From Tanjong Pagar to Orchard Road

NoorNazuha | 6:34 PM | 11Comments |
Salam for all bloggers....how's your weekend?mesti seronok semua kan...mesti semua ada plan masing-masing. Lepas "beranniversary" hari tuh, kami plan nak ke Tioman, tapi tak jadi sebab banjir sana sini. Last-last terus ke Singapore. Luckily hotel masih ada walaupun almost full sebab Christmas.

Simple journey jeh. Drive straight from Kl to JB Sentral. Park di City Square, Terus ke Kastam nak cop pasport. Tak hassle. Just leteh turun naik bas kat check point jeh. Harga tiket bas just RM1, terus ke Kranji MRT Station. Dari Kranji then terus ke Tanjung Pagar MRT.

Tanjung Pagar MRT Station
From Kranji Station ke Tanjung Pagar, macam biasala, kena interchange. So easiest way berhenti di Station Jurong East and then change to  East West Line (Green line) to Tanjong Pagar. Nak permudahkan perjalanan, beli jeh topup kad dengan harga SGD12. Inside the card ada SGD7 and can be refundable.

Ez MRT& LRT topup Card.
Kami stay di  the Scarlet yang terletak di Eskrine Road, lebih kurang 10 minit by walk dari MRT Tanjung Pagar. Easy nak acess. First tu memangla sesat jugak nak cari. Then bila dah ulang alik, memang convenient. Tak perlu naik cab.Jimat bajet. Overall, hotel ni memuaskan la. Layanan ok.Cleanliness memang boleh diberi kredit. Just macam biasala, makanan halal tak ada kat sini. So, lagi senang makan kat luar.

Hotel Lobby
Quite a small room but comfy
Overall ok..internet is complimentary
Mr Hubby interframe jap....
Enough pasal hotel. Kalau nak tahu pasal harga semua, boleh click kat sini:-

the Scarlet

To make it short, kami sebenarnya tak ada plan sangat nak ke sini. Saja nak habiskan cuti jeh. So kami decide nak lepak Orchard Road tengok Singaporean sambut krismas kan. Dari Hotel, just jalan kaki ke TP MRT then terus ke Orchard Road MRT. Kat sini rasanya tak yang nak elaborate panjang lebar sebab tempat ni antara paling common kat sini. Layan gambar jeh la yek.

Crowd di OR MRT
Sesak.
Nicely decorated!
Who else would it be.......
Us!
More like a parade.....
How happy they are.....!
Depan ni pun jadi......
After kepenatan merayau rayau kat Orchard, masuk ION Plaza, semua tuh, memang badan dah penat. Hasil belian memang tak ada pasal tak gaji lagi..hehe...hanya survey survey sale kat sini sempena krismas. Tak ada la murah sangat. So and so jeh.

Perfumes..walaupaun aku perfume Buster, tak beli pun kat sini
Darling, I want this for my birthday, can i?hohoho!
Clark shoe...so dam expensive!
Burberry Coat...nice but the price is killing me..SGD4,500++
Few things la yang murah kat sini. Depends pada barang apa yang nak dibeli. Almost 3 jam merayau, lapar pulak. Jom cari makan. Luckily ada Food Republic kat area sini ada makanan halal. Indonesian food. Taste also good and expensive as well..hehehe...

SGD12
Oklah...will continue later...Nak story pasal China Town and Hop on and Off kat sini pulak nanti.....till then, babai......love You  as always!




Terima kasih, datang lagi.

Our so called Anniversary

NoorNazuha | 2:53 PM | 8Comments |


Salam buat rakan rakan blogger. Almost a week tak buat entry. Busy menguasai diri. Tak ada cerita nak share. Cuma nak highlight jeh kat Blog ni.. tak sabar nak tunggu hari jumaat. 23rd of December, 2011, genap 5 tahun aku bergelar isteri. Pejam celik pejam celik, tak sangka dah 5 tahun. Terasa sekejap jeh masa berlalu.

Lately busy betul. Hari hari cover out station. Sekejap ke Banting, Shah Alam, Kuala Selangor . Mengalahkan YB pulak.Nak beli gift pun tak sempat lagi. Tak plan pun nak beli apa and even tak ada idea pun nak beli apa. Beli je la yang mana mampu and terlintas kat kepala ni nanti. Mr Hubby pun busy jugak. Ada kursus sana sini. Tapi gift awal awal dia dah beli kan dulu. Gift apa?Tak yah la cerita kat sini....nanti nanti la...

Semalam sempat berdiskusi ngan Mr Hubby nak berholiday. Tapi nak Holiday kat mana pulak. Pun jadi masalah jugak. Tak tau nak pergi mana. Paspot dah nak expire..fuhh..nak renew satu hal lagi. So jawapannya bercuti cuti kat sini sudahla. Tak perlu bazir bazir. (dalam hati nak gi jauh jauh, bajet yang tak cukup).....

Nak google tempat holiday pun tak sempat..Any idea?anyone?....oklah...tak sabar nak tunggu jumaat. Nak cuti 3 hari. Dah lama tak cuti. Badan dah penat. Nak ber "anniversary" and nak ber "weekend". Sampai jumpa di next entry. Hopefully....

Terima kasih, datang lagi.

Allergy

NoorNazuha | 2:18 PM | 6Comments |
Happy friday all...so happy when it comes to friday kan...macam macam plan dalam kepala ni. Tapi entry ni nak share sikit pasal allergy. Bukan allergy ngan shopping ek...sebab tu memang tiap tiap hari allergy. Ni allergy yang selalu attact time pagi pagi tuh.

Lepas balik dari bersantai di Penang hari tuh, aku kena attack ngan allergy. Flu dah almost seminggu. Sakit tekak dan kurang deria rasa. Memang tak best. Actually aku dah jumpa Pakar and even dah buat X tray muka kalau kalau ada Sinusitis yang teruk. Tapi Doktor kata, there is no sinus at all. Cuma allergy. Aku pun tak berapa sure beza antara Sinus and allergy. What i understood was that, sinusitis ni adalah keadaan dimana seseorang yang mengalami alahan yang teruk, tapi allergy ni hanya alahan yang datang bila badan kita oversensitif pada keadaan sekeliling.

And aku ada tanya doktor apa yang selalu menyebab kan allergy ni, then doktor pun susah nak notify specific reason. Might be because of mites, dust, foods etc. So kita sendiri kena kenal pasti kenapa kita alah. Normally kalau allergy ni datang, ni antara ubat ubat yang doktor prescrie, but depends pada individu jugak sebab ubat allergy ni sangat banyak kat pasaran....

Ni Menthol Crystal. Just put into hot water then inhale slowly.Ni macam evaporation untuk muka. Bila inhale ni, memang rasa lega sangat especially hidung and tekak.

Ni Decondine, maybe ada nama lain,untuk keringkan flu and alahan, tapi tak digalakkan sangat sebab boleh menyebabkan mengantuk tahap kronik. Ambil belah malam jeh.

Ni yang paling common aku amek, Lorathidine/Claritine, untuk allergy, sesuai untuk hari biasa sebab tak mengantuk dan efektif.

Ni Predinisolone (steroid). Kalau di farmasi, selalunya pharmacist tak akan bagi yang ni sebab ni lebih sesuai untuk lelah dan alahan yang sangat teruk. Tapi kalau teruk sangat,aku amek jugak sebab Pred ni berupaya untuk surutkan bengkak/radang pada tempat alahan tu.

Antibiotik. ni Mr Hubby kata kalau mukus/flu/kahak bertukar warna hijau, makanya dah kena infection, so kena amek antibiotik. Yang ni hanya doktor yang boleh precribe

Yang kat atas tu contoh contoh ubat yang biasa aku amek kalo aku kena "attack" la...maybe lain orang, lain lak rawatan dan ubat ubatnya kan. Ni antara nasihat doktor kat aku and yg aku praktiskan:-

1. Change your bedsheet at least once in 2 weeks.

2. Always gargle with Listerine or any other brand mouth wash

3. Keep your distance from cats and dogs (just what i did)

4. Always ensure your house/room in good condition especially for ventilation purposes.

5. Always bring along your medicines because you'll never know when u will be "attacked".

6. Taking seafood in minimum quantity.

7. Inhale warm water swiftly, let it rinse through your nose, then exhale.

Oklah...nak share tips jeh..or maybe sesiapa yang ada masalah allergy, boleh share sama kan....boleh dapat info leboh sikit...see you then..babai!


Terima kasih, datang lagi.

Bersantai di Penang

NoorNazuha | 11:40 AM | 13Comments |
Salam Disember. Less than a month away kita dah nak melangkah ke tahun 2012. Semoga apa yang dicitakan sepanjang tahun 2011 telah menjadi kenyataan. Back to December, school break season ni macam macam aktiviti yang menarik kan..especially majlis kahwin. Entry yang lepas lepas aku ada post pasal wedding reception at Duchess Jalan Ampang Kali ni resepsi belah lelaki di adakan di Penang pulak. So kira menyelam sambil minum air la...attend wedding sambil jalan jalan.

Selamat Pengantin Baru!

Our family
Sewaktu di Penang, Kami menginap di Vistana Hotel and Apartment.Originally, satu Apt jeh yang dah book, tapi bila tengok macam tak cukup, aku ngan Mr hubby rasa lebih proper untuk sewa 1 lagi Apt. Luckily ada lagi Apt yang kosong malam tuh. Hotel memang semua fully booked sebab school break kan.

Comfy untuk family dengan reasonable price
Oklah...nak share banyak pun tak ada gambar yang snap. Pagi pagi sebelum event tuh ada lah kami merayap kat Qeensbay Mall Penang tu tengok tengok barang. Tak beli apa pun. Saje nak layan Year end sale ni.

Queensbay Mall
Jumpa lagi...See you..maybe next year?new entry.....love ya!


Terima kasih, datang lagi.

Congrats to Our Harimau Muda

NoorNazuha | 3:24 PM | 1Comments |
Entry ringkas. Congratulations to Our Soccer team.."Harimau Muda"...we all knew that all of you had done your best......frankly, both teams are great...just of matter of luck....Maybe Malaysia lebih bernasib baik. A bit upset with Indonesian's supporters. Do respect the game as well as the opponents..And again...congratulations..Olympics..here we come.....!



Terima kasih, datang lagi.

Travelling..missing it a lot!

NoorNazuha | 4:39 PM | 6Comments |
Salam rakan rakan..missing you guys. After 5 days tak buat entry. Today still no new story. Just expression. How i miss to travel again.. Last aku travel rasanya dalam bulan ogos hari tuh dan Brussel, Belgium adalah negara terakhir yang aku lawati.Rindunya nak packing baju baju. Rindu nak shopping, rindu nak survey currency. Rindu nak google itu dan ini. Perhaps this year tak kemana mana lagi.Or next year pun belum tentu. Tak tahu la bila lagi nak plan semula. Mr Hubby pun berkeras dah tak nak travel buat sementara ni. Kalau ikut kan hati ni, teringin sangat nak ke Korea pulak, tapi living cost agak tinggi and nak kena expense banyak kan...tak pela, maybe ada rezeki, next year ke..who knows!


Sambil compose entry ni, dengar lagu Selena Gomez & The Scene, layan la pulak...fuhhh.....ok back to the topic.....what..or travel...oppssss...okla...maybe tak ada rezeki lagi nak travel, kena bagi priority pada benda lain buat masa ni....or maybe gi bercuti cuti Malaysia ke..teringin nak ke Sabah. Never been there..ishhh..dasyat btol......okla..entry dah merapu. Just expressi jiwa yang bosan. Kalau bebila aku nak travel, pasti akan ku update blog kesayangan ni..eheh (macam la ada yang nak baca)..k la..see you all in the next entry.......love!

Terima kasih, datang lagi.

Wedding Reception at The Duchess, Jalan Ampang

NoorNazuha | 4:36 PM | 4Comments |

Pengantin lama
Entry ni adalah sambungan dari previous entry. i.e story tentang Solemnization Nite Last week punya cerita.Just wanna share about the wedding. Lately ni dah masuk season wedding balik kan. Tak lama lagi dah nak school break, lagi la banyak wedding invitation kan. Okla, tak nak bebel panjang. Jom layan gambar.....

The Hall



Pelamin
Menjamu selera
Entry ni memang layan gambar jeh la sebab aku pun tak sure nak share apa sangat. Wedding rasanya semua lebih kurang ajeh kan. Timing makan dari pukul 12.30 sampai 2.30 tu peak hours la. Time ni memang kitaorang busy la menyambut tetamu. Nak amek gambar dengan pengantin pun macam tak sempat ajeh.Ada guest yang komen tempat ni susah nak masukla, susah nak jumpa....nak gelak pun ada. Bukan apa..ada construction kat depan The Duchess ni yang buat tempat ni macam agak tersorok sikit.

Kami la penyambut tetamu hari tuh
Busy mengisi Guest book







The couple
Bad snap la..biasala..digicam

Makan time
Lambaian buat pengantin
Posing jap
Bersama mak mak saudara and cousin
Okla..tak nak panjang sangat entry ni..tepek gambar jeh..wishing again all the best for my sister..Happy married life..sesungguhnya berkahwin ni akan mengajar kita erti bersabar. Sebab aku dulu panas baran gak orangnya. Sekarang ada kurang. Tak tau la. Maybe sebab dah malas nak pikir gaduh. Yelah, gaduh gaduh, dah tinggal sebumbung. Balik balik,muka tu la yang kita nak jumpa setiap hari..haiyaaa........so..mengalah jeh la...tapi kalo time aku naik darah.....hehehehe......susah mau cakap la.....okla...jumpa kalian semua di lain entry yerr..salam sayang....peace!

Terima kasih, datang lagi.

Solemnization nite

NoorNazuha | 12:03 AM | 7Comments |
Salam rakan rakan blogger...missing u guys..lately busy sikit dengan rutin harian. Last weekend my 3rd sister got married and i want to take this opportunity to wish her best of luck and semoga berkekalan ke akhir hayat. Dah ada 3 orang adik ipar aku. Ish ish.....tinggal lagi 2 orang yang masih belajar..means lambat lagi la nak merasa nasi minyak lagi dah lepas ni..anyway..kat sini aku just nak share gambar gambar masa event akad nikah kat umah kitaorang malam tuh.....

The bride
Hantaran
kerja kerja pelamin

 
 
Nervous

 
 

Our small family
Dayang dayang malam tuh



Nanti aku sambung story untuk reception pulak yerr......mata dah ngantok la pulak.......layan gambar kat atas jeh la.....pape pun..jumpa di next entry........salam sayang!


Terima kasih, datang lagi.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...