kawan di luar sana terutama sesiapa yang minat Travel. Aku suka berkongsi apa yang membuatkan travel tuh menarik. Apa excitement yang kita dapat. Pengalaman yang tak sama dengan apa yang kita lalui hari hari. Meeting with new peoples, new languages, new cultures, new weather and new in everything. Besides, i wanted to share the tips and Budget for those who loves traveling.

Travel to overseas is not confined to excitement, adrenaline, fun semata mata. Bukan hanya nak bergaya dengan boot mahal ala ala Victoria Beckam (spell pun x sure lah) bukan hanya nak memperagakan trench coat berwarna warni yang kita tak merasa nak pakai masa di Malaysia disebabkan cuaca yang panas dan bukan jugak medan untuk kita buka aurat sesuka hati memandangkan kita berada di tempat orang.

I am not an angel.Bukan juga sempurna. Sekadar untuk berkongsi pengalaman. Ada jugak yang bila kat negara sendiri bertudung sempurna, cantik mata memandang, akan tetapi bila bercuti ke luar negara, tup tup.. tudung entah ke mana. Maybe panas kot. Eh....kalau dah travel ke negara ber "zone" sejuk ni apa alasan pulak untuk tidak bertudung kan...or mungkin jugak rasa dengan bertudung ni everything is restricted. Tak boleh bergaya lebih lebih. Tak "rock" la kalau pakai tudung...Wallah alam..tepuk dada tanya selera. Masing masing dah dewasa untuk berfikir...

Ada juga yang janji macam bertudung, pakai lengan pendek, nampak leher, nampak telinga..tapi atas kepala letak selendang semata maata sebab berada di oversea.Tapi bila di Tanahair sendiri, all the sudden, elok jeh sempurna menutup aurat. Nak kata hipokrit, Wallaahu alam.. Ye, bila bercakap bab agama, sesetengah orang berpendapat, masing masing jaga hal sendiri, Kubur pun lain lain. Sendiri punya amalan, sendiri la tanggung. Itu terpulang la pada firasat dan pendapat masing masing. Pada aku, kalau kita buat perkara yang sendiri dah tahu salah, kenapa nak di war war kan pada orang lain. Contoh seperti isu buang tudung bila bercuti ke luar negara ni, tak perlu la nak post gambar gambar tu di blog atau pun di laman sosial. Cukup la sendiri yang tahu kan. Kenapa mesti bangga kalau kita  tahu itu bukan diri kita.....

Ye, kesimpulannya, Allah ada di mana mana. Bukan hanya di Malaysia. Allah tetap sama.... till now...mari lah sama beramal...untuk diri aku yang utamanya..:)....Au Revoir!









Terima kasih, datang lagi.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...