One more week to fly!

NoorNazuha | 4:39 PM | 11Comments |
Evening all bloggers. Dah dekat 2 minggu blog tak update. Seriously busy this week. Nak tengok blog pun tak sempat. Last entry pun pendek jeh. Semalam jeh spent almost seharian di Seremban and Putrajaya. Balik office jeh dah rasa nak pengsan.

One week lagi dah nak fly. Cuti still tak apply lagi. Fortunately boss dah notice yang aku nak amek cuti.So tak ada la dia terkejut badak lak nanti. Annual leave aku lak memang tak banyak. So tak boleh la nak apply lama sangat. Sikit sikit preparation aku buat kalau nak travel. Winter apparel dah ada. Visa pun dah settle. Currency pun dah tukar. Relief rasa. Nak buat Visa tu pun dah consume masa.

Currency pun dah tukar

Kalau kita travel ke negara negara yang tidak banyak menggunakan English sebagai perantaraan, so better kita prepare untuk belajar serba sedikit basic bahasa ibunda mereka supaya senang nak bertanya. Tak rugi pun. So travel kali ni, aku beli la pocket guide book untuk nak memudahkan transaksi masa kat sana nanti.

Visa dah approve.....yey!
The only thing to do now is....PACKING!

Terima kasih, datang lagi.

My Little Nephew

NoorNazuha | 3:23 PM | 16Comments |
Busy busy......nak buka blog pun tak sempat. So tired. Lagi 2 minggu dah nak travel. Visa tak siap lagi. Form belum isi. Cuti belum Apply. In short, banyak lagi yang tak ready.

Pada tanggal 13 Februari, 2012, My Sister selamat melahirkan baby boy di Hospital Ampang secara caesarian. Tahniah buat kedua dua mereka dan semoga dia menjadi anak yang soleh dan berada dalam lindunganNYA selalu.

Tidur lena


Wishing all the best for him..


Terima kasih, datang lagi.

Journey to Tioman Island

NoorNazuha | 4:51 PM | 8Comments |
No mood nak start kerja. After this, no more long weekend. Kena focus kerja kerja and kerja. Stress la. Cuti 4 hari ni aku pun tak banyak program.Just balik kampung and then lepak kat Pulau Tioman since i never been to Tioman before. Orang kata pantai kat sini cantik. Well.....yup..the beach was so great and stunning.Entry ni memang short cut la, sebab nak buat 1 entry jeh pasal vacation ni...


Before aku ke Tioman, kami lepak umah nenek aku dulu kat Temerloh. At 1.00AM baru kami gerak ke Tioman. Kami melalui jalan GPS yang aku sendiri pun tak pernah lalu sebelum ni. Dah la tengah pagi pagi macam tuh, lalu pulak kat hutan belantara...serioussss..im scared!

Paloh Hinai-Triang-Pekan-Muadzam Shah-Kuala Rompin-Mersing-Tioman. This journey took about 6 hours before we finally arrived at Jeti Mersing at 6.00AM. Sesudah solat subuh, kami menunggu Ferri sampai pada kira kira pukul 8.30AM. Waktu ni, tourist tak berapa ramai, just nice la. Tak payah bersesak.

Suasana pagi di Jeti Mersing


Jeti Kampung Tekek, Tioman
Kalau sesiapa yang dah ke sini mesti tahu kan, banyak lagi Pulau Pulau lain area sini. Jeti pun ada dalam 3 buah lebih kurang. Depends on where we wanted to go. Kami lak nak ke Berjaya Tioman Resort yang terletak di Kampung Tekek. So kami stop kat Jeti yang paling last sekali...o yerr...Ferry fare for adult ialah RM70 return P/Person. Masa ni kira low season, so tak berapa ramai yang pergi. Foreigners agak ramai.

Free Pick up Bus ke Berjaya Tioman Resort
Perjalanan feri mengambil masa selama 2 jam. So, kami sampai ke Pulau lebih kurang pukul 11am. Kami diberitahu yang feri untuk hari tu just ada 1 trip jer. Kena berkejaran la sikit nak chase feri ni, kalau tak, tak sampai la jawabnya.

per
Berjaya Tioman Resort
Kalau sesiapa yang plan nak datang sini, boleh la stay kat sini sebab harga bilik yang reasonable and transport pun disediakan. Untuk harga dan lain-lain, boleh click kat link ni:-

BERJAYA TIOMAN RESORT

In short, lepas sampai dan melepas kan lelah dan penat, kami terus jeh berjalan sambil menikmati keindahan pantai kat Pulau ni. Sincerely, pantai dia memang cantik, tapi keaadan sekeliling agak sunyi dan terhad. Nak memudahkan pergerakkan, kami sewa motor..hehehe...lagi jimat. Lagipun still berdua kan. Sewa motor kat sini RM70 untuk sehari.

Breathtaking view.......
Kampung Tekek ni tak besar pun. Sekali pusing dengan motor hanya mengambil masa dalam 20 minit je. Sepanjang kampung ni pun, banyak rumah rumah nelayan jeh yang sempat ditinjau. Bagi aktiviti jungle trackking, boleh jugak ke Kampung Air Batang.Tapi kami tak sempat nak kesana memandangkan kami hanya pergi sehari.

Jalan jalan naik motor.

Taman Laut Tioman
Emmm...kat sini banyak informasi tentang hidupan laut yang terancam. Sesiapa dah kesini mesti familiar dengan tempat ni kan. Kami baru first time kesini, so interested jugakla nak meninjau ninjau. Cuaca sangat panas masa ni. Memang sun burn la jalan tengah tengah panas terik ni. Dah la tak pakai sun block...


Inside the Marine Park

Inside the Resort
Selepas meronda ronda tengah tengah panas tuh, kami balik semula ke bilik. Next plan nak pergi menyusuri Pantai pulak.Heheh...macam mula mula bercinta pulak. Nak tunggu sampai matahari dah turun sikit. Nanti tanning tak pasal pasal kat tengah panas tu..Sampai jam 5.30, hari dah mula redup...so.. lets go to the beach!

Perkara asas yang diperlukan: Hat, Slipper and Sun Glases..hehehe

Air surut petang tu.
Mind Relaxing!


Lepas ber "tanning" kat tepi pantai tuh, ingatkan nak gi massage. Tapi pusat Massage tu close at 7.00pm. And the price is killing me...massage bahu and leher untuk 30 minit jeh dalam RM70. Kalau massage satu badan almost 300++ P/Person.

Anura Spa and Massage

 Since dah nak maghrib, kami balik ke bilik untuk mandi dan solat. Belah malam ada buffet kat sini. Harga buffet untuk Adult adalah RM70 P/Per. Tapi aku tak amek buffet, Mr Hubby jeh yang amek. Aku order ala carte jeh sebab tak larat nak makan semua. Lagipun boleh makan jugak yang Mr Hubby punya...hihi....

Cafe

Salmon Teriyaki..yummy
Menu yang dihidangkan malam tuh banyak jugakla. Ada satay, Tuna Salad, Pelbagai jenis Dessert, Fruit Juices,etc. Memang satu pujian la kat makanan makanan kat sini. Thumbs up la....superlicious!

Feri nak balik semula ke Main Land bertolak jam 7.00AM. So kami kena berada di lobi pukul 6.00AM. Seawal jam 4.30 pagi dah kena get ready sebab pakej Berjaya Resort ni sekali dengan Breakfast. Nasib baik breakfast start jam 5.00AM.

Perjalanan pulang jam 7.00AM
Sesiapa yang ke Tioman naik kereta, boleh park di Tourist Parking. Hari tuh kami hanya kena bayar dalam RM10.50 untuk sehari penuh. Memang murah.

Tourist Parking
Oklah....entry yang agak panjang. Nanti bosan lak nak scroll ke bawah..ehe...sampai jumpa di next entry.Will love you as always..babai!


Terima kasih, datang lagi.

Happy Honeymoon..

NoorNazuha | 7:13 PM | 7Comments |
Entry ni nak dedicate kat MY Sister yang pergi ber honeymoon ke Paris minggu ni. Safe journey and selamat berhoneymoon. Jangan tak balik je sudah..hihihi... Now i realize, how much i miss Paris. Tak tahu la bila nak pergi lagi....ada rezeki lebih, insyaallah......

Memori 2011


Terima kasih, datang lagi.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...