My Travel Budget (Bali Island)

NoorNazuha | 11:01 AM | 15Comments |


Salam all bloggers....rasa dah lama betul tak update blog. Masa betul betul tak mengizinkan nak meng update plus memang tak ada story sangat. Nak lagi kamera aku dah hilang masa kereta kena pecah hari tuh. Yang tu pun tak sempat nak update. Sedey woo...so frustrated....kejadian yang berlaku di Stesen minyak Kota Damansara tu hanya berlaku dalam tempoh 5 minit jeh. So ladies...beware la..jangan letak beg kat depan belah penumpang... Aku dah serik.....waaaaaaaa

Oh ye..nak sambung entry bajet. Kali ni bajet aku ke Bali. Dah lama ni. Tahun 2010 rasanya. Tapi nak share gak.. mana  tau bole wat panduan kepada sesiapa nak pergi sana dalam waktu terdekat ni...

Flite Airasia + Tune Hotel Legian Bali= RM450 untuk 4 malam
murah kan?hehehe

Tune hotel yang agak sempit tapi comfy dan bersih.
Rasanye umum tau kalau stay kat Tune ni basic jeh disediakan. So kami top up aircond, dengan tuala. Kos tak mahal pun. Lagi satu tak ada la tv nak santai.

Makan Makan and Makan
Kos keseluruhan untuk makan tak la banyak sangat. Harga makanan kat sini murah murah jeh kecuali kalau di Jimbaran, makan seafood kat sini agak mahal.

Makan Dunkin Donut di LCCT sebelum take off RM15++

Makan Seafood di Pantai Jimbaran Bali untuk 2 orang dalam Rp600,000 emmm dalam RM200

Buffet di Kintamani dalam Rp100,000 (RM30++)
KFC di Bandar Kuta dalam Rp15,000 (RM10++)
Transportation..
Major transportation kat Bali ni ialah motor. Sana sini orang naik motor. Tourist pun suka naik motor. Mat Salleh pun suka. Kecuali kitaorang la sebab aku memang phobia naik motor..hehehe

Sewa untuk sehari lebih kurang Rp 70,000 (RM50++)
Kalau pergi dalam group yang ramai, lagi jimat la. Memandangkan kami hanya berdua..so everything kena divide 2 orang jeh....

Ni contact no En Budi..orangnya baik hati..hehehe
Shopping and Souveniers.
Aku tak shopping sangat kat Bali ni. Beli barang barang gift jeh untuk kawan kawan. Harga depends pada tempat. Bali ni mahal sikit sebab Mat Salleh suka lepak sini. Tak macam di Bandung atau Jakarta, harga barang murah sikit.

Souvenier murah murah
Sempat beli painting di Pasar Sukawati Rp15,000

Lagi satu, Bali ni memang terkenal dengan spa...hahaha..mana mana pergi mesti ada spa and massage centre. Harga memang tip top murah. Hari terakhir kami kat sini, dah leteh mendera badan sendiri, kami ke spa untuk buat facial Balinese style la konon...hihih.....dekat Hotel Tune Kuta ni memang ada Spa sendiri. Tapi kami tak pergi sini sebab Masseur kat sini campur lelaki ngan perempuan. Tak kan nak amek masseur lelaki kan...harammmmm!.....so di depan Hotel ni ada lagi satu Spa yang Masseur nya semua perempuan. Then kami pun wat la appointment...kami amek Balinese Facial, Foot Massage and hair treatment.

Tengah tunggu turn untuk di 'spa' kan......


Sambil sambil baca majalah Indon dulu...
Total spa hari tu dalam Rp300,000 (RM90 p/person untuk Facial,foot massage and hair treatment). Tak sempat la nak snap gambar gambar masa kat sini sebab tak ada jurufoto..heheh...okla..total duit belanja ke sini lebih kurang RM1200 termasuk shopping dan makan makan. Okla..tak nak story panjang sangat. Sampai sini jeh dulu yeee.......jumpa lagi di entry seterusnyaaa...... peace!

Terima kasih, datang lagi.

15 comments :

POSH76 said...

bessnyer jamu mata betul.....suker baca ur experience gi sana

shark said...

souvenier sgt banyak giler..macam nak beli kedai dgn tokei kedai sekali ;p

ziana said...

wah ok tuhhhhh...

Sally Yatiey said...

Bestnye :) Teringin nak pergi Bali ^_^ hee

Chenta Eyfa Najibrz said...

best nyew jenjalan je la kamo nih..hehehe

Alin Marlini said...

mula buat bajet nak ke Bali pla..syok2

Yana Libra said...

bestnye..huhu~ :)

caliph shuriken said...

menarik suasana pic pertama tu :)

Obat tradisional asam urat said...

yui

.: iEyLa :. said...

whoisshh...bestnye akk berjalan2.. :)

p[A]n[A]d[0]L© said...

jelesnya tgk zuha byk jenjln..ho.hoho

Chenta_Khayra said...

room tune hotel macam dekat penang :)

Azira Ldu said...

cantiknya bali .. sdapnya makanan tu..

miss kecoh said...

pernah jugak nak pergi cuti2 kat indonesia.. tp mama x berani pergi.. pasal kes tegang indonesia n malaysia. dorang benci kot kite.. nanti kang kene ganyang kan..ee...

lazu iana said...

Wah artikelnya keren..
Sambil baca artikel ini, Aku numpang promosi ya jualan saya kaos kaki wanita ya
moha makin bagus lg artikelnya ...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...