One fine day in Singapore

NoorNazuha | 3:44 PM | 1Comments |
heheh,ni namanye percutian bajet..yelah,tetiba rasa macam nak sangat berjalan,so we decided to visit our neighbour,Singapore...Air fare dlm RM150 jeh return..so mmg murah la,,we spent almost one day full la bejalan2 di bandar singapore neh...

MRT..cozy and clean

 memang penat la kalo bejalan sehari suntuk neh,dahla panas,tapi enjoy gakla,nama pun berjalan kan...

centre of Singapore



Orchard Road




Terima kasih, datang lagi.

Memory in Bali

NoorNazuha | 10:32 PM | 5Comments |
emmm..just want to share some of my experience during my trip to Bali recently,Hopefully it can be a guide for those who wishes to plan a trip over there...

15th October,2010


Boarding AirAsia..hehe,actually,tambang tak mahal,cuma RM450 jer including accomodations. (Tune Hotel)If were smarter,than we can get cheaper price...

Pendek ceritanya..kami menginap di Kuta Tune,near Seminyak,Tambang cab dalam Rp150,000 equivalent to RM45 mcm tu la dari Bali Airport Ngurah Rai.

1st day

One of the most fascinating view i think here in Bali is Kintamani..This Volcanic area serves the best view as compared to other vicinity. The air is fresh and foggy.Kalo Ujan,memang nasib tak baikla sebab tak nampak puncak gunung tu.Here,we have been served by buffet meal that will cost you around Rp90,000=RM30,kira okla sebab Buffet and the most and foremost is the food is halal.

Among other places..the most popular place "Ubud" centre of Art and culture of Bali. The Legacy lies here as we can easily purchase lots of souvenirs and the price..hehe.."not so cheap"


Then,kami meneruskan perjalanan melihat-lihat Ladang kopi yang sangatla luasnya. Here we can find the most expensive coffee in the world known as"kopi Luwak"..harga dalam Rp200,000=RM60.Kopi ni dibuat daripada najis musang yang tak pastila rasa nya sebab kami tak cuba,status adalah "unknown"..hehe

 

Then we continue the journey to the city of Kuta. Kat sini lebih kepada taman rekreasi dimana kami memangamek gambar tahap tak ingat la.Tempat nya macam taman taman kat malaysia jugak.



 
Its getting dark and we then went to Jimbaran Beach to have our dinner. Dining while listening to the music as well as Bali Traditional dance. Kat sini kami makan seafood sahaja,Ikan siakap masak pedas,udang goreng butter,kangkung goreng,desserts dan Jus. Harga dinner malam tuh lebih kurang Rp600,000=RM180..mak aii..terkezut gak kami,apa nak buat,bayar je la



2nd Day...oleh kerana short of budget,kami tak la ke mana sangat,trasnport rental cost about Rp450,000=RM140 mcm tu la.Duration is 12 hours. Early in the morning,we went to Sukawati Art market. Various options of souveniers, textiles,painting, Home-decor,beggers etc...

Pasar Besar Sukawati,Bali
The price is amazing,especially painting and handycraft. But beware of the pickpockets and beggers that will always chasing u...hehe

Nak sory pasal masa kami tengah duduk berehat sambil minum air kelapa,kami diganggu oleh sekumpulan penjual barangan aksesori wanita..ala-ala gelang dan rantai tu la..tengah syiok nak minum air kelapa tuh..diaorang ni "kerumun" la kami sambil paksa kami beli jugak barang-barang tuh.Oleh kerana kesian dengan diaorang ni,maka kami beli la 1..lepas tu lagi teruk la kami dikerumun sampai tahap nak tempel kat muka tuh..apa lagi,kami buat tak layan. makin menjadi-jadi la diorang neh sampai macam nak tarik je kami ni..so, apa lagi..kami dengan muka masam terus blah dari situ smpai tak sempat nak habiskan air kelapa tuh..salah seorang dari penjual tu siap maki maki lagi tapi kami tak paham sebab dia guna bahasa bali daaaaa...dasat gak diaorang ni..




Terima kasih, datang lagi.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...