Mount Buller Melbourne Australia

NoorNazuha | 9:58 AM | 9Comments |
Salam All...

Ni entry sambungan travelog my sweet Daddy and Hubby ke Melbourne tempoh hari. Rsa macam nak update dalam english pulak...hihihi....

On the 2nd day of the trip, they went to Mount Buller. Okay..for more info, you can google it. It was a famous snowy mountain and suitable for skiing activity. Click clik.....:-


My Dad with his moves.....

They bought the Skiing package at Visitor Center for the price of AUD310. Quite expensive is it?.....ok ok..back to the journey..they took a cab from the hotel to the nearest Bus Station. I forgot to ask how much the fare was...clearly the bus station was not too far..


The Bus Counter


Mr Hubby posing depan bus

The journey to the peak of Mount Buller took about at least 4 hours (according to Mr Hubby). What a journey then..but, the scenary at the top is always great, isn't it?....


The Tickets



Mount Buller Card..sorry,the rotation is bad...


Skiing poles
Before they began their skiing activity, they have to attend the 2 hours skiing lessons for beginners. Yelah, takkan nak main terjah kan. They have been taught on how to dress properly, holding the poles in a correct way,and any other essential things that need to be taken into account. Mr Hubby said it was fun..really..



My dad before the Ski Sport Centre
Unfortunately, my dad was not well here at some point. He felt giddy and a bit dizzy, somehow. Maybe he was not in his proper attire or maybe for some reason the latitude itself. So he just on his skiing for 30 minutes and Mr Hubby has to be on his own....:(


My dad before his giddiness.


Mr Hubby ..again..


Nampak betul amatur.....;)


I believe the weather is super cold.......

They spent only a few hours at the summit. ..i wish i can visit here one day...oo before this entry, there are some of my beloved friends asking me why am i not joining them here at Melbourne. Firstly, i am currently on my budget. 2ndly, it was a GUY tour. 3rdly, i have other BIG PLAN....hehe........ok ok..this is the only  souvenier Mr Hubby bought for home...



It think thats all for now. Will continue with some other journey...hopefully my own journey....sampai kita jumpa di lain entry yeee.......lately masa tak begitu banyak untuk stay lama di blog...as usual, sesiapa ada pertanyaan, can jus email me at myzuha23@yahoo.com...lagi senang nak respon...k then.......Babai....:)

Terima kasih, datang lagi.

Melbourne escapade

NoorNazuha | 11:51 AM | 11Comments |
Salam Semua

Hari hari otak ligak berfikir apa la bahan bahan nak update blog. Kering sangat kepala ni. Suddenly saya rasa nak update pasal Melbourne. Bila pulak saya ke sana?ooo..sebenarnya Mr Hubby yang ke sana bersama dengan Ayah saya. Tujuan utama sebab bapak saya ni teringin sangat nak main ski.....

Walaupun ini bukan travelog saya, tapi saya kongsikan sedikit cerita mereka di sana...jadi tak dapatla nak kongsi thorough sangat...mereka berdua ni bergerak ke Melbourne pada tanggal 15 Ogos 2013. Menaiki Pesawat Air Asia pada jam 10.30 malam. Dan tinggal la saya sorang kat rumah terkebil kebil kebosanan..:)


My Dad
Seawal jam 8 pagi, kedua dua pengembara ni sampai ke Tullamarin Airport Melbourne Australia. Mereka menaiki Starbus ke Hotel yang terletak di Fitzroy Street at St. Kilda Melbourne. Tambang Starbus ni ialah AUD25 per person untuk one way journey.

Untuk info lanjut, boleh click di bawah ni:-


Motel ni terletak di Zone 1 kalau menaiki Tram. Senang nak gerak sebab dekat dengan Stesen Tram



Dari Balcony

Pada hari pertama di Melbourne, aktiviti mereka tak la padat sangat. Meninjau ninjau bandar Melbourne di Melbourne Torism Centre. Kat sini Mr Hubby kata mereka nak meninjau aktiviti aktiviti yang best kat Melbourne ni. Salah satu Pakej yang mereka ambil ialah Pakej Ski ke Mount Buller.



Di Melbourne Visitor Centre



Suasana Bandar Melbourne

Selesai mendapatkan Pakej ke Mount Buller, Mr Hubby and My Dad terus ke Royal Albert Golf Park. Tak sure la apa yang mereka buat kat sana. Sebab My Dad memang suka jugak main golf. Mr Hubby pulak masih terkedik kedik nak belajar...


Suasana di Pusat Golf


Eh eh..jamban pun masuk gambar...:)
 Eh eh..tak boleh nak share panjang sangat sebab saya tak pergi pun. Jadi tak ada idea nak menulis. Ada sesiapa nak ke Melbourne dalam waktu terdekat ke?Manatau boleh share sesama. Next entry saya share kan kisah ke Mount Buller pulak yer...Adiosss kawan kawan...:)

Terima kasih, datang lagi.

Washington D.C (Part 2)

NoorNazuha | 4:34 PM | 13Comments |
Salam semua

Salam Syawal semua. Tahun ni saya tak ada gambar raya. Tak ada mood pulak nak bergambar gambar raya ni....raya tahun ni agak meletehkan. Biasala kerja kerja mengemas rumah yang dah setahun tak berusik..:)

Saya nak sambung part 2 Perjalanan ke Washington D.C. Mesti semua tahu apa maksud D.C. D.C bermaksud District of Columbia, iaitu himpunan beberapa daerah di dalam Negeri Washington. Jika kita berjumpa dengan sesiapa kat sana dan berkata bahawa dia berasal dari D.C, maka dia memang pure American, sebab jarang native America mengatakan mereka berasal dari Washington.

Kami cuma menghabiskan masa seharian di Ibu Negara Amerika Syarikat ini, sebab banyak lagi tempat lain yang ingin dikunjungi. Jadi tempat tempat biasa yang wajib terjah ialah Muzium. Muzium kapal Terbang. Tapi saya memang lupa nama Muzium ni...

Aktiviti pertama ketika tiba disini ialah menaiki Bot. Dalam Part 1 saya dah share sikit. Tapi masa tu gambar tak dikumpulkan sepenuhnya lagi. Menaiki Bot di pagi yang beku tuh agak mengujakan...:)


Pemandangan dari luar ferri.


Keaddan di dalam Ferri di tingkat 1


Ferry Pass.
Selesai menaiki Cruise, kami terus ke Muzium yang disebut di awal tadi. Tiba tiba baru teringat nama Muzium tuh. Smithsonian National Air and Space Museum. Museum ni terletak tidak berapa jauh dari White House. Jom layan gambar figura figura apa yang menarik dalam Muzium ni...:)


Ni la dia signboard nyaaa.....


Entahlaaa...apa la nama benda niii.....posing maut aje laaaa


Pelbagai jenis Kapal Terbang






Pemandangan dari Tingkat 2


Museum Planetarium..Gift Shop
 

Mr Hubby...dengan cita cita yang tidak kesampaiannya....:(
Ye. Berada di dalam Muzium ni agak bosan. Sebab apa yang ada semuanya kapal terbang sahaja. Sesiapa yang minat dengan Aviation macam ni, bolehla nak lepak lama lama. Setelah menjelajah ke sinii, kami meneruskan perjalanan ke Rumah Putih. Kalau dah sampai sini tak sah la kalau tak ke sini kan. Tapi bukannya kita dapat masuk pun. Tengok dari jarak 1km jauhnya kot...


Mr Hubby berlatar belakangkan Capitol Hill


Bandar Washington yang sunyi





Sesampainya di White House, hari sudah petang. Ada banyak bas bas pelancong sedang lepak di tepi tepi Taman di sini. Sebaik turun dari Bas, kami kena menapak hampir 1km untuk ke White House. Penat mak. Penat sebab cuaca amat amat la sejuk sehingga tulang dah tak mampu nak menampung.


Menapak ke White House.


Dah Sampai

Zooming seboleh yang mungkin.....:)


Di sini banyak tupai/possum berkeliaran cari makan..


Pelbagai jenis Souvenier.....mari pilih
Setelah habis pusing pusing kat sini, kami menuju ke arah Lincoln Memorial Park. Tapi saya tak share kat sini sebab dah pernah publish dalam entry Washington Part 1 beberapa bulan yang lalu.

Kami tak bermalam di Washington pun. Selesai Tour di Lincoln Memorial Park berakhir, kami heading ke Utara lagi. Seperti biasa bas akan berhenti untuk rest dan makan di Highway...


rest di siniii..masih dalam State of Washington


Singgah beli barang keperluan di sini
Masuk ke supermarket di sini maam jugakla hypermarket kat Malaysia. Tak ada beza pun. Banyak brand brand yang popular di Malaysia, pun ada di sini. Kami cuma beli minuman Coklat, Plaine Bread dan syampu kat sini. Tapi seperti biasa la, teliti dulu bahan bahannya ye..:)

Kami check in hotel pada malam yang sama jugak...Wahhhh..masa yang best untuk berehat. Memang saya suka Hotel ni....Bersih dan nyaman...:)


Jom cari bilik....


Ni katil saya..:)
Oklaaa...so far ini sahaja yang saya nak kongsikan....kalau ada apa apa yang best, saya tak akan lupakan untuk kongsikan dengan anda semua..:) atau boleh email jeh saya untuk pertanyaan lanjut di myzuha23@yahoo.com manatau boleh kongsi info info travel yang berguna...

Take care then.......Muah!




Terima kasih, datang lagi.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...