Bandung Part 2

NoorNazuha | 6:40 PM | 17Comments |
Salam


Saya sambung entry di bandung untuk hari kedua. Di entry pertama saya dah bagitau yang kitaorang menginap di Sensa Hotel dan breakfast dia tip top. Memang membuka selera. Macam macam menu ada. Cuma pagi pagi ni perut tak berapa nak lapar lagi.....

Breakfast time


Porridge yang super best


Nasi goreng yang Yummmeehhhhh


Mix cereal....
Tak sempat nak amek gambar satu satu menu kat sini. Tapi kueh mueh, spagethi, Nasi lemak dia memang yummmehhhh sangat...bread butter puding dia memang finger linkin good orang kata...So kitaorang spent dekat 2 jam sebelum keluar memulakan perjalanan.......

Destinasi pertama hari ke 2 ialah tak lain dan tak bukan, Pasar Baru. Business hours kat sini lebih kurang jam 9.30 pagi dan tutup  pada jam 5 petang. Sesiapa nak kat sini eloklah sampai awal pagi sebab bila dah tengahari, manusia sangatla sesak sampai nak bernafas pun susah.




serbu kedai jual telekung dulu

First kedai kena serbu ialah kedai jual telekung di Tingkat 1.Sangat sangat recommend untuk gi kedai ni sebab adik yang jual telekung kat sini sangat baik hati dan bersopan santun gitu..hehe..banyak boleh diskaun dan paham sangat la kehendak orang malaysia ni...kat sini kami rembat hampir 20 pasang telekung. Harga memang murah sangat. Telekung cotton sulam tebal tuh boleh didapati dengan harga bawah RM100 untuk sepasang. Kalau di KL biasanya harga mencecah RM150 ke RM200 untuk sepasang.

Selebihnya, kami ke kedai luggage untuk beli beg nak tampung barang barang, kain cotton, kain sulam dan T shirt.

Rembat 1 kain sulam

Kepelbagaian


Cotton
So tak yahla cerita panjang pasal Pasar Baru ni sebab rata rata orang dah tahu apa yang menarik kat sini. Awalnya memang tak nak shopping kat sini, tapi bila dah terjebak, habis 1 beg jugak gi borong. Tologla elak pergi ke sini belah tengahari atau lewat petang sebab sangatla sesak. Tambah lagi dengan pengemis yang tak give up give up mintak duit.

Selepas penat shopping kat Pasar Baru, dalam jam 1 tengahari, rombongan Mak Jemah ni meneruskan aktiviti berjalanan ke Toko 3. Tak ada apa yang menarik pun kat sini. Kalau rasa nak beli jeans, gi la ke sini. Saya just amek 3 ke 4 helai T shirt budak. Jeans tak beli sebab macam mahal jeh.



Suasana dalam Toko 3
Kat sini ada disediakan Surau. Tapi saiznyaaaa mak aiiii..campur pulak tu lelaki perempuan. So pandai pandai la amek turn. Bayangkan la nak solat kat sebelah lelaki. Mau angkat takbir berlaga siku pulak...kehkeheh, memang tak patot..:(

Selepas berhempas pulas lari dari penjual jalanan kat sini, sampai dalam bas pun mereka serbu, akhirnya bas jalan jugak. Lepas ni nak gi ke Kartika Sari pulak. Jarak tak jauh pun tapi jalan memang standard jam yang amat dasyat. Dasyat sangat.

Sampai jeh kat Kartika Sari, suasana jadi macam kelam kabot sebab kat dalam tu macam bersesak sesak. Apa hal la diorang ni sebok nak serbu ramai ramai pun tak taula. Nak kata ada sale tak plak.


Jajan jajan


Pilih jangan tak pilih


Hasil belian

Kartika Sari ni ialah destinasi terakhir. Memula plan nak gi Rumah Tas tapi tak jadi sebab masa tak cukup plus jam yang sangat lama. So malam tu kitaorang lepak ramai ramai dekat Donat J Co tuh sambil chit chat ngan bos. Area hotel jeh. Sepanjang kat sana, tiap tiap malam hujan manjang. So aktiviti banyak terganggu. Kat sana kalau orang payungkan kita pun dia mintak duit Hokayyy...so be careful aje la..

Okla....tamat entry ke Bandung. Insyallah kalau ada rezeki tahun ni, saya akan terbang lagi......daaaaaa....

Terima kasih, datang lagi.

17 comments :

ajim (kerusiburok) said...

sorga shopping... mmg shopping je la kejanya. btw tang mintak duit sebab tolong payungkan tu... baru 1st time dgr. hohohoh

Nieda ramly said...

kartina sari , ....mahal lah.

namyyul nurulazila said...

Seronoknya....

Fuza Musa said...

Tahun ini belum ke Bandung..InshaAllah soon

Normi Nieza said...

zuha..nak ole2..hihik

Cik Ash said...

wahhh gila tengok gambar kain telekun n kain sepasang tu... kalau g sana memang hbis duit ni.... hahhahah

sukasukitulisblog said...

telekung di bandung mmg cantik2 kan zuha

Siti Zawiyah Rahmat said...

Wah.. cantik2 telekung tu..pening nak pilih..

Mrs. A said...

Telekung zaman sekarang pelbagai color dan gaya kan..kan.kan..

trah zain said...

mix cereal plg menarik perhatian sy,,hehe

Diari Si Froggie said...

wah bandung.. negara jiran. syurga shoping eh sis. hehe..

Zierwa Zainal said...

zz suka blog ni.. jd mcm inspirasi untuk travel.. hehe :)

Jari Manis said...

jika membeli di pasar baru tu pelu be carefull kerana ada peniaga yg cuba menipu pelaggan...salah sorang kawan kwn kena tipu size baju mnta size m di berinya size S maybe salah my fren jgk tak check dulu...size M x de pastu dia pegi gunting size S tu gantikan denga size M

Alin Marlini said...

rindunya bandung....memang klau pi psar baru...mst 2-3 kali pi

Ahmad Alifa said...

Salam akak and abang

Nak minta izin iklan sikit yee,,peace.

sapa orang yang nak gi bandung murah bolehlah try pakej jimat ay murah jer RM229 per person for 4day3night

(rate termasuk 3 bilik room 3star hotel-swiming pool and tengah banda loxcation,FULL transport, and buffeet breakfast) MURAH GILLLER KEHHHH!! (confirm)

Programnye free and easy jer ya akak sila nak pegi mana sahaja kat bandung

contoh butiran perjalanan

firstday (shopping day)
>Bandung airport or train station Bandung banda
>Pasar Baru membeli belah
>Toko Tiga (Branded Jeans)
>depasion factory outlet kain potong
>rumah kain dan telekung
>Factory Outlet At Jalan Riau and dago

seconday (explore north bandung)
>Gunung Tangkuban Parahu
>floating market
>sariater Hot Spring
>kampung daun restaurant / dusun bambu
>wisata naik kuda
>Strawberry and tea park
>Membeli-belah di Rumah Mode & Cihampelas Jeans Centre

thirdday (explore north bandung)
>kawah putih crater
>trans studio indoor themes park
>rengganis crater
>situ pattenggang lake / paris van java shopping mall / cihampelas street / ciwalk shopping mall
>rumah kain sulam taman kopo / rumah kain sulam dan telekung pesona
>cibaduyut-shoes and jacket leather original


lastday (sayonara Bandung)
>check out hotel
>memberli oleh2 bandung
>Airport transfer

Term and condition
*rate included sewa kereta andriver also petrol and parking semasa 4day tuh guna kereta yang selesa yee full acon
*rate included 3 room king bed size/twin hotel 3star with swimming pool andbuffet breakfast
>rate 6 pax~229rm per person
>rate 4 pax~269rm per person
>rate 2pax~389rm per person
>semua driver kat company kami adalah moslem so tak payah risau lahhh

>tempahan by whatapps +62 895 2608 0498 (ahmad faturrahman) or
email alifabandungtour@gmail.com

trimakasih dan selamat berjumpa kat bandung,,,,, peace and love

Ahmad Alifa said...


Salam akak and abang

Nak minta izin iklan sikit yee,,peace.

sapa orang yang nak gi bandung murah bolehlah try pakej jimat ay murah jer RM229 per person for 4day3night

(rate termasuk 3 bilik room 3star hotel-swiming pool and tengah banda loxcation,FULL transport, and buffeet breakfast) MURAH GILLLER KEHHHH!! (confirm)

Programnye free and easy jer ya akak sila nak pegi mana sahaja kat bandung

contoh butiran perjalanan

firstday (shopping day)
>Bandung airport or train station Bandung banda
>Pasar Baru membeli belah
>Toko Tiga (Branded Jeans)
>depasion factory outlet kain potong
>rumah kain dan telekung
>Factory Outlet At Jalan Riau and dago

seconday (explore north bandung)
>Gunung Tangkuban Parahu
>floating market
>sariater Hot Spring
>kampung daun restaurant / dusun bambu
>wisata naik kuda
>Strawberry and tea park
>Membeli-belah di Rumah Mode & Cihampelas Jeans Centre

thirdday (explore north bandung)
>kawah putih crater
>trans studio indoor themes park
>rengganis crater
>situ pattenggang lake / paris van java shopping mall / cihampelas street / ciwalk shopping mall
>rumah kain sulam taman kopo / rumah kain sulam dan telekung pesona
>cibaduyut-shoes and jacket leather original


lastday (sayonara Bandung)
>check out hotel
>memberli oleh2 bandung
>Airport transfer

Term and condition
*rate included sewa kereta andriver also petrol and parking semasa 4day tuh guna kereta yang selesa yee full acon
*rate included 3 room king bed size/twin hotel 3star with swimming pool andbuffet breakfast
>rate 6 pax~229rm per person
>rate 4 pax~269rm per person
>rate 2pax~389rm per person
>semua driver kat company kami adalah moslem so tak payah risau lahhh

>tempahan by whatapps +62 895 2608 0498 (ahmad faturrahman) or
email alifabandungtour@gmail.com

trimakasih dan selamat berjumpa kat bandung,,,,, peace and love

Ahmad Alifa said...

Salam satu Malaysia,

joom Cuti cuti Bandung tak payah risau mahal ouls.

Murahhhhhhhh...Murrrahhhhh sesangatttt sampayyyh penggsannn.... oullsss

promote pakej dari company alifa Bandung Syariah Tour.

******** 4 Days 3 Night ********

# 2 pax price = RM375 per person

# 3 pax price = RM295 per person

# 4 pax price = RM265 per person

# 5 Pax Price = RM245 per person

# 6 Pax price = RM230 per person

# 7 Pax price = RM220 per person


termasuk :

> transport full day, private tour included driver, fuel, tol, parking, driver meals

> New car with 7 seater, full Aircon

> Daily mineral water

> makan pagi buffe sampai tekak

> tour (as costumer request)

> Hotel 3 star with 2 person inside

> Airport Transfer

> Tax and service


Real 3 star Hotel choice option

# Dafam hotel or Tebu hotel ( near at riau street factory outlet)

# Fave braga (inside shoping mall at braga area)

# Pop hotel bandung (inside shopping mall *festival city link)

# Kembang hotel or fave hotel cihampelas (cihampelas jeans street, cihampelas walk shoping mall)

# Zodiak hotel or mutiara hotel (walking distance to pasar baru)

# ibis asia africa at tengah banda

# Dbest hotel pasar baru area (with pool)

TEMPAHAN:


Whatsapp : +62 852 9446 6131 (Ahmad Alifa)

email :ahmadalifabandungtour@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...