Shopping at Myeong Dong

NoorNazuha | 5:53 PM | 13Comments |
Salam

Seperti yang pernah di update sebelum ni, kami ke Myeong Dong untuk shopping. Macam gempak jeh bila cakap Shopping kan. Bukan Shop apa pun, cuma souvenier untuk kengkawan dan keluarga terdekat dan barang2 pesanan penaja jeh..:)

Jarak antara Namsan Tower ngan Myong Dong ni sangatla dekat. We all jalan kaki menurun bukit jeh lepas turun dari cable car tuh. Hari dah beransur malam masa ni. Cuaaca tak sejuk mana, just nice untuk bersiar siar.


Myong Dong Street

Bila dah sampai sini, aim pertama nak cari brooch. Dalam banyak2 benda, yang ni saya nak. Tau tau jeh la kalau beli brooch yang harag RM1 kat jalan tar, pakai pun tahan 1 hari jeh.....So far pakai Brooch Korea ni memang tahan..puas hati...

Jalan punya jalan, jumpa satu stall pakcek ni jual brooch. Harga 1 brooch 3000Won. Ada lagi dengarnya yang lagi murah, mungkin di Insadong tapi tak jumpa kat Myeong Dong.



Cantek cantek brooch dia. 1 Brooch 3000 W dalam RM9

Selesai merembat 15 biji brooch, we all nak pergi rembat Skin Care Product pulak. Store pertama yang we all masuk ialah Innisfree. Banyak pesanan penaja yang nak dibeli. Lagipun dalam banyak2 skin produk kat sini, Innisfree yang paling murah.

Kat Myeong Dong ni rasanya ada berbelas belas outlet. Antara yang popular:-

  1. THE FACE SHOP 
  2. NATURE REPUBLIC
  3. SKIN FOOD
  4. ETUDE HOUSE
  5. INNISFREE
  6. MISSHA
  7. TONY MOLY
  8. IT'S SKIN
Sejauh mana kebagusan produk2 ni sebenarnya terpulang pada individu. Bagi saya, saya cuma pakai benda yang bukan asas, maksudnya, buka facial cleanser atau Toner tapi lebih pada yang sampingan. Sebagai contoh, Nose Pad, Lip Gloss, Mask Sheet, Mask atau Hand and body Lotion.



Lip Gloss antara feveret saya...murah,cuma 4000Won



Di atas ialah antara yang dibeli. Mostly Sheet Mask dari Innisfree dan Skin Food. Lip Gloss Innisfree, Jeju Pore Clay Mask dari Innisfree jugak, Nose Pad dari Etude House dan Nature Republic dan the rset tu sume free sample jeh. Paling banyak beli pun Sheet Mask jeh sebab nak bagi kat orang.

So far yang paling puas hati ialah Nose Pad dari Nature Republic (3 in 1). Best sangat. White head ke Black Head ke sume ilang laaa...hehe...Nose Pad 3 in 1 ni untuk 10 pack harga dalam 10,000Won iaitu lebih kurang RM31.

Jalan punya jalan, jumpa makanan Halal..perot subhanallah..lapar tahap dewa. Terus naik tingkat 4. Ingatkan Korean Halal, rupanya Tibetan Halal food. Ahhh....janji Halal......Saya cuma Order Spicy Meatball and member pulak order Nasi Briyani.


Spicy..quite tasteful


Not so Tasteful
Selesai makan, misi meneroka diteruskan. Mencari souvenier untuk sanak sedara dan kengkawan. Tapi memang tak snap gambar sangat sebab handphone ni memang out kalau amek gambar dalam gelap. Layan jelah gambar gambar ala kadar kat bawah ni..:-


Key Chain untuk bebudak Office


Sheet Mask, Hand Cream and Hand Cream


Malam malam memang happening kat sini..i like


Gegar jangan tak gegar..:(
Setelah kaki hampir rasa nak tercabot dan lutot rasa macam nak bengkok, baru lah rasa macam nak balik. Beg dah beranak jadi 4 ketul. Senget banhu nak kendong barang barang ni. Walaupun ada lagi nak beli, tapi bajet tak mencukupi. Itupun dah ada guna kad kredit sikit. Nak harapkan cash, memang tak cukup.

Okla..sampai sini dulu entry ni. Nanti sambung kisah di Itaewon untuk entry yang penghabisan.....daaaaaa..

Terima kasih, datang lagi.

Namsan Tower

NoorNazuha | 2:18 PM | 17Comments |
Salam

Hoooo yeahhhh.lately rajin update blog sebab kita kurang busy. Best best ada masa nak berblogging ni. Lagipun nak habiskan entry Korea ni secepat yang mungkin takot ada yang muntah hijaun bosan pulak nak baca.(harap tak ada la yek..)..

Menyambung entry sebelum ni iaitu Lotte World, seterusnya kami ke Namsan Tower. Siapa tak kenal Namsan Tower atau Seoul Tower kan. Tak sah kalau ke Korea kalau tak pergi sini. Tapi nak kongsi cerita sedeh. Sedeh sebab gambar gambar yang amek kat sini semua tak cun pasal guna Hp and lagi satu pasal hari dah malam. Ingatkan kat sini pencahayaan cun la, rupanye bila malam gelap gulita and dah tentu tentu memerlukan Kamera DSLR yang power, btol tak?......


Namsan Tower at the back
Baju masih sama kan. Sebab dari Lotte World terus gi sini. Kami ikot Myeong Dong. Salah keluar exit. Sesat entah belah mana pun tak tau. Nampak jeh Tower tu dari jauh. Last last tanya kat Domino. Siap bagi isyarat tangan bagai, nasib dia paham. Dia suh lintas jalan and panjat bukit.

Lepas cross terus kitaorang daki bukit yang hampir 200meter jugak nak sampai ke Stesen Cable Car. Serious, kalau tak ada stamina. memang leteh oiiiii....tengok makcek makcek ni steady jeh panjat. Yelah...kitaorang ni dari pagi tak makan, mau tak ada stamina...!!!

Sempat tanya satu kapel ni kat mana cable car, beriya iya pakcek korea ni tunjuk jalan, rupenya dia pun susah.....ahhhhh..tensen mak...lebih kurang 30 minit mendaki, akhirnya sampai ke Stesen Cable Car. Que fuhhhh...tak sangka ramai sangat. Dari waiting line kata 1 jam, tapi serious lebih. Dekat 1 jam 30 minit que.


Sunset at Namsan


Ni dah kira half way que


Ohhhh..kualiti gambar yang memang disesali
Bila dah nak sampai ke Cable Car, bersesak jugak yang nak masuk. 1 cable car boleh muat dalam lebih kurang 20 ke 30 orang macam tuh. Cantik sangat nite view kat sini tapi memang gambar tak cun laaa.....


Nite view
Naik kejap jeh. Tak sampai 10 minit kot. Tapi nak menunggu tuh yang tak tahan. Sampai jeh kat atas ni, terus bergegas ke love padlock ni. Tapi tak beli pun pad lock nye. Malas pulak. Dah malam malam ni nak kejar masa. Takot time nak turun nanti, kena berebut rebut lagi.


Yuhuuuuu..i am here bebeh


The Padlocks


The Tower

 
Apa ntah nama benda ni

Percaya ke tak, kami tak naik pun tower ni. Malas pulak nak naik. Orang ramai sangat and masa pulak dah suntuk. Cukup cukup la lepak kat bawah ni. Beli souvenier sikit kat sini untuk kenangan. Harga souvenier kat sini boleh tahan mahal.FM tu wajib. Ada macam macam. Cantik2 semuanya. Poskad pun ada.


Ni yang saya beli di Namsan


Ohhhhh...sedihnua tengok gambar ni......


Agaknya berapa jumlah Padlock ni
Tak lama kami kat atas ni. Tak sampai 1 jam pun. Terus rushing nak turun. Nasib baik orang tak seramai masa nak naik. Lega mak.Ohhh........


Menunggu Cable Car sampai


Dah sampai
Bila tengok Cable Car ni, tetiba teringat scene dalam Drama Boys over Flowers. Tak ingat episod berapa yang Gun Jun Pyo ngan Jandi dating kat Namsan Tower pastu terkunci kat sini. Sweet sangat scene tuh kan.....hehehe......Cinta baru berputik gitu....

Selepas turun dari Namsan Tower, kami terus ke Myeong Dong. Apa lagi.nak terjah Store store skincare kat situ. Macam macam dah dalam kepala ni. Okla...sambung dalam entry yang seterusnya.......nak sambung kerja...babai...

Terima kasih, datang lagi.

Lotte World Theme Park, Seoul

NoorNazuha | 10:59 PM | 14Comments |
Salam

Hari terakhir di Seoul, kami ke Lotte World Theme Park. Mula mula tuh decide nak ke Everland, tapi last minute cancel sebab takut tak sempat nak shopping mopping pulak. Everland jauh and amek masa. Lotte World ni kira dekat, just naik Subway dan turun di Stesen Jamsil. Lotte World memang ada kat bawah tu jeh. Dari Itaewon ke Jamsil dalam 30 minit macam tuh.

Sampai seawal jam 10 pagi, Lotte World baru jeh buka. Harga tix masuk lebih kurang 36,000Won bersamaan dalam RM170++ macam tuh. Actually Lotte Word ni besar. Ada indoor and outdoor



Berlatar belakang kan Girl Band


Ada skating rink tapi tak reti nak join
Dah nama pun theme park kan, so apa lagi nak  rasa la rides kat sini best ke tidak. Walaupun umur dah nak 40, tak pernah rasa bosan naik benda benda alah ni. Satu sebab nya boleh ilangkan stress sebab jerit kuat kuta. Memang lupa masalah kerja ke, masalah umahtangga ke..kehkehekeh.....

First ride yang kitaorang naik ni ialah Roller Coaster indoor. Not bad gak. Ala ala yang kat TimesSquare kalau kat KL. Tapi lagi best yang ni kot. Tapi memang tak ada gambo lah yerr. Que nye panjang sampai satu jam. Penat mak nak que ngan bebudak korea ni. Semuanya budak sekolah jeh lagi, tapi badan sume bagak bagak. Tinggi kalah mak.

Ride kedua kitaorang naik kapal. Ala kapal yang hayun hayun tuh. Syok. Diorang ni sporting jerit jerit. Enjoy sangat naik ni. Que dalam 20 minit. Nasib tak lama sangat.


Que

Ni kapalnya
Lepas naik kapal, kami terus naik benda yang pusing 360 darjah yang sebenarnya tak ingat apa nama benda ni. Tetiba member tak nak join. Terpaksala saya layan sorang sorang. Takot katanye sebeb pusing 360 darjah. ...bila solo solo ni cuak jugak. Tapi nak punya pasal, ku harungi juaaaaa...


Giant Loop..syokkkkkk sampai nak tercabot tudung..:)


Tengok show pulak
Lepas kira kira 2 jam lepak kat dalam, kitaorang terus ke luar pulak. Nak tengok rides apa yang menarik. Cantik view kat luar ala ala disneyland gitu. Banyak lagi rides yang best best kat luar. Apa yang tak larat bila nak que jeh. Habis masa kat situ. Tapi macam mana pun, kena gak que, kalau tak, tak merasa la.



Cantik castle kat belakang tuh

Ok..seterusnya, kami terus mencari rides yang best. Tetibe ternampak wheel yang macam best. Macam melayang layang gitu. Ahhhh...nak que lagi. Dekat sejam jugak que kat sini. Tapi berbaloi sebab best sangat.


Tula benda alah nya


Tengokla que tuh....
Ride ke 4 kami ialah benda yang lebih kurang sama tapi lagi creepy. Tinggi and pusing pusing kat atas sambil dihayun. Que untuk ni memang sejam lebih. Fuhhh....kalau sebab bukan kat Korea, dah lama mak give up sebab dah tau bila lagi nak ke sini kan....


Ada 1kilo kot panjang


Memang tnggi dia hayun tuh....ngeriiiiii


Wish i can dine in here.....

The view is amazing
Kami bajet lepak kat Lotte ni cuma half day jeh. Selebihnya nak shopping di Myong Dong and Namsan. Kalau nak naik semua rides, memang tak akan sempat, unless stay kat sini sampai malam. Apa yang saya perasan, masa menunggu nak naik satu satu rides kat sini jauh lebih lama compared ngan tempat lain yang saya pernah pergi. Maybe security reason atau memang dioarng ni lembap tak tau la..kehkehkeh...

Lepas 2 jam lepak kat luar, kitaorang masuk ke dalam balik. Otw tuh beli Plain Waffer dengan harga 3000 won. Lapar sangat dah. Makanan halal langsung tak jumpa. So memang bajet nak balik dalam kul 3 macam tuh.

Gift Shop


Halloween is approaching....


Nice mini bus

Marry go Round at the back
Oklaaa....setakat ini dulu untuk entry pendek ni. Kalau sesiapa nak ke sini senang jeh. Amek Subway Line Hijua (Line 2) dan stop di Stesen Jamsil. Tak payah tukar2  train sebab tempat ni connected dengan subway jeh.


Line hijau on the right
K la...till now...kita sambung untuk entry Myeong Dong and Namsan pulak yeeee......jumpa lagiii di entry yang seterusanyaaaaa........Salam

Terima kasih, datang lagi.

Namiseom, South Korea

NoorNazuha | 7:11 PM | 11Comments |
Salam

Masih dalam entry Korea. Entah bila nak habis ni. Harap uolsss tak boring tengok and baca ek...kehkehekeh...ok ok...saya tinggalkan cerita di Myeong Dong sebab gambar tak ready lagi dan meneruskan Perjalanan ke Pulau Nami. Orang kata tak sah ke Korea kalau tak ke Pulau Nami. Ala ala datang ke KL tapi tak pergi ke KLCC gituewwwww.....

Perjalanan ke Nami mengambil masa lebih kurang sejam. Naik tren dalam 40 minit  then naik cab dalam 10 minit then sambung naik feri dalam 15 minit. Trip ni cukup kalau gi sekadar half day jeh sebab tak banyak mana aktiviti yang nak buat kat sana pun. 

Kami gerak dari Itaewon lebih kurang jam 9 pagi, Berkumpul di Subway Itaewon. Isi perut siap siap kat hotel sebelum keluar.


Rombongan Cik Kiah nak ke Nami

Sepanjang dalam train, kami meninjau gelagat gelagat orang orang korea ni. Rata rata ramai orang tua yang naik Train ni.No wonder mereka ni sehat dan fit dan susah nak cari yag obesiti. Saya duduk di sebelah 1 couple tua ni, siap offer makanan diorang lagi tapi saya tolak dengan lembut menggunakan bahasa isyarat sebab nak cakap TAK NAK dalam bahasa Korea pun tak reti...ahhhhhh......


Ramai warga Veteran

Nak ke Nami ni kena naik 2 jenis Train. 1 train subway dan 1 lagi Regional train. So kena transit jugak untuk tukar Train di Stesen Cheongnangyi subwaydan terus ke Gapyeong Station. Dari Gapyeong Station, amek Cab yang que kat depan Train Station dan bagitau jeh nak ke Ferry Point. Cab fare dalam 3000 won ke 5000 won tak silap. (kalau silap sila betulkan ye...)



Di hadapan Gapyeong Station

Sesampainya di Ferry Point, Perghhhh...que panjang dekat 1kilo. Tu pun hari jumaat. Belum weekend lagi.Kalau weekend, mau 2kilo que tuh. Jangan main que jeh, sebab que tuh untuk orang yang dah beli ticket ferry. Just beli tiket dulu then baru que. Fare ferry ialah 8,000 Won return.



Kebanyakkannya semua Tourist Korea jugak.Over excited diorang ni.



Di atas Feri



Berduyun duyun manusia turun dari feri

Group kami dah berpecah pecah bila sampai ke Pulau Nami ni. Dah jadi 2 group then dari 2, jadi 3 then last2 jadi 4 group sebab ada yang bawak budak kecik so time anak2 tengah cranky ni, diorang tak dapatla nak join. Okla kiranya sebab semua sporting aje....


Meninggalkan Jejak di Pulau Nami..kehkehkeh



At the Entrance

Suhu tak sejuk pun. Just nice untuk berjalan jalan. Memang cantik pemandangan di pulau ni. Bila tengok orang berbasikal, terus kami gi cari sewa Basikal. Best apa pusing pusing pulau naik basikal. Berangin ohhhh..nasib time kami sewa tuh, still ada lagi basikal. Sebab awal lagi. Bila dah masuk petang, pulau ni makin penuh pulak.


Antara pokok pokok di Pulau Nami



Auwwww romantik gituewwww



Sorang pun sorang laaaaa...


Mak posing yeee...

Layan dulu la gambar gambar di bawah yek....





Gambar yang tiada caption



Gambar yang tiada caption



Gambar yang tiada caption
Dah leteh jalan jalan, finally kami dapat basikal..kehkeh..lama mak tak tunggang basikal. Terhoyung hayang mak dibuatnya. Harga sewa depends pada berapa jam kita nak. Kitaorang amek sejam jeh so kena dalam 5000Won.

Bila naik basikal, maka angin pun menyerbu nyerbu muka.waaaaa..nyaman betulll....best btol rasa. Walaupun bentuk muka bumi di Nami asik turun naik bukit, tapi penat tak terasa......basikal ni macam berat semacam. Macam ada gear jeh...kena biasakan naik dalam 5 ke 10 minit barula boleh tegak bebetul, kalau tak, asik nak terjatuh jeh..:) jom layan gambar basikal...ooopssss..ngan owner blog sekali......di atas basikal itu...:)



Muka baru dapat Basikal!

 
Tu bukan belakon naik basikal tau....

Best betul

Susah nak dapat pose kat tengah tengah ni...manusia ramai betul


Nampak macam sawah padi pulak kat belakang tuh....
Since kitaorang sewa basikal ni sejam jeh, so rush nak hantar balik ke stesen sewa tuh. Dalam rush rush tuh, member jatuh tergolek gak sebab nak elak budak melintas. Tergolek dok dia..dah la basikal tuh berat....kesian dia.....hehehe..nasib tak cedera pape.Cuma baju dia penuh dengan daun daun kering.

Kalau kita sewa basikal ni, 1 kena ingat, kena simpan resit tuh sebab diorang nak tengok.  Masa nak sewa tuh, kena bagi ic/lesen sebagai deposit then tunjuk resit tu balik supaya senang diorang nak pulangkan balik ic/lesen kita. Malangnya kami tak simpan, ilang masa syok berbasikal, jenuh orang tuh nak cari lesen si member ni. Bising gak la depa orang...kehkeh....

Sessi berbasikal dah tamat, sessi makan pulak. Ada Asian flavour halal kat sini. Alhamdulillah. Perut dah lapar sangat. Kami ber dua order Nasi Goreng. Rasa ala ala kadar jeh..janji boleh isi perut...

Oh ye...surau ada disediakan di Tingkat 2 Book Cafe, cuma bersebelahan jeh dengan tempat makan ni. Tempat wudhu' bercampur dengan lelaki tapi masa saya ke sana, nasib baik lelaki tak ada. Tempat solat ni memang la tak selesa tapi janji ada kan......


Siap ada sign board melayu lagiiii


Lupa nama Nasi Goreng ni.....bolehlaaaa....



Buat kenangan



Tak sure nama cafe ni..tapi comel


Ohhhh Winter Sonata
Plan nak lepak kat Nami ni cuma half day. Sebab banyak lagi tempat lain nak jelajah. So dalam lebih kurang jam 3 petang, kami semua pakat pakat nak balik. Gang dah berpecah pecah. Tapi jumpa balik kat Train Station. Takut jugak nak gerak petang sangat sebab que nak tunggu ferri semakin panjang. Tak sure berapa ferry yang diorang guna ulang alik ke Nami ni. Nampak macam ada dalam 4 Ferry. Tapi que still panjang.

Otw balik kami salah naik train. Malu mak...hahaha...perkara biasa untuk Traveller macam saya. Sesat barat tu biasa. Bila dah sedar yang dah salah train, terus kami turun di next station and tunggu Train yang betul. Kami sampai ke Seoul lebih kurang jam 5 macam tuh dan terus berpecah lagi. Group kami terus heading ke Dongdaemun.

Okla....panjang sangat dah entry ni. Nanti sambung ke Lotte World pulak..till now. babai......

Terima kasih, datang lagi.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...