My Travel Budget (JAPAN)

NoorNazuha | 3:28 PM | 24Comments |


Salam to all friends....jumpa lagi dalam entry ni...ada kawan kawan yang pernah tanya pasal bajet. Especially bajet bercuti ke negara luar ni. Honestly, semua trip kami sebelum sebelum ni memang budget trip jeh. Meaning to say, budget dari sudut Air ticket, hotel expenses dan semua la. Okla..jom kira budget aku masa gi jepun hari tuh. Actually, my sister yang ajak ke sana. Jadi plan kami agak rush sikit.

Air Ticket
Air Asia (everyone can fly)
Promo price RM529 return
+Luggage 15kg return RM100
+Onboard Meal RM15 + RM30 (return)-advisable purchase online

Accomodations (weekly Mansion Otamae)
Apartment-better than hotel because we manage to cook
1 Apt, 2 single Beds,Small kitchen, 1 private Bathroom 4 nights=RM780++ (divided by 2 persons)


Transportation
Subway - 1st and 2nd day = Osaka Unlimted Pass RM105 (JPY2700)
3rd day= one day subway ticket =RM30++ (JPY 800)

Food
Lunch set= RM30++ (JPY700-1000)
Dinner= Self cooking....jimat bajet!

Inductor
Sebaiknya, periuk dan kitchen utensils semua tu samak la dulu In case peralatan tu semua pernah digunakan untuk masak benda yang tak halal..ehe...

Barang basah
Beras Jepun 2kg RM30++ (JPY800)
Telur 6 biji RM6++ (JPY200++)
Sayur campur RM4++ (JPY 100++)
Salt + Olive Oil RM5++ (JPY 200++)
Maggi+Roti+3 in 1 Milo+ Sambal Ikan Bilis yang dibawa siap2 dari rumah.

Winter Apparel (kalau travel masa winter)
Winter Coat nak save beli di Bundle jeh and hantar Dobi RM50 +RM18 yang penting baju tu serve the purpose.
Glove + Socks RM40 (Goin Places, Sogo)
Thermal and Long John semua tu aku tak beli sebab pergi  bukan time peak winter.

Duit Poket
RM1500
This one terpulang pada individu. Bagi aku, janji cukup nak beli souvenier buat kenangan and buah tangan pada rakan rakan yang terdekat pun dah cukup. Terpulang pada kemampuan dan keinginan nak berbelanja.

Rasanya ramai yang tahu, Japan bukan la tempat yang sesuai nak shopping. Mostly barang barang kat sini memang mahal. Kalau pergi untuk suka suka dan nak menengok nengok tempat orang, then oklaaa. Kalau barang barang branded pulak, rasanya kat Malaysia lagi murah kot. Makanan pulak memang jauh beza. Kalau di Malaysia, lunch baru RM8 ke RM10, tapi kat sana mencecah hampir RM40 untuk lunch set sahaja. But, after all, kena pandai pandai la bajet kan...okla...sekian tips buat masa ni. Nanti kita share lagi yek..Babai!

Terima kasih, datang lagi.

24 comments :

shark said...

seronok kan jenjalan akak..:)luas pemandangan byk pengalaman ditimba :)

salam perkenalan juga dari saya.. :)

ziana said...

tak mampu la zuha ooiii

Chenta Eyfa Najibrz said...

best nyewww...one day nak g gak Japan

mselim3 said...

seronok 2....pape nanti komen lah blog saya...k

Wassalam...

^_^ Cik Zaza House said...

seronok je tgk.. =)

azu said...

tips bagus.tingin nk gi jepun.tp klo ikut bajet..mmg lmbt lagi kot..better than pg europe kan.hehe.thanks ya~

Alin Marlini said...

tips yang memang dinanti-nantikan...kumpul duit mulai sekarang...

khairul said...

last sekali p jepun thn 2005..4 bulan dok hiroshima

FIFIEY LYCHEE MARATION said...

betul2, fifi pun sm2, kalau pergi mana2 untuk kenal tempat je, kalau shopping kat negara sendiri pun boleh. kecuali untuk kenang-kenangan itu harus beli. pilih yg takde kat negara sendiri lah, baru lah ada kelainan!:)

pegi mana2 memang kena pandai budget!

Thanks for sharing this sista, at least kalau pergi japan lepasni, dh boleh imagine, itu how much, ini how much!:)

SunnyFunny said...

wahh , g japan .
best nya .
untung lahh dapat g japan .

:)

Aida Omar said...

alahai bajet banyak jugak tu.. tinggal angan2 la dulu.. hehe..

caliph shuriken said...

nice sharing.. klau olidei kt japan nanti bole laa agak dh brapa budget kena kuar ^^

zette said...

thnx for the info...

yg osaka subway unlimited pass tu untuk subway dalam osaka la ye? kalau ke kobe, nara dan kyoto mmg tak lepas?

yang one-day subway tiket tu apa pula ye?

thnx in advance~

noornazuha said...

Zatte:..ye..subway unlimited tuh mmg untuk dalam osaka saje tak termasuk JR train. Kalau nak ke Kobe, Nara sume tuh, kena amek pass lain. harga mahal lagi laaa

yang one day subway tuh ble beli kat Machine subway jeh..harga 800 Yen boleh pakai sampai last train untuk hari kita beli tuh

Aimi Laili said...

assalamualaikum. boleh saya tanye tentang nak apply visa ke jepun? susah tak prosedure dia?

noornazuha said...

Aimi Laili:kalau email lagi senang..hehe..takpe..saya explain kat siniiii yerr...nak apply tak susah. Free jeh...isi borang just print and isi jeh, sediakn dokumen mcm paspot, bank statement yang ada ctc dari officer bank, surat pengesahan jawatan dari majikan untuk sahkan jawatan dan gaji kita..dah complete submit kat embassy jepun kat jln stonor area klcc tuh..dalam beberapa hari boleh collect passport

ella said...

i heard org kate nk apply visa gi jpn dlm bnk statement..kna ade at least 10k.. btl ker? dier nk current acc jer ker sumer nk.. (incl saving, asb, tbg haji)..

noornazuha said...

ella:tak semestinye,masa saya bg penyata bnk dulu,ada dlm 2k je,x perlu asb sume,ckup hanya penyata mana mana bank and cop beserta sign pgwai bnk..kalo akaun gaji lg sng

Anonymous said...

Aweѕome! Its genuіnely amаzing ρiece of wгiting, I have got much clear idea сoncerning from this
article.
Check out my weblog - http://mitoslimreviews.com

Nurfa said...

Salam. Nk tny beli winter coat bundle dkt Maner yer.urgent. Please
Bulan depan nk g japan...

Nurfa said...

Salam. Nak tny beli winter coat bundle dkt maner?
Urgent.bulan depan nk prg japan... Please

noornazuha said...

Nurfa:bundle byk,saya bli di uptown kota damansara je,semua uptown kebykn ada

iffa said...

salam, camne awk book apartment tu? macam lagi ok je dari duk kat budget hotel

Melancong Ke Jepun said...

Salam, kami adalah pelajar Malaysia yang menetap di Jepun. Kami menawarkan perkhidmatan Tour Guide, Penginapan Guest House dan juga Pakej Budget dengan harga yg murah. Misi kami adalah untuk membantu rakyat Malaysia melancong ke Jepun sambil dapat mempelajari budaya masyarakat Jepun.

Sila hubungi melalui :
Website : http://www.melancongkejepun.com/
Facebook : Melancong Ke Jepun
Phone : +818088695448 (Adib, Tokyo)
Email : melancongkejepun@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...