LONDON BOXING DAY 2016 /SIGHT SEEING & GREENWICH

NoorNazuha | 3:16 PM | 2Comments |
Salam


Hari kedua di Kota London jatuh pada 26 Disember, iaitu boxing day. So konon plan tu nak shop la puas puas. Sesudah subuh dah kuar hotel. Punyala semangat dah keluar. Hari pun masih gelap lagi. Bukan apa, nak avoid crowd.

Waktu banyak kedai tak buka lagi. So kami merayau rayau area Ofxord Street dulu. Niat nak terjah Robbinsons. Tapi lambat pulak bukanya.


Que dah start kat Selfridge.


Marks and Spencer pagi pagi tu

Selfridge adalah antara gedung yang paling orang nak attack. Hahahah termasukala gang kami. dari kul 7 dah start que. Ramai yang dah siap siap bawak luggage sebab nak letak barang. Senang terus tarik je. Lepas masuk memang satu apa pun kitaorang tak beli sebab mahal. Bukan semua items ada sale. Contoh macam saya nak cari Perfume Channel, tapi sales person kat kaunter kata Channel memang tak involve pun untuk Boxing. So no point gak aku nak stay lama lama kat dalam ni.


Saja try kasut TODS tapi tak mampu jugak..:(


Tu je la barang yang dibeli. Tu pun orang punya.

Tak banyak ambil gambar time ni. Sebab crowd tak mengizikan. Kami pusing pusing Oxford lepas tu lepak makan kat Leceister Square. Lepas tu lepak Harrods sampai nak patah pinggang. Petang tu kami ke Shepard Bush untuk Westfield. Ingat nak cari kasot tapi yang dihajat tu takla dapat 100%. Belila 2 pasang kasot and winter jacket sebab winter jacket merah tu tak berapa nak tahan kalau suhu bawah ) 0 degrees.

Keesokkan hari, 3rd day, kami cuma nak pusing pusing London je. So tak ada specific plan pun. Pagi pagi lepas breakfast, kami terus terjah ke Big Bens. Standardla pose pose kat situ.


Eye on London


Photoboomb plak dia......Big Ben


No caption.
Tak banyak tempat pun kami pusing sebab suhu drop agak teruk gak. Semua tak berapa nak tahan sejuk. Dalam tengahari tu kami naik boat ke Greenwich. Dah lama nak ke sana. So beli la tix boat tu kat area eye on london tu.

Pemandangan sekitar.


London bridge dari dekat.



Dah sampai Greenwich
Apakah Greenwich? Meh tepek sikit Wiki pasal Greenwich.
Greenwich is notable for its maritime history and for giving its name to the Greenwich Meridian (0° longitude) andGreenwich Mean Time. The town became the site of a royal palace, the Palace of Placentia from the 15th century, and was the birthplace of many Tudors, including Henry VIII and Elizabeth I. The palace fell into disrepair during theEnglish Civil War and was rebuilt as the Royal Naval Hospital for Sailors by Sir Christopher Wren and his assistantNicholas Hawksmoor. These buildings became the Royal Naval College in 1873, and they remained an establishment for military education until 1998 when they passed into the hands of the Greenwich Foundation. The historic rooms within these buildings remain open to the public; other buildings are used by University of Greenwich and Trinity Laban Conservatoire of Music and Dance.

hehehe..so briefly about Greenwich. Comel je bandarnya. Suhu semakin sejuk kat sini. Tak silap 0 degrees masa ni. So tak lama sangat pun. Berhenti amek gamba je. Dalam 1 jam kami balik ke London semula.

View memang superb kat sini


Berswafoto
ZSampai di London pun dah hampir petang. Kami terus ke Oxford Street semula dan ke Regent Street. Malam tu kami ke Hyde Park and ke Hard Rock Cafe London nak beli souvenier sikit. Besok pagi kami akan gerak ke Kota Barcelona Spain pulak.
Ooo, sepanjang di London kami stay di Hotel Continental di Paddington London.

Total harga lebih kurang RM921 untuk 3 orang dan 3 malam.
Sampai sini dulu. Next perjalanan kami ke Barcelona Spain pulak......Chowwwww..


Terima kasih, datang lagi.

2 comments :

Etuza Etuza said...

Adalam..wah hebatnya travel anda..tahnia merantau jauh ya..kami melihat gambar dapat rasa gembira..
Saya datang dari Blog JM ya

Muhammad Has1deen said...

London...ada jugak yer menara puak pagan kat sana...nak kena survey jugak ni...by the way nice story

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...