Macam kena tipu jeh...

NoorNazuha | 3:57 PM | 20Comments |
Salam

Today i feel i want to share to all of you about misleading business. What i mean by misleading business ni ialah perniagaan yang banyak promo and bila once kita pergi, lain yang kita dapat dan banyak sangat hidden charges.

Recently ada terbaca tentang penipuan New York Skin Care. Macam mana diorang tarik pelanggan. Sebenarnya saya pun dah terkena. Firstly dekat Mayfair Bodyline. Firstli member ajak ke sana sebab ada promo untuk facial SAHAJA. Last last kena amek package sampai RM400 untuk 6 session. Session pertama kami pergi jeh. Macam ok. Session kedua pun nampak ok. Bila masuk kali ke 3, diorang mula ding dong, kata mesin yang biasa guna dah tak ada, kena tukar then kalau nak kekal kan mesin lama kena tambah duit. Of course la kami tak nak. Last last session ke 4 sampai ke 6 terus kami tak pergi. Rugi kan..

And recently, we purchased 1 slot of facial at Groupon/Mydeal with the price of RM38 for 3 hours facial treatmet. Nampak murah kan.Nama outlet ialah BEYOND BEAUTY. Sampai sana kami kena bagi ic. Diorang macam question alamat ic masing masing bukan di KL. So apa kena mengena kan....then kami kena panggil untuk consultation. Macam macam la cerita la keluar pasal kulit muka masing masing. Tapi kami kena panggil d bilik yang berasingan.

Then tiba masa facial, suddenly beautician tu kata member saya amek pakej facial yang RM150, sebab ada macam macam. Masa tuh saya dah terbaring and dah buka tudung semua. Tak kan nak pergi tanya. Dah la tak tahu member tuh kat bilik yang mana satu. So, saya ok kan aje la, kena tambah RM150. Salah satu sebab malas nak tunggu kalau member habis lambat.

Okla..after dah habis facial, lebih kurang 2 jam 30 minit, kami dipanggil untuk briefing. Masing masing kena panggil asing asing hokey!...so diorang start promote package facial kat situ.  Bermula dengan harga ribu riban and of course la saya kata TAK NAK.. Then dia kata ada package lain murah sikit, dalam ratus ratus la, tak silap 800 gitu. And of course la saya kata TAK NAK jugak.Then dia kata member saya NAK. Bila masa plak member saya nak ni..then saya kata biar betul member saya tu nak. Nampak sangat tipu. Bila saya kata nak jupe member saya, terus dia bagi package lagi murah. Dalam RM400 kot untuk 3 sessi. Then tiba tiba member saya datang jumpa saya. Dia berkeras nak jumpa saya jugak sebeb maybe dia pun dah tak larat nak ding dong ding dong.

Entah macam mana mana kami boleh setuju dengan package paling murah tuh pun tak tahu. Kena pukau ke apa ke atau kami yang bodoh. Memang itula yang kali terakhir la nak pergi tempat tempat macam ni... serius rasa macam nak maki jeh  Bukan apa, bayaran awal RM38 ialah bayaran umpan supaya kita ke sana jeh..kalau yang tak kuat terpengaruh, takpe, yang kami ni macam dah habis ayat dah nak tolak




Sesiapa yang nak ke sana, hati hati la.....siapa yang tak suka kena paksa paksa ni, dinasihatkan jangan la pergi. Ini bukanla pengalaman pertama saya beli pakej kat Groupon atau pun MyDeal ni, tapi outlet lain ok jeh. Tak adala nak paksa paksa. So..beware ye kawan kawan..:)




Terima kasih, datang lagi.

20 comments :

anakMommy said...

Baru je baca kes NYSC tu...macam-macam cara diorang putar belitkan...

Lieya Von Jay said...

yg New York Skin Care tu saya pernah dengaq gak kawan saya seniri pon dah terkena . terbang RM500. dia jenis obses pada kecantikan . tgk org cntik terus p last2 terkena . skrg ni kena berhati-hati la kan, peniaga ni byk yg suka kelentong

Normi Nieza said...

nasibla xpernah trpengaruh..huhu

huny madu said...

Nasib baik saya xpernah beli pape pakej, kalau tak mesti saya mengamuk kat sana hahaha. Bukan apa, lemas dipaksa paksa mcm tu. Sudahnya kita gak yg sengkek nanti

Azra said...

Me dah sampai tahap phobia nak pegi facial kat KL ni .. mase me dok kat Miri, i always go to Dermalogica for facial ... servis bagus, before kite masuk treatment room, kat reception kat depan tu diorang dah siap2 consult which facial yg ok dengan muka kite and dengan poket kite.. so kite senang la nak bajet.. but bile pindah balik KL, pegi Dermalogica kat this one big shopping mall, diorang lepas kite baring kat dalam treatment room tu baru la nak consult kite ... dah la kite dah terbaring nak tengok list of treatment pun mmg tak dapat.. pastu mesti suggest suh amik treatment yg ratusan ringgit yg mahal for just one treatment ... sangat2 tak suka ... last2 me stop pegi facial kat situ....tak suka oooo dirty trick camtuh ...

noornazuha said...

Betul..lepas ni kalau nak ke facial, baik walk in jeh, so diowg x yah nak promote package dahhhh.....serik memang serik.....diorg ni tahap desperate sebenarnyaaaaa...

lovelywa said...

sy kena masa kat Mayfair..asal2 tgk iklan murah je byar..sampai sana mula laa cite psl pakej sekian2 harga..riban2 gak laa..tp sbb nk kurus punye psl terjebak la jugak..setiap session dia akan promote mcm2 brg soh kite amik..mmg taklarat gak nak tolak..terpakse la cakap tak ckup duit ape sume..at last abiskan jugak 10 session..pastu serik dah takmo gi lagik n percaya iklan2 camtuh..

Cik Nur™ said...

Haishh..tak baiklah diorg tipu org mcm ni kan...tak patut betul rasanya..benda mcm ni patut hebakkan...bior semua org boikotkan...

Zilla said...

sebut pasal NYSC, saya pun dah terkena..kalau p tu, siap promote macam2 mask yang rege sangat mencekik darah...yg tak best style derang push kita, sampai satu tahap malas nak layan ikutkan aje huhuhu..habis sesi, memang derang promote macam2lah...hati keras dgn tidak aje nak terima atau pun tidak..tak nak kuasa nak layan, angkat bag dan terus blah...yang tak bestnya pula, lepas sesi tu derang asyik call aje promote macam2 benda sampai satu tahap menyampah, saya siap tukar no phone huhuhu.

aisya said...

Macam2. Nak kejar untung sanggup tipu customer macam2. tak fikir imej sendiri juga jatuh nanti. huhu

Putri said...

salam
akak pernah beli voucher kat groupon ni. tapi bukan new york skin care. spa lain kat ipoh. lepas buat treatment, pekerja tu minta akak beli pakej yg rm 200 untuk 12 kali lawatan. akak cuba tolak.tapi dia desak. at the end akak pura-pura setuju tapi belakon buka wallet n duit tak cukup. akak minta nak pegi petik duit kat ATM.lepas tu terus blah..hehehe..nasib la kan..sapa suruh desak

ezyra daniel said...

susah la kan kalau dorang berniaga mcm nie..pakse2 plak..pastu dok tipu2..

Y..U..K...I...K..O san said...

TQ 4 D info...saya ni salah seorg yg suka terpengaruh gak..hehehe

ika zulkefli said...

ini sebagai peringatan buat semua spaya xterpengaruh..:)

bibi ashikin said...

Kena bjaga-jaga la ni. Tak suka org paksa2 :)

Cik Itah@RRP said...

baik tak paya..nanti tertipu lagi..sebelum ni da baca da dua entry blogger pasal kes macam ni..

ZazaMyMoon said...

actually groupon not a big deal kot sbb dia tlg promote kan apa kehendak client dia.. yg menipu tu si skin care centre tu.. I pernah kena jg.. terkena dgn London Weight management.. mmg penipu besar!! mula2 dia consult elok je them dia buat treatment, lps tu dia offer mcm2 package dari harga mahal sampai lah ke murah.

bila kata tak nak semua tu mula lah muka dia mcm bab! tonyok.. kongajar sangat diorang ni..

beware yer lps ni.. jgn terkena lagi :))

fuza said...

Kena extra hati2 lepas ni

ziana said...

Adooii mcm mcm..tu x kira telephone calls yg offer mvm mcm..ntsh apa apa..x kose den

Hani skinny said...

Sama lah! I pun baru kena.. Beli kt groupon.. Dah terbaring baru nk consult bagai.. Masa datang tu xnk pulak.. Paksa amik facial tu la, ni lah.. Mula2 kaya 150 lepas tu nk bayar ttbe cakap 300.. Dah la masa beli groupon tu dia cakap akan dpt 100 voucher percuma, i cakap lah, tolak je la dr situ, mula2 dia taktau, tnya kawan lepas tu datang kata dh pakai untuk next session.. Eh! Suka2 je buat takl tanya. I pun terus cancel cakap xnk buat lepas nknx voucher tu, dia kata xboleh. Kne buat kt sni.. Mothercraker lah! Mmg xdatang lah!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...