Info on Japan again

NoorNazuha | 5:11 PM | 17Comments |
Bonsoir!

Memandangkan ada lagi kawan kawan blogger bertanya preparation untuk ke Jepun, so i will publish this entry once again. Tips nak ke Jepun aku dah share sebelum ni, cuma maybe ada kurang jelas. Then, i will share it again...

Firstly, going to Japan requires Visa. You can print the form online.Click this link


All visas are free and can be collected within 3 working days. Documents required to attach with the form are:-
  • Valid Passport
  • Letter of confirmation (if you are working) stating the post, length of service and monthly salary
  • Bank statement and salary slip (Certified True Copy)
  • Itinerary in Japan
Embassy of Japan located at Persiaran Stonor near KLCC.

Secondly, ada kawan blogger tanya di mana nak beli winter apparel yang murah murah. As i mentioned earlier, kalau sesiapa yang tak kisah, boleh aje beli di Bundle.Aku sendiri beli di Bundle Kota Damansara dengan harga RM50. Brand Uniqlo. Hantar dobi dulu sebelum pakai and luckily semua ok. Kalau tak suka yang bundle2 ni, boleh la pergi ke kedai winter apparel macam biasa, tapi harga memang agak mahal kecuali ada sale. Tepuk dada tanya la selera masing masing.

And thirdly, pasal bajet di sana. Tip budget ni pun pernah aku share sebelum ni. In short, masa aku travel ke sana dulu, aku cuma bawak duit poket RM1,500. Itu hanya untuk belanja sahaja. Yang penting transport and hotel dah dikira. Frankly, in Japan, makanan dan transport boleh dikira sangat mahal. Jadi, please allocate lebih sikit bajet for both.

As to the accomodation, i highly recommend this: (if you travel to Osaka)

WEEKLY MANSION OTAMAE




Till now..Au Revoir.....

Terima kasih, datang lagi.

17 comments :

Cik Nur said...

entah bilalah dapat jejakkan kai di sana...

s h a said...

Menarik.Info yang sangat lengkap.Sha x sampai jepun lg.Setuju pasal winter apparel tu.Sha pinjam elder sis pny and dia beli from bundle juga. :)

Alin Marlini said...

wah...tips menarik ni..pilah Korea plak Zuha..huhuhu

Aida Omar said...

boleh rujuk tips nie kalau nak pergi japan satu hari nanti :) rasa macam mimpi je nak pi sana.. huhu

Cik Yaya said...

nth bile la yaya nak p pula..huhu

AHMAD AFIQ said...

sushi.. sushi malaysia n jepun len kan

Mia Liana said...

tiba2 teringat dah lama tak makan sushi..

aisyah lola cham said...

done follow your blog

miss kecoh said...

ouhh,,,, jelesnye... best la..untung dia.. kim salam dekat hero2 kacak kat cane..

miss fluffy said...

syioknyer boleh bercuti-cuti..hehe :)

ANNA MARIANA said...

teringin sangat nak g sana.. huhuhu.. bilalah agaknya dapat anna g ek..

fatin aziz said...

bestnye..teringin nak gi sna :)

Miss Zahirah said...

teringin nk gi jepun..
sya nk tny ni klu nk gi jepun, dlm akaun bank kna ade 10k erk?
just nk tau ni.. ;)

noornazuha said...

Miss Zahirah: tak perlu 10k pun..hehe..janji dalam ada duit..reasonable amount la

aisya said...

ni klau nk g mane2 bleh la tnye akak dulu.. =)

Miss Zahirah said...

ermm.. reasonable amount erk..
sbb 2 org kwn sya nk buat visa, kna ade 10 k dlm akaun..
lgi sorg 6k plk..
klu cmtu ble la smpn angan2 nk ke jepun.. hihihi

noornazuha said...

Miss zahirah: x perlu 10k,kwan akak hr toh ada berapa ratus je,lepas jeh

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...