Memory in Bali

NoorNazuha | 10:32 PM | 5Comments |
emmm..just want to share some of my experience during my trip to Bali recently,Hopefully it can be a guide for those who wishes to plan a trip over there...

15th October,2010


Boarding AirAsia..hehe,actually,tambang tak mahal,cuma RM450 jer including accomodations. (Tune Hotel)If were smarter,than we can get cheaper price...

Pendek ceritanya..kami menginap di Kuta Tune,near Seminyak,Tambang cab dalam Rp150,000 equivalent to RM45 mcm tu la dari Bali Airport Ngurah Rai.

1st day

One of the most fascinating view i think here in Bali is Kintamani..This Volcanic area serves the best view as compared to other vicinity. The air is fresh and foggy.Kalo Ujan,memang nasib tak baikla sebab tak nampak puncak gunung tu.Here,we have been served by buffet meal that will cost you around Rp90,000=RM30,kira okla sebab Buffet and the most and foremost is the food is halal.

Among other places..the most popular place "Ubud" centre of Art and culture of Bali. The Legacy lies here as we can easily purchase lots of souvenirs and the price..hehe.."not so cheap"


Then,kami meneruskan perjalanan melihat-lihat Ladang kopi yang sangatla luasnya. Here we can find the most expensive coffee in the world known as"kopi Luwak"..harga dalam Rp200,000=RM60.Kopi ni dibuat daripada najis musang yang tak pastila rasa nya sebab kami tak cuba,status adalah "unknown"..hehe

 

Then we continue the journey to the city of Kuta. Kat sini lebih kepada taman rekreasi dimana kami memangamek gambar tahap tak ingat la.Tempat nya macam taman taman kat malaysia jugak.



 
Its getting dark and we then went to Jimbaran Beach to have our dinner. Dining while listening to the music as well as Bali Traditional dance. Kat sini kami makan seafood sahaja,Ikan siakap masak pedas,udang goreng butter,kangkung goreng,desserts dan Jus. Harga dinner malam tuh lebih kurang Rp600,000=RM180..mak aii..terkezut gak kami,apa nak buat,bayar je la



2nd Day...oleh kerana short of budget,kami tak la ke mana sangat,trasnport rental cost about Rp450,000=RM140 mcm tu la.Duration is 12 hours. Early in the morning,we went to Sukawati Art market. Various options of souveniers, textiles,painting, Home-decor,beggers etc...

Pasar Besar Sukawati,Bali
The price is amazing,especially painting and handycraft. But beware of the pickpockets and beggers that will always chasing u...hehe

Nak sory pasal masa kami tengah duduk berehat sambil minum air kelapa,kami diganggu oleh sekumpulan penjual barangan aksesori wanita..ala-ala gelang dan rantai tu la..tengah syiok nak minum air kelapa tuh..diaorang ni "kerumun" la kami sambil paksa kami beli jugak barang-barang tuh.Oleh kerana kesian dengan diaorang ni,maka kami beli la 1..lepas tu lagi teruk la kami dikerumun sampai tahap nak tempel kat muka tuh..apa lagi,kami buat tak layan. makin menjadi-jadi la diorang neh sampai macam nak tarik je kami ni..so, apa lagi..kami dengan muka masam terus blah dari situ smpai tak sempat nak habiskan air kelapa tuh..salah seorang dari penjual tu siap maki maki lagi tapi kami tak paham sebab dia guna bahasa bali daaaaa...dasat gak diaorang ni..






After that,kami ke Tanah Lot,its a worship house for hindus and beautiful beach. Di sini ramai yang suka amek kesempatan kepada pelancong,so kena hati2...beware of pickpockets!.disini kami bergambar lagi....


shopping memang syok kat sini,tapi susah untuk tawar menawar

Pantai Tanah Lot



Tips:never trust locals...especially when the offer u to snap your picture,they always aspects tips..hehe.What is so special here was that,there was a cave near the beach that hindus occupy it as a temple. When we were here,there was a special ceremony perform by hindus which i believe to be religious one.
 So,kalu nak shopping disini,kurangkan tawat menawar sebab kadang2 penjual kat sini bersikap sangat mendesak dan kasar,ala2 petaling street la.So be careful.

Among interesting stuffs here are, keychain,mugs,tshirt,sculpture,pashmina,textiles,bracelet, and women accessories with a reasonable price.

Cuaca memang sangat panas sebab tepi pantai so mat salleh memang suka keadaan yang macam nih..heh.


Then,hari semakin petang,badan dah rasa leteh sangat.kami plan nak makan KFC,emmmm wondering samada KFC kat Bali ni halal atau tak,so kami wat spot check....full,nasib ada certificate halal...so,kami pun, apa lagi...makanlaaaaa
Well,first thing that we asked...Goceng?what is that? then i guess it was a side order...maybe....goceng KFC nyer adalah Begedil,Sup,Mushroom sup etc..harga dalam Rp50,000,kira murah la nak compare dengan Malaysia kan.. Jadi kami pun makan dengan lahapnya dan terus pulang ke Hotel memandangkan perjalanan hari esok masih panjang......


3rd day.....the journey continues.......
Perjalanan hari ketiga agak mencabar sebab kami tidak menggunakan khimat pemandu.Konon nak jimat la,so kami jalan kaki,rupenya di belakanng Tune Hotel Seminyak ni adalah Pantai Kuta,just 10 minits walk

Kuta Beach
Hajat kami nak berjalan kaki ke KFC,tapi rupenya jauh sangat,jadi kami menyusuri sepanjang Pantai Kuta tuh.Memang ramai Tourist lepak especially dari Australia. Mungkin mereka suka dengan cuaca panas kat sini kan....di sepanjang pantai memang banyak eksklusif 2 club yang menyediakan pelbagai servis..tapi makanan nye of course la non halal. Cab dan kereta sewa memang sangat banyak menunggu di tepi2 pantai,nak mencari "mangsa",jadi memang kena berhati2 supaya tak kena "ketuk" ngan diaorang.

Along the Beach
Lunch that day
Lunch kami hari itu..once again..KFC. Lepak di KFC lebeh kurang 1jam sebab cuaca sangat panas..harga luch kami dlm Rp70,000.free Wifi.Nak ke sini kami kena menaiki kereta gak sbb jauh dan kos cab lebeh kurang Rp50,000. Then, perjalanan diteruskan ke bandar Kuta. Disini bandar nye agak pack sebab tak luas mana,Banyak jugak kedai-kedai untuk shopping.

Major transport here is Motorbike
Semasa kami di sini,ada upacara keagamaan sedang berlangsung dimana semua lelaki berpakaian serba putih membuat perarakan dengan membawa usungan yang tak tau apa kah bendanyee..hehe

Along the road..there were a lot of small shop lot that serves us the beautiful souveniers and handcrafts. Kalau memang berhajat nak shopping, paling kurang kena bajet dalam RM300 ke 400,baru puas hati..hehehe
Kami jupe sebuah kedai menjual DVD dan CD yang sangat murah..hanya lebih kurang Rp10,000 untuk 3 DVD.
Antara yang lain,Hard Rock Bali, Starbuck Bali dan macam2 yang lainla....

After several hours bermundar mandir kat Bandar Kuta ni,kami pulang  ke Hotel..dan plan kami seterusnyaa..kami ke SPA..yuhuuuuuuu. Disni harag Spa memang murah,biasanya untuk 1 badan,harga memang dlm RM100+ jeh, Kami amek kesempatan ni untuk Pamper diri masing2 setelah menjemur badan kat tepi pantai Kuta tuh..heheh. Kami amek pakej untuk urutan kaki,kepala dan facial muka,semua harga kena dalam Rp600,00= dalam RM220 untuk 2 orang.

muka lepas facial...gilerrr dasyattt
Memang menyegarkan.....tidur malam yang nyenyak....

Our last day.....hari ke4 yang memenatkan...actually dah tak ada tempat lagi kami nak melawat sebab kekangan bajet..ehe(bawak 1k jeh) so memang hari yang ditunggu nak pulang ke tanahair(macam la jauh sngat) nasib baik la Gunung Merapi belum meletus masa neh..fuhhhhhhh

Breakfast of the day,nasi goreng..kat bawah hotel ni ada gerai makan yang kami tak tau halal,so upon checking the status gerai tu that morning,kami dapati gerai tu halal...so kami baham la apa yang ada,harga dalam Rp15,000 macam tu la....Pemandu kami hari tuh tak dapat dtg sebab "kakek"nye meninggal dunia,so pemandu hari tu kira baru la..namanye Encik Budi,beragama Hindu (balinese)..destinasi terakhir kami adalah ke Bandar Ubud yang mana kami dh singgah semasa hari pertama tetapi tak sempat nak spent sangat sebab cuaca tak mengizinkan.... Ubud memang terkenal dengan bandar ukiran dan kraftangannya. Memang kreatif orang bali ni....
kraftangan di Ubud
nasi goreng
Apa yang menarik lagi tentang Ubud ialah rekabentuk kedai yang ala-ala eropah ni memang menarik...comel jeh...suasana tenang dan pelancong memang ramai.

Uluwatu, Bali



Terima kasih, datang lagi.

5 comments :

Dr Sofwan said...

Hiii!!! abg dah boring giler ni....

noornazuha said...

marila ke Bali..hehehe

Syasya Qienah said...

bestnye..:)

nur hannis mohamad said...

bestnya tapi macam mahal je budget kat bali hihi ada jg trgn nak pg tp x sampai ag hihi

aLiXaL said...

Wahh.... dah lama ber "go-blog" nih.... otai nie.....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...