Muzium Diraja

NoorNazuha | 9:59 PM | 24Comments |
Salam

Cuti sekolah dah bermula. Mesti ramai yang dah atur plan masing masing kan. Pergi bercuti cuti sekeluarga, menghadiri wedding, lepak dengan kawan kawan dan banyak lagi....

Saya memang tak ada plan buat masa ni. Kering idea nak ke mana. Semua tempat macam sesak dengan manusia. Rimas pulak jam macam ni. Dah hujung hujung tahun ni mood nak bekerja pun dah sangat la kurang.

Cerita pendek minggu lepas saya dengan Mr Hubby memang mati kutu nak ke mana. Last last kami ke Muzium Diraja atau pun Bekas Istana Negara Lama nak amek gambar. Dah lama tak snap snap gambar. Naik bersawang dah kamera ni.



Hujan rintik rintik petang tuh membuatkan aktiviti agak terbatas. Lensa kamera pun tak jelas terkena titik air hujan. Orang tak ramai pun masa ni. Cuma ada beberapa buah keluarga baru sampai macam kami. Waktu operasi dari 9 pagi ke 5 petang sahaja dan harga tiket masuk cuma RM5 seorang.


Besar punya banner


Jalan menuju ke istana


Seperti diduga, kalau pergi ke Muzium, tak boleh amek gambar di dalam Istana. So what's the point kan?hmmmm..apa nak buat, kami cuma dapat snap sikit guna hp kat dalam tuh. Tak berani pulak nak post kat blog ni. Tak pasal pasal kena saman pulak. So bersemadi la gambar gambar tuh kat dalam HP sahaja.

Tak ada apa yang menarik pun kat dalam tuh. Kalau dah nama nya istana, what to aspect lagi. Semuanya masih rapi terjaga. Bilik beradu, Bilik Sauna, Balairong Seri, Tempat bersantap semuanya cantik cantik la...


Gambaran dari sudut depan Istana


Antara yang berkembang


Macam sama jeh, Macam sama jeh....


Fountain yang tidak digunakan lagi
Semasa kami nak keluar dari dalam istana, sempat jugak Mr Hubby isi Comment book, kalau kalau ada suggestion. So kami letak la cadangan why not bagi permission kepada visitor untuk bergambar di satu sudut dalam Istana tu. Bukannya luak apa pun kan. Cuma nak jadi kan kenangan. Harap mereka take note la walaupun tahu mesti dah beribu orang bagi cadangan yang sama..:)


Amek gambar pintu ajeh la nampaknya...


Mendung
Cukupla cerita ringkas buat entry kali ni. Sesiapa nak berkunjung ke sini, tak bawak kamera canggih canggih pun tak apa sebab tak boleh nak menikmati keindahan kat dalam istana tu pun. Dapat bergambar kat luar aje lah. Rasa nak feel feel duduk dalam istana, boleh la datang sini........Tata,,,:)

Terima kasih, datang lagi.

24 comments :

Sobri Yaacob said...

salam kenal..
owh cantiknya istana negara yg lama..
dari dulu plan nak p sana..
kononya nak tgok mcm mana tmpat kediaman raja.. :)
insaalah cuti2 skolah ni boleh la sampai

Cik Puan Rara said...

wow boleh lah pergi cm ni.

Putri said...

sayangnya x boleh bergambar kat dalam istana

p/s : klik nuff zuha

ZazaMyMoon said...

mcm lawak pn yer jg.. fountain yang tak digunakan lagi tu means mmg elok lah diletakkan diperkarangan muzium :))

NURULHANIF said...

xpernah lagi pergi walaupun umah dekat je.. hehe.. mcm best je..

fuza said...

tak pernah ke sana.. kenapa tak leh amik gambo erk?

Normi Nieza said...

cantik tempat dia..:)

Hafiza AizZawa said...

cantiknye kawasan muzium..

noornazuha said...

Fuza:tak tau sbb utama tak bole amek gmbr,tpi memg most of the museum x le amek gmbr,maybe nak jaga exclusivity relic kat dlm muzium toh

Cik Mun said...

mun terperuk je kat rumah..xgi mane2..huhu

Budak Nerd said...

wah !! nampak macam best.. huhuhu.. actually bila masuk blog ni.. berpinar pinar mata.. dari header hingga la ke sidebar.. penuh dengan gambar travel.. huhuhu.. masuk sini.. terus scroll sampai ke bawah dulu sebab nak tengok gambar .. then baru naik atas balik dan baca entry .. hehehee ...

p/s : nak kena panggil akak or auntie? or makcik? hehhe konfius la.. :)

Suhaira Abu Bakar said...

pernah pergi dulu masa awal2 dibuka.. FREE OF CHARGE lagi.. tp, punyalah sesak masa tu.. nak snap gambar pn tak boleh mcm ni.. mesti ada org lalu lalang..

noornazuha said...

Budak Nerd: Panggil aje kakak..akak dah 34 tahun..:)

aisya said...

nak pergi, nak pergi! (tapi bila lah tu.. hehe)

Lieya Von Jay said...

alahai depa nak suruh cuci mata saja la kot kan. kesian betol.

ziana said...

X pergi la kot..kurengg berminat

Budak Nerd said...

tu lah pasal .. dah konfius .. nak panggil auntie, tapi nampak muda .. nak panggil akak.. tapi dah kawen.. hehe... serius 34 ? asal nampak macam 25 ? hehhe .. *jujur* ...

Teena Tna said...

Tak boleh masuk kat dalam istana tu ke?
Masa saya pergi melawat tahun lepas, dapat masuk. Merasa lah jugak tengok tempat raja bersemayam tuh.

noornazuha said...

Teena Tna: bukan tak boleh masuk dalam istanan, cuma tak boleh amek gambar kat dalam istana tuh..

Budak Nerd: yeke nampak muda?agaknye kena selalu senyum kot....:)

Sha said...

zuha dah masuk eih.. wah cam best je...

ezyra daniel said...

sama lah kita tak de plan utk cuti nie..hurmm..
cntek jugak senibina kat sne kan..
done klik iklan guess awak huhu

Alin Amiera said...

salam..bestnye dpt masuk istana

Alin Amiera said...

bestnye dpt masuk istana

Anonymous said...

Terima kasih atas cadangan puan...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...