Sembunyi, Amukan Azazil

NoorNazuha | 2:45 PM | 3Comments |
Salam



Dah lama tak buat movie review.2 Minggu lepas, aku terfikir nak tengok filem melayu. Sebenarnya, terus terang aku kata, aku bukanla peminat filem melayu. Ye, frankly. Bukan tak nak menyokong filem tempatan, tapi cuba kita selami betul betul, filem melayu mana yang betul betul dapat mengangkat martabat filem melayu?Semuanya cliche. Tak cinta, dendam, tak dendam, remaja hanyut, and bla bla bla....tapi tak dinafikan, cerita cerita macam tuh ada peminat yang tersendiri...not offend ye..:)

Tapi, i am fan of Kabir Bhatia's touch. I think he has a special aura. So then, i decided to watch his latest movie, Sembunyi Amukan Azazil.Ye, filem ni macam kurang promo kan. Tapi dah lama nampak poster Azazil ni dekat sneak preview. Unfortunately, when i was in the cinema, i guess, it was only 2 rows with audience, the rest was empty....

What i have to say about this movie? Well, i can rate only 2 from 5. Something bizarre somewhere...

  • I think this is a periodical movie. Jumping from the time of japanese occupation till the date of World  Trade Centre's bombing makes me unsure which year was actually Aisyah (played by Diana Danielle)  actually lived.
  • All casting are great. No doubt about it. Umie Aida did a great job. So does Remmy Ishak. Diana Danielle was good too except she screams too much in this movie.
  • This is unacceptable. Since this film was a periodical, they happen to use old language like all to be pronounced in Baku. But sometimes, they used to slip and using like current language and it makes the scene sounds funny. For example, Sharnaz Ahmad utter the word "dari dahulu sampai sekarang kau masih lembik".....ohhh..i don't think it suits the scene at all and sometimes i think Kabir Bhatia is purposely putting those word to make the scene looks funny.
  • Hohoho..the so called "Azazil" is not actually Azazil, it was "jin"..and somehow, those community at that time was like so "Khurafat" and jauh menyimpang dari ajaran islam. But,  i guess it was just imagination.
And banyak lagi perkara perkara lucu yang terjadi dalam movie ni. Like ada satu scene Remy Ishak (in bunian version) fought with (Sharnaaz Ahmad also in Bunian Version).Ohhh my Goody goody, muka Sharnaz Ahmad sangatla kelakar, dengan janggut yang bergoyang2 ditiup angin, seriously....so unwanted hilarous scene over there. Tak pasal pasal aku gelak kuat kuat dalam cinema tuh sampai Mr Hubby pandang pandang dengan pandangan yang musykil....hohohoh

Apapun, tahniah buat director sebab cinematography sangat cantik.....tak sure shooting dekat mana, tapi kawasan kampung tu sangat cantik. Katanya menelan belanja sampai 1.8K???.......okla...ada kerja nak sambung ni...see you all in the next entry...:)..babai....







Terima kasih, datang lagi.

3 comments :

Cik Nur™ said...

err..ingtkan citer seram je..rupanya ada lawak jugak ehh

ANISRAHIM said...

Ini ke cerita yg diorg ckp ada aksi XX?

Alin Marlini said...

alin pun dah lama tak pi tengok wayang....tunggu kat astro gamaknye..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...