13 April 2012

My Travel Budget (Gold Coast,Australia)


Salam ukhuwah kawan kawan. Jumpa lagi dalam entry kali ni. This time jom citer pasal bajet gi Gold Coast plak. Dah lama pun trip ni. Tapi tak penah citer plak pasal bajet. Ada sesiapa nak plan gi sini ke?kalo ada then good la...ble share tips2 sikit....

Airline
AirAsia ticket P/Person RM459 Return Promo
Luggage 15kg X 2 Return RM100
Length of Journey- 8 Hours
Rasanya dah tak ada harga ni kat Airasia. Tapi tak tahula kalau masa promo yang RM0 tuh still boleh dapat..


Accomodations
Crystal Beach Apartment.
3 bedarooms, kitchen,3 bath rooms,living room and dinining RM2k++ divide by 5 persons.
Lokasi Apt ni tak jauh dari Coolangata Airport. Tak sampai 5kM.

Siap no telefon lagi....


Untuk harga dan info lebih lanjut, boleh click kat sini:

Crystal Beach Tugun, Australia

Rental Car
untuk 4 hari. Sehari AUD29.(RM 70++).Kami sewa 2 kereta.

Ni la rental car kami.Hyundai Getz 2 pintu
Sebenarnya kalau tak sewa keta, agak susah nak kemana mana kalau ke Gold Coast. Tempat yang nak dituju bukan dekat jaraknya. Semuanya agak jarak jarak jugakla. Jenuhla kalau nak naik cab. Extra cost la pulak. So sewa kereta la jalan penyelesaiannya. Tempat nak sewa kereta ni just depan Coolangatta Airport jeh. Tak perlu International Driving License.

Expensens/Pocket Money
Hah..yang ni macam biasala, terpulang pada individu. Pada pendapat aku, barang barang kat Aussie ni agak mahal. Contohnya nak beli coke. Kat sana lebih kurang AUD2 ke AUD3. Lagi satu kena prepare duit nak bayar entrance fee ke attractions. Kalau korang google banyak tempat menarik gakla. Jom terjah kejap:-

Paradise Country
Entrance Fee dalam AUD23 + Lunch (RM60)

Skodeng cik kanggo
Apa aktiviti kat sini?hehe..tak payah story sangat la sebab entry ni lebih nak share pasal bajet jeh. Ringkasnya kat sini adalah tempat pemuliharaan binatang la.Semua aktiviti berkenaan binatang ada kat sini. Enjoy jugakla. Lunch kat sini pun halal.

Movieworld
Entrance fee AUD72 (RM180++)
Tak termasuk lunch

Berpoya poya

ala ala Universal Studios laa
Kat sini pun ala ala Disneyland/Universal Studios jugakla. Sangat enjoy dan memenatkan sebab crowd yang tak boleh dielakkan.okla..tak nak cerita pasal ni. Nak share bajet jeh.

Food & Expenses
Kat sini makan ala kadar jeh la. Nak cari yang halal tak la susah sangat sebab banyak kedai kedai orang timur tengah kat sini. Kos untuk sepinggan Fish & Chip adalah AUD8 (RM20++) & Sebotol Susu Coklat= AUD4 (RM12)

Untuk expenses plak terpulang pada masing masing la. Masa aku gi dulu, aku bawak duit belanja/poket RM1500 jeh untuk 4 hari tu. Memang cukup sebab tak shopping mana pun.

Fish and chip
Banyak lagi tempat yang kena caj kat GC ni. Tapi yang berbayar ni jeh yang kami masuk. Banyak gak tempat free yang lain. So at the same time jimat la bajet kan. Antara tempat free yang lain termasukla:-

Runaway Bay Marina-boleh tengok kapal free

My Buddy and My Sis at Bay Marina

Lagi tempat free...Harbour Town (shopping Spree)


with my Mom at Harbour Town...
Carrara Market....free entrance and cheap..hehe

Merambu di Carrara Market
 Bersiar siar di Surfers Paradise...free and easy


Mandi manda di pantai Gold Coast..hehehe...free and menjimatkan..okla......tu la nak citer soal bajet. So and so jeh la..hanya gambaran kasar. Tapi banyak cara kalau nak jimat kan kos....hehehe..okla.jumpa lagi di entry yang lain..and pasal bajet ke tempat lain plak....adios!

Terima kasih, datang lagi.

12 comments:

.: iEyLa :. said...

waaahhh..best gak bercuti kat sni.. :)

shark said...

best nyer jalan2 akak :)
x penah lg sampai ostrolia ;p

ziana said...

Still x mampu lagi beb..bukak blog sebelum g kedai bli bekpast

Chenta Eyfa Najibrz said...

gold coast mmg best bila ar nak smpai nih.Tpi kite nak g sdney la sbb adik angkat kite der kat sne

Alin Marlini said...

sedang bercita2 nak suruh bos support pi aussi plak..hehehe

Mummy Adriana said...

bestnya :) teringin nak pegi sane...kumpul duit dulu ar baru spend utk bercuti kan :)

aina said...

wah....macam best ja kat luar negara ya

izzah said...

wa.. best nye .. akak keje ape ? izzah slalu berangan nak p oversea . untung nya akak . daoakn izzah dapat menjelajah dunia tgk keindahan ciptaan Illahi mcm akak . hehe :)

cheema said...

Best. Nk guna info ni ..nk gi dgn frens n famili

tiey smilez said...

Wah best nya pergi oversea. :)

Anonymous said...

salam sis, klu kita sewa kereta utk tempat parking di setiap tempat tu senang tak? n kena bayar mahal tak ?

vionara said...

Salam.Kaka pegi masa ni dlm bulan berapa tahun bila? dan cuaca masa tu mcm mana?

Select a date
 
Louvre Museum €15,50
  • ORDER NOW

My Life is now Shared

Daisypath Anniversary tickers