My Travel Budget (Belgium)

NoorNazuha | 12:04 PM | 13Comments |


Dah lama jugak tak sambung entry. Busy betul lately. Okla..nak sambung entry bajet. Kali ni ke Brussel Belgium pulak. Tak nak story panjang panjang.

Bus euroline dari London-Brussel-London GBP50 (RM250)
Perjalanan memakan masa lebih kurang 8 jam. Sama macam Paris jugak. 

Metro ticket dari North Station ke Central Station Euro1.30 (RM5++)
Seperti Paris, Kami ke sini tak overnight. So naik bas malam and sampai ke Brussel awal awal pagi lagi. Transport yang paling mudah ialah menaiki Metro (Subway)

Suasana North Station pagi pagi..lengang!

Metro yang menghubungkan antara bandar bandar di Belgium
Lepas tu, aku nak share pasal bajet naik HOPO pulak. HOPO kat sini murah sikit nak compare dengan di London. alid hanya untuk 24 jam sehaja. Bila berhenti di Central Station Brussel ni, boleh terus naik HOPO kat sebelah hadapan station.

HOPO Brussel (Hop On Hop Off)
GBP18 (RM90++)
untuk info lanjut, boleh click kat sini:-


Posing yang mana sempat
Budget makan pulak...hehehe...oleh kerana tak overnight, so jimat la nak makan. Standard la makan kalau kat europe ni..alih alih kebab. Alih alih Tandoori. Alih alih roti nan..uweekkkk....apa nak buat. Tu jeh yang halal kat sini.

Kos untuk sepinggan kebab + Coke 1 tin dalam Euro9 (RM30++)

Portion yang sangat best...

A cup of hot cappucino cost Euro4
 Tengah meronda ronda kat bandaraya Brussel ni, nampak jugakla McD  ni, tapi tak halal la pulak. Rata rata McD di Eropah ni memang tak halal. Kalau nak order Veggie Burger ke memang tak berani sebab dioarang serve pork jugak. So just lalu and pandang jeh la walaupun teringin sangat nak makan AYAM GORENG MCD!


Shopping & Expenses.
Bila story bab shopping dan belanja ni, as usual terpulang pada individu. Kalau nak diikutkan hati dan perasaan yang nak shopping tuh, bawak RM10K pun belum tentu cukup....huhuhu. tapi banyak brand yang mahal di Malaysia tapi murah kat Eropah. Cuma duit jeh memang tak bawak banyak...

Duit Poket Euro50 (RM200++)
Beli souvenier Euro10 (RM40++)

Fridge Magnet.



Aiskrim 1.50 Euro
Ramai yang tahu Belgium ni bandar coklat kan. Macam macam coklat ada jual sini. Yang murah ada, mahal pun ada. Halal haram semua ada. Kena tengok betul betul la kalau nak mencuba. Takut ada bahan bahan yang tak diingini..hehe

Harga..bole laaa...


Scarf hanya 2 Euro

A lot of choices
Okla...in short nya bajet aku boleh disimpulkan macam ni la:-

Bus Ticket return RM250
Duit Belanja RM300
Makan RM50-100
Souvenier RM50

Jumpa lagi di next travel bajet ok.....see you soon...babai......

Terima kasih, datang lagi.

13 comments :

Cik Cahaya said...

Anda di Tag.. :)
http://norcahayadiyana.blogspot.com/2012/04/segment-serious-follow-back.html

Alin Marlini said...

wah....terbeliak nengok FM...sangat cantik....bila nak gi lagik?nak kirim?hehehhe

Chenta Eyfa Najibrz said...

bertuah btol la zuha ni jalan jek keje nyew ek..besttt btoll..best2

Mummy Adriana said...

Ehhh tgk MCD kat Malaysia ag meriah kan ? :) Lau tak halal toksah le makan...btw syok je tgk org pegi melancong sane sini :( jelesnya

Yana Libra said...

bestnye jalan2 negara orang~~

ZURINA said...

wah! dh round d world...best best best...nti bawak kiter skali...letak dlm beg xpe...;)

puteri kasih said...

wah bestnyer akak..mesti rambang mata pilih Souvenier kan

✿ pink velvet ✿ said...

wahhh! bestnyer ... untung sgt bole jenjalan negara org kan :)

Kamsiah said...

salam
adeiii...berangan ja la nak kesana..:)
naik jling mata tgk cenderamata tu

Cheqna said...

interesting. last year sempat ke Brussels overnite trip from Amsterdam..nice state. :-)

shark said...

bangunan depa di sana sangat antik..cantik..saya suka tgk..terutama kat czech republik :)

mama pipie said...

wah.. the very the best, seronoknya kan

Sumayyah Nadhirah said...

bestt! bg tips dan bajet lg ye utk rujukan tqq

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...