My Travel Budget (Paris)

NoorNazuha | 6:18 PM | 15Comments |

Yeeehaaaa..salam buat teman teman blogger. Still dalam topik bajet lagi. Bukan apa, ada kawan kawan blogger yang penah tanya tapi tak berkesempatan nak jawab/reply. So boleh la share travel bajet aku ni bagi sesiapa nak bercuti ke sini. Kali ni aku nak share pasal Paris plak. Ni cerita tahun lepas.

Airline
Airasia dari Kl ke London. Dah story dalam bajet sebelum ni. Aku just share bajet dari London ke Paris jeh. Kat paris ni aku just seharian jeh. Tak bermalam pun.

Dari Victorial Bus Station London
Bus Fare GBP72 (RM350++ Return from London-Paris-London)
Duration of journey= 8 hours (including ferry 2 Hours)

Keadaan di Victoria Bus Station, London..sesak

Ni la bas nye....
 Masuk toilet kat sini 30 pennes..hehehe..penting tuh kalau emergency. Kami tak beli apa apa kat sini. So tak sure berapa harga makanan makanan ringan kat sini. Kalau dalam feri tuh, air minuman beharga dalam GBP2 (RM9++).Makanan

Santai di dalam feri.
Transport di Paris.
Sesampai di Kota Paris, kami naik Metro jeh untuk merayau rayau. Dari Stesen Gallieni, kita boleh terus ke Central Paris.
Fare Metro dari Galleini ke Champ De Mars (Eiffel Tower), kami beli pass metro untuk 24 jam bernilai Euro9.(RM35++)

Gallieni Station
Untuk memudahkan pergerakkan, advisable beli la pass metro ni. Lagi senang. Kalau nak info lanjut, boleh click ke link ni:-


 Champ DeMars

Tong Sampah pun kena snap



Korang ingat tak penat ke kalau jalan seharian tak berehat, solat, mandi dan sebagainya?mau tak..macam nak tercabot kaki wooo...oleh kerana kami tak plan nak overnight kat paris, so tak la book awal2. Kenal ad hoc jeh cari hotel. Sedeh plak tak ada hotel dah yang tinggal sebab full. Time Summer lak tuh. Cari punye cari, jumpa Hotel cap ayam....hahaha..tu pun EURO50 sehari sebab dekat central. Tak sanggup aku nak snap gamba hotel tu. Dasat sangat...

Ni ialah pemandangan sekitar hotel tu...dasattt.....ooopsss motel
 Food and expenses
Oleh kerana kami just seharian kat sini, so bajet memang tak banyak. Just makan sekali jeh and souvenier sikit sikit. Kos dalam RM200-RM300 macam tu la.

Euro 2

Price dalam Euro10

Souvenier:T shirt dalam Euro7 sehelai.
So total expenses aku kat sini boleh di simpulkan lebih kurang:-
Tiket Bas RM350
Makan RM100
Tiket Metro RM35++
Souvenier RM200
Expenses RM200-RM300 untuk sehari
Motel RM 250 sehari  (2 persons)

Oklah..kira short la tuh. Nama pun seharian jeh. Kalau nak bajet, macam gini la caranyaaa..hehe..ni rough jeh. oklaaa..jumpa plak di entry yang seterusnyaaa..babai......love u as always!

Terima kasih, datang lagi.

15 comments :

Taufiq Arifin a.k.a. Topimagine said...

yg pic first tu ape tempat tu ek kak?

eLL said...

seronoknya dapat berjalan-jalan...blog ni boleh jadi panduan utk percutian ni. Tapi plan setahun dua lagi bagi anak besar sikit..

Alin Marlini said...

makanan dorang nmpk menyelerakan jugak ye Zuha...kena pandai jalan cam ni..

Aida Omar said...

suka masuk blog nie :) seronok tgk percutian..hehe

noornazuha said...

nmpak je sedap....x sedap pun..diowg kan x suka pedas...hehe

POSH76 said...

kelasss dah sampai paris...bessnyer teruja!!

ziana said...

Best!Best dan Best! Bila nak sponsor akak??

shark said...

tolong beli LV sejibik..hehe ;p

mama pipie said...

makanan tu nampak sedap. tp berbaloi la dgn rege nya kan

MISSHOHO said...

akak,boley tak nak tahu total keseluruhan pergi europe?..:)

ramli said...

great post! will be doing the same trip soon. can't wait! but we'll use eurostar for channel crossing though.

Laila said...

bole x nk tau paris visite pass or metro pass tu mmg kn bl d stesen ehhh?

Laila said...

Akak sowy nk tanye...visite pass tu or metro pass tu mmg kn bl d stesen je ke? online xde ye?

Laila said...

bole x nk tau paris visite pass or metro pass tu mmg kn bl d stesen ehhh?

noornazuha said...

Laila:ble bli online je

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...