Vienna-Munich-Paris

NoorNazuha | 4:59 PM | 6Comments |
Salam

Ye, pengembaraan sudah hampir sampai ke penghujung. Perjalanan pulang dari Vienna, Austria ke Paris ialah yang paling jauh iaitu lebih kurang 15 jam menaiki Train. Selain tuh, kena transit di Munich, German untuk naik Night Train. Tak boleh nak bayangkan lenguh duk dalam train tuh. Saya cuma harap kabin kami tak payah nak share dengan orang lain., tapi kali ni memang tak best sebab kena juga share dengan penumpang lain.

Train kami dari vienna bergerak lebih kurang pukul 4.20PM. Sementara tuh, kami lepak di Lounge di Westbanhnof. Best dapat stay kat Lounge first class ni. Boleh lepak dan makan makan ringan. Mostly yang masuk sini kebanyakkan business man jeh....hahaha..poyo plak ayat ni..



OBB lounge Vienna


Sambil menikmati plain cake and ice lemon tea

Kat dalam ni ada wifi semua. Nak tido pun boleh. Semua monitor berkenaan perjalanan Train ada kat dalam ni. So tak yah risau kena tinggal dengan train. Janji kena tau no train  and later diorang akan bagitahu platnoform no di skrin. Disebabkan kat dalam ni semuanya businessman, tak leh la bising bising and nak amek gambar sangat. Nanti diorang kata kami jakunta pulak.....hahaha..


Posing dengan Train sebelum bertolak
Perjalanan dari Vienna ke Munchen HB German mengambil masa dalam 5 jam. Kami sampai ke Munchen dalam pukul 8.20PM dan suhu pada masa tuh Subhanallah..sejuk hingga ke tulang. Perut pulak dan berkeroncong menahan lapar sebab memang tak sempat nak bawak bekal. Puas pusing kat sini cari makanan halal tapi tak jupe. Last last kami beli kentang goreng buat alas perut untuk malam tuh.


Ni satu satunye gambar di Munchen, German
Train ke Paris akan bertolak dalam pukul 10.50PM. Sementara menunggu, kami sempat beli sikit souvenier buat kenangan. Lepas tuh masuk dalam bilik menunggu. Kebanyakkan kat dalam ni dah tertidur tidur sebab dah lama sangat. Ada sekumpulan tourist dari Indonesia lepak kat dalam ni, and hati kecil saya berkata mungkin kami akan naik 1 train dengan dioarang. Punya ramai diorang ni...

Sempat ke Public Toilet kat sini. Ohh lupa nak bagitau, nak masuk toilet kat europe ni mostly berbayar. Mostly 1 euro dan paling murah pun 0.50euro. Paling mahal saya kena di Swiss iaitu 2CHF (RM8)..sila tahan bila nak buang air ye......hahaha...


Public Toilet
Selepas boarding train, memang tak ada gambar la. Kami kena share cabin seramai 4 orang. Sorang Austrian dan sorang lagi French. NAsib baik dedua perempuan. Kalau lelaki, takot oooo nak tidor...mana la tau kan ada yang amek kesempatan. Sepanjang perjalanan memang cukup tak selesa sebab tak boleh baring. Tidur dalam keadaan duduk and keadaan cabin tuh agak sempit. Ada masa dan ketika train akan berhenti sangat lama. Maybe driver train tidor kot. Masa ni, cabin akan jadi panas dan terpengap. Lemas oooo...kena keluar amek angin kat luar. Sempat jugak saya borak dengan 2 orang tuh and luckily english mereka sangat hebat...:)

Sampai di Gare d est Paris lebih kurang jam 8.20am. Ohhhh...lega mak. Perjalanan paling jauh dah dilalui. Tak nak dah naik tren jauh macam tuh leteh. Dari Gare D Est ni kena tukar Station ke Hotel Kami yang terakhir. Hotel ni terletak di La Defence.  La Defence ni ialah Stesen terakhir untuk Line 1 (Yellow Line).

Grand Archer di Station La Defence
Sampai di La Defence, nampak gerbang besar ni. Bila nampak ni teringat cerita Mr Bean Holiday.Hahaha....excited nak bergambar sampai sesat jalan nak cari Hotel. Tanya booth information kat area tuh then diorang bagitau Hotel kami di sebelah kiri Grand Archer. Kami menginap di Renaissance La Defence.

Di hadapan Renaissance La Defence Paris


Lobby


Our room
Nampak tak kedudukan katil tuh rapat kan..tak suka tak suka, dah nampak macam double bed pulak. Terus kami buat renovasi besar besaran. Tarik sana tarik sini semata mata nak bagi katil tuh ada jarak antara dua tuh. Lagipun bilik ni tak besar mana pun. Kena re arrange betul betul.


Hah.....terus jauh


Macam biasala, lambakkan barang barang untuk dimasak
Ooo ye, kami stay area La Defence lebih kurang 4 hari 3 malam sebelum pulang ke Malaysia. Di next entry saya kongsikan aktiviti kami di Paris k. Lama tak wat review tentang paris and tempat menarik kat sini. Ye, banyak tempat menarik kat sini, masalahnya masa jeh yang tak mencukupi untuk explore semua. Total hari saya berada di Paris sebelum ke negara negara lain ialah selama 7 hari 6 malam.

See you in the next entry.......

Terima kasih, datang lagi.

Vienna. City of Opera

NoorNazuha | 4:07 PM | 3Comments |
Salam

Perjalanan saya di Vienna di teruskan pada hari yang ke 12 percutian. Masa ni badan dah sangat sangat penat. Maklumla dah tua. Sampai jeh di Hotel terus masak dan mengemas. Buddy saya terus terlopong tido. Leteh btol dia. Kami bernasib baik sebab dapat stay kat Courtyard ni sebab dekat dengan Train, jadi senang nak bergerak.



Perjalanan awal pagi kami bermula seawal jam 9 pagi. Menaiki Train ke Wien Westbahnof. Apapun kami kena book reservation seat untuk pulang ke Paris keesokkan hari nya. Kalau train penuh, haru biru dibuatnya. Kebetulan hari tu ialah hari Ahad, so banyak kedai tutup. Frust menonggeng mak. Walaupun niat awal bukan nak shopping, tapi terkilan la jugak.Jauh jauh datang kan.


Station Subway hotel kami di sini

Setelah selesai urusan di Westbahnof,  terus ajeh kami ke Karlsplatz. Berbelit my lidah nak menyebutnya. Kat sini banyak info tentang tourist. Plan nak amek Hopo jeh kat sini. Dek kerana kad kredit dah gone, apa pun kena cash. Memang tuck budget betul.


Station yang dimaksudkan.


Cuaca sangat baik tapi tetap sejuk
Harga Hopo di sini untuk semua route ialah Euro25. Not bad la. Sebenarnya plan asal nak ke Budapest. Vienna dan Budapest dikenali sebagai Twin Cities kat sini sebab jarak yang tak jauh. Seperti juga London dan Paris. Tapi masa betul betul tak mengizinkan. Nanti yang dikejar tak dapat, yang dikendong berciciran pulak. So, baik habiskan sisa masa yang ada di sini ajeh. Plus, bajet pun dah agak goyah gak masa ni....huhuhu...


Vienna Hopo Bus


Inside the Bus
Sempat gak saya bertanya pada staff sight seeing bus ni kenapa tak ada bas yang open kat belah atas tuh, lagi senang nak tengok view. Dia kata sebab musim winter dioarng tak provide banyak bus yang open sebab takot hujan. Maybe Summer banyak la kot bas bas yang open ni.



Usha orang orang di sekeliling

Something funny when we took this bus, we fell asleep almost the entire journey. Just imagine betapa penat betul trip kali ni. Sia sia betul masa ni. Bila terjaga, bus ni dah siap buat first tour. Then kami pun turun untuk naik bus hopo route lain pulak.

Unfortunately, masa ni kawan saya tertinggal kamera dalam bus yang pertama tadi. Apa lagi...dia terus menangis time time tu gak . Panik gak dibuatnya. So..saya terus jumpa Staff berbaju kuning tuh bagi dia intecom member dia dalam bas yang first tadi. Alhamdulillah, kamera tu berjaya dijumpai dan tak ada sesiapa pun yang amek.


Turun di Istana yang tak tau nama ni..


FM
Spent masa sikit kat sini sambil makan bekalan yang dibawa dari hotel berupa Nasi Goreng Telur..fuhhhh heaven dapat makan nasi goreng sejuk di tempat yang sejuk..haha....sepanjang kat sini saya tak jumpa satu pun makanan halal. Perkara yang dah diduga so bawak bekal jugak yang selamat.




Percaya atau tak, Kami tak turun banyak tempat pun, since cuaca sangat sejuk petang tuh. Tak tahan oooo....plus badan dah penat. Terus jeh patah balik ke hentian pertama tadi di Karlpltazs....dari situ kami cuma jalan kaki ke tempat shopping yang terletak tak berapa jauh dari Subway.


Arsenal Museum


Suasana petang di Bandar Vienna


Sacher Hotel


Swarovski

Walaupun hari dah nampak macam malam, sebenarnya baru petang jeh. Biasalah musim winter macam gini, cuaca cepat gelap. So kedai kedai pun banyak tutop awal. Actualy semua kedai kat sini memang tutup pun sebab hari Ahad. Yang buka pun hanya souvenier shop ngan cafe cafe minuman. Tak tahan sejuk punye pasal, kami lepak kat starbuck sekejap.


Jemput minum semua...


Nearby fountain


One of the Opera here


Another Swarovski
Maaf.Entry ni penuh dengan gambar jeh..biarla gambar yang bercerita aje..hehe...in short, Vienna ni macam bandar elite, tak banyak pengemis dan sangatla bersih. Subway dan train sangat moden dan efisyen.  Antara banyak banyak bandar eropah, Vienna ialah yang paling bersih selepas Swiss. Local pun converse dalam english dengan agak baik, tak sebaik Swiss. Barang barang agak mahal dan tak semurah di Italy. Bagi saya, Vienna ialah bandar yang selamat seperti juga di Swiss.

Besok petang, kami akan pulang semula ke Kota Paris. Banyak yang nak dikemas. Kota ini akan kami tinggalkan dengan seribu kenangan. Walaupun tak lama di sini, tapi cukup memberi kenangan. Tak tahu lagi bila nak jejak ke sini. Mungkin jugak tak jejak lagi...:(

Next entry saya kongsikan pengalaman Perjalanan ke Kota Paris semula k...till now...babai...:)


Terima kasih, datang lagi.

Journey to Vienna Austria

NoorNazuha | 1:17 PM | 14Comments |
Salam

My journey later continue from Rome Italy to Vienna, Austria. The journey took almost 13 hours train ride and it almost drove me crazy. Penat ohhhh.....rasa nak pengsan duk dalam Train. Luckily just the two of us in that cabin. Normally for the long journey, we have to take the Night Train. You can choose wheather to take a sleeper coach or just a seat for a different fee. For a Pass Holder, reservation fee for sleeper coach is 27Euro and 9euro for reclining seat.


Our Cabin




Memang kami bernasib baik sebab cabin 6 orang ni tak penuh. Cuma kami berdua. So boleh la tidur lena sikit sambil layan lagu. Bekalan makanan pun ada lagi..Train kami bertolak jam 7.04PM dari Bandar Rome. Jenis Train yang kami naik ni nama dia OBB. OBB ni ialah Train kepunyaan negara Austria.    

Tempat beg ialah di bahagian atas. Dasyat oooo..nak angkat beg seberat 20Kg ke atas. Terpaksa bertungkus lumus angkat 2 orang. Kalau tak letak kat atas, takot ada penumpang lain pulak nak masuk masuk ke cabin kami sebab Train ni akan berhenti di beberapa Main Station.

Memandangkan Train ni ialah Night Train, so cabin ni ada pintu dan boleh padam lampu untuk tidur. Tapi bila inspector ticket datang nak cek tiket, mau dia tolak ajeh pintu cabin tuh dan demand tiket. Terkulat kulat gak kalau tengah tido. Jadi mamai jeh..hehehe....biasanye diaorang akan datang cek beberapa kali sebab melibatkan cross border negara. Sayang sekali pemandangan malam tak nampak. Cuma ada beberapa ketika tuh nampak limpahan salji kat tengah tengah jalan sebab Austria ni sangat sejuk masa ni.


Arrived at Wien Meidling
Kami sampai ke Wien Meilding lebih kurang jam 8.30am. Wien Mielding bukan station utama. Station utama di Vienna ialah Wien Westbahnof. Tapi jarak antara kedua ni tak jauh pun.  Kat sini berbeza sangat dengan Rome sebab tak ada ulat ulat tiket mau pun yang suka mintak mintak duit ni.....lega oooooo... Lepas turunkan beg beg semua, macam biasala..menikmati udara nyaman di Vienna sambil snap gambar.


Our Train
Perkara pertama, sesat. Perkataan sesat dah jadi macam rutin pulak kat sini...bukan senang nak cari tempat ni. First, kami kena ke main station dulu dari sini. From main station baru boleh cari hotel...Then saya bertanya pada orang kat situ,, kat sini mereka tak ada la fluent sangat english. Guna jeh bahasa isyarat kalau diorang tak paham. Janji diorang boleh tunjuk arah.

Then kami ke subway terdekat. Subway kat sini ialah Line U6. Dari U6, kita boleh ke mana mana station subway lain kat sini.


Inside the subway


Westbahnof


Westbahnof Station
Bila dah sampai sini, macam macam line subway kita boleh interchange. So tak ada masalah. Tetiba ternampak satu grocery kat sini. So sempat beli sayur sikit dan telur untuk di masak. Perut dah berkeroncong lapar. Maklumla tak makan proper dari malam lagi. Dari sini kami terus tukar Subway dari Line U6 ke Line U3 (purple) untuk ke Hotel yang terletak di Station Kreau. Tak jauh cuma dalam 10 minit naik train ke sini.


Dah sampai ke Kreau...sejukkkk woooo...

Hotel Lobby

I need a bed



Selepas mengemas apa yang patot, kami cepat cepat lambakkan bahan memasak yang dah terperap dalam beg tuh. Dah tak tahan lapar...tambah pulak dengan cuaca sejuk...fuhhhh....perut dah masuk angin ooo..menu hari tuh ialah Nasi Goreng. Simple but tasty..hahaha.....dalam keadaan macam ni, apa pun sedap kalau masuk malut kan....tak yah nak memilih milih..


Yang dibeli di Grocery cuma Sayur, Telur dan minyak masak Sunflower seed.


Masa untuk menumis


Nasi Goreng siap
Sampai sini dulu  entry kali ni, perjalanan ke vienna ni ialah yang paling jauh setakat ni. Sebelum ni train tak la sampai 13 jam. Tu pun direct train. Kalau train bandar, agaknya mau 24 jam baru sampai kot. Tapi Alhamdulillah, kemudahan dalam Train ni banyak. Toilet air sume ada. Tak ada masalah pun kalau sakit perut ke, nak terbuang ke..hehe....yang penting ada air.

Jumpa di next entry.........

Terima kasih, datang lagi.

Journey to Pisa and Florence Italy

NoorNazuha | 4:17 PM | 7Comments |
Salam

Lets continue our journey. After spending one whole day exploring the Eternal City, Rome, the 2nd day we decided to visit the Leaning Tower of Pisa. Pisa was not located in Rome. We have to take another train and it was about 40 minutes train ride from Rome. (tetiba tukar english pulak)

When i was first getting to know Rome, i thought Pisa and Rome actually sharing the same location. No, it's not. Okay, to get here, first we have to go to Roma Termini which is the main Train Station in Rome. Oh before i forgot, let me share our stay in Rome. We stayed in Courtyard Rome Central Park.  From Rome Termini, take a Metro Line A (Red Line) and stopped at Aurella Station. From there, change to Regional Train to Gemili Station. From Gemili Station, walk on your right till 2nd junction and take left. You can see the Huge Hotel Sign from there.


At the front door
As i posted in my early entry i mentioned about the snatched in the Metro. As a complimentari,we received a huge benefits from this hotel. We have been given the Executive Suite and internet for free. Weeeeeee...........What a relief....


Our bed

View from the balcony
Okay, back to our journey. We depart from Rome Termini to Pisa at noon boarding trenitalia. As i also mentioned earlier, we have purchased the Global Pass which entitled us to board the first class Train coach but at first we have pay for the reservation. The cost of High Speed Train reservation is Euro10 per journey which total up to Euro20 for return.


Our Seat....hehe..


Arrived at Pisa Centrale
When we board the Train, make sure we are in the Correct Platform and also to ensure the number of the Train No. It does not matter when the train displayed the Last Destination that the Train terminates as long as we are in the correct Train. For example, i want to go to Pisa, but the Train says the destination terminates at Milan. If so, just check the Train No.


Pisa Centrale
From Pisa Centrale, we have to take a bus to Pisa. Its about 15 minutes ride. From the Station, we have to cross the road in order to get the Bus. I forgot the Bus No but just asked the locals there and said the word "tower" then they will show you the Bus.

Pisa is just a small town. But the public transport is so great. There were buses everywhere and you don't have to wait long to catch one.


Outside the Tower



When we was here, the weather was so gloomy eventhough it just around 5PM. Crowd not really bother much. Some of them busy to get the right angle like pushing the Tower and lean over the Tower. I believe they were using specific angle to get the desired post as they want.










While we are enjoying our view, all the sudden, the urgency to go to the toilet was intolerable. Huh..searching for the toilet around here and we found one, which was the cheapest at 0.50 Euro. One thing i loved about the toilet here was that the cleanliness was well maintained.




After 1 hour, we decided to move back. What i'm concerned is that, we have no idea when will be the last train to Rome. Its geting dark even faster in Winter. Before that, we have a chance to take a look for a few Souvenier. Here, FM is quite cheap compared to any other place.


Fridge Magnet



Pelbagai jenis souvenier

We took the same bus from Pisa to Pisa Centrale Train Station which took at least 15 minutes ride. Fortunately we manage to catch the 7.15PM train to Rome and yet we have to pay another 10euro for reservation.


Que to purcahse the Train ticket
This is quite a lenghty post because i tend to combine both entry in one. The next journey on our 3rd day was to get to Florence, Italy. When we speak about Florence, the first thing browsing in mind is that, its luxury outlet. Well...i thought i could get one from those outlet.....

From Rome Termini, we took a Train to Firenze (Santa Maria Novella) and it took almost 40 minutes ride. As we are a Pass Holder (Global) then again we entitle to board the first class coach...hehe....best gak sekali sekali satu train dengan business man ni....


Complimentary refreshment.



Firenze Train Station aka Florence

From here, there are several ways to get to Florence Outlet and there are a few outlets actually. The Prada Outlet, The Mall, Barbeno and The Fashion Valley. If you take a cab, beware of the fare since it was so expensive. We just took a bus for the fare of Euro15 per journey.


List of Outlets in Florence and cab fare
Perjalanan ke Outlet The Mall memakan masa selama 1 jam. Most of the outlets are located in sub urban/rural area. So it took a while to get there. Mau tertido jugak dalam bas dibuatnya. The weather was supercold that morning...The was was full and most of them are chienese.

From the Train Station, we have to walk at least 10 minutes on your right to get the bus. It's a blue color bus and you pay the ticket once you get into the bus.






We arrived at the Mall around 11am. It was raining that day. Basiccaly it was just a small outlet. What i can re call was that, it has a few designer outlet like Prada, Gucci, Ferragamo, Fendi and some other italian brands. The most allured is Prada and it was so crowded that time.


At Gucci outlet


I desperately in need of one of them.....


Prada


i want this too
While waiting for the bus to get to train Station, we have nothing to eat since there was no Halal food at all around here. What else should we do unless to endure the hunger....hahaha...but i enjoyed my Vanilla Gelato here.


3 Euro
Bila sampai bas, memang terus berebut naik la pasal tak sabar nak balik ke Rome. Tak tahan nak makan dah sebab kat Rome senang nak cari makanan halal. Setibanya di Rome, we headed to Halal Hindu Restaurant located just opposite Rome Termini.


My friend ordered Spagheti


Half bird for me...

Lovely Onion Kebab Pizza for both of us

Selepas mengisi perut later on, we proceed to take a Metro ride to Trevi Fountain once again. It must have been different view at night was it?..so kami pun jalan jalan area sini sambil cuci mata. Pemandangan malam sangat cantik di sini





Leather bag which i bought myself for 20Euro


Alal ala LV gitu


Waiting for the customer


Trevi at Night
Okey...thats all for now....biarpun kenangan di sini bercampur baur..tapi rasa best tuh still ada. Cuma nasihat saya, kena extra hati hati sebab di sini terlalu ramai pendatang. Mungkin diorang pun tak ada pekerjaan tetap, so apa yang diorang buat cuma nak kena kan tourist macam kita jeh.

Apapun..semoga perkongsian ni dapat jadi tips untuk yang nak ke Rome sedikit sebanyak. Nanti saya kongsikan pengalaman perjalanan saya ke Vienna pula ye....jumpa di next entry.......Adiossss...

Terima kasih, datang lagi.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...