Journey to Niagara Falls

NoorNazuha | 10:14 AM | 18Comments |
Salam all.....




My journey continues. Huh.....selepas menghabiskan sisa sisa perjalanan ke Washington, perjalanan diteruskam ke daerah Buffalo, New York. Perjalanan mengambil masa lebih kurang 4 jam. This is one of the best that New York has to offer. Memang cantik pemandangan sepanjang perjalanan dari Washington ke Buffalo ni. Ala ala lebuhraya Karak, bezanya, dipenuhi salji yang memutih..:)


Daerah Buffalo



Snowed along the way.

Sunset at Buffalo
Sepanjang perjalanan ke Buffalo, aku banyak tidur sebab dah leteh sangat. Ada yang berdengkur dengkur pun...haha...tersenyum sendiri kalau ingatkan balik. Bila terjaga dari tidur, aku terkesima jugak tengok view yang memutih tuh. Bukannya selalu tengok view macam ni. Lainla kalau selalu kan....kualiti gambar memang tak memuaskan since aku pun snap dari dalam bas.

Kami terus ke Niagara Falls sebab mengikur David, kitaorang punya tour agent kata nak tengok view waktu malam. Masa ni aku tak dapat nak imagine, keadaan malam kat situ, mesti sejuk yang melampau..larat ke??hmmmmm....tapi sebelum sampai, kami singgah untuk makan dulu. Alhamdulillah sangat sangat sebab ada India Muslim food kat sini...apa lagi..jom mamam nasi....!


Briyani+ Plaine rice+Ikan masak 3 rasa cost dalam $50++, memang mahal.

Sebenarnya dah masuk 3 hari tak jumpa makanan halal sejak join tour ni. Asyik makan maggi and seafood jeh, tapi Alhamdulillah, still alive!...sesudah makan, perjalanan diteruskan lagi. Hari dah gelap. Semakin ke arah north, semakin cepat gelap dan salji semakin tebal.


Berjalan kaki ke pinggir air terjun.


Perjalanan diteruskan lebih kurang 200meter ke hadapan

Niagara!at the other side is Canada.
Ye, sudah sampai. Sebenarnya tak nampak apa pun kecuali salji yang jatuh dan percikan air terjun yang dasyat. So, lense kamera memang kotor. Rasa tak boleh bernafas sebab cuaca yang sejuk+ angin+ kurang oksigen aku rasa. Kalau boleh nak pakai Oxygen Mask jeh..:)

Kami tak lama pun kat sini sebab terlalu sejuk. Cuma 15 minit. Lepas tuh terus ke hotel. Dalam 15 minit jeh dah sampai. Kami menginap di  Holiday Inn Villa, Niagara.


Our room
Untuk info yang lebih lanjut sila click link di bawah ye....:-

Holiday Inn Niagara Falls

Ohh....best time to relax......masuk jeh bilik terus kemaskan apa yang patot. Oh Ye, sepanjang menginap di hotel hotel kat sini, kami gunakan Qiblat.com untuk cari arah kiblat. Dah sah sah la kat sini tak ada petunjuk Qiblat kan.....memandangkan kami hanya menignap kurang dari 24 jam untuk sesebuah hotel, kami hanya keluarkan barang yang nak pakai jeh. Macam baju malam, kettle sebab nak masak air panas, makanan sikit2, kamera and Laptop sebab nak caj. Yang lain memang semua dalam luggage sebab kena check out awal awal pagi selepas subuh.

Satu perkara yang aku suka, hotel hotel kat sini walaupun cuma bertaraf 2 or 3 Star, tapi kebersihan dan service memang thums up sama macam yang kita dapat di Hotel 5 star...:)Okay okay..sambung pulak cerita ke Niagara Falls di pagi hari yang beku pulak...kami check out seawal 6 pagi. Breakfast tak ada, pandai pandaila makan dulu kat hotel sebelum check out. Kami makan roti dan hot choc yang dibeli kat pasaraya sebelum ni untuk alas perut...

Main salji jap...:)

Mr Hubby yang tak dilupakan..:)


Salji agak tebal..jom redah!

Di FB ada member yang tanya, apa yang aku pakai tuh, kain batik ke??huh...sebenarnya aku pakai Cotton Dress sebab kat dalam tuh aku pakai Long John baju and seluar sekali. Takot nanti tak tahan sejuk. Kalau pakai jeans, nanti ketat pulak..hehe.....tapi Alhamdulillah ok jeh dengan baju tuh, except for kasut, tak cukup untuk menampung kesejukan pada kaki.

Niagara in winter
Lasting only 10 minutes...I am frozen so does the water.

Mr Hubby dah jadi macam angkasawan dah...:) and my dress just really look like kain batik...:(


If i were the trees here, it took me just 5 minutes to freeze.......
Kira kira 10 minit jeh, aku dah tak tahan. Kalau orang potong kaki aku pun, confirm tak rasa pape la...numbness....so kitaorang terus ke bangunan yang berdekatan. Actually masa ni, ada preview untuk melihat pra tonton sejarah Nigara Falls. Tapi kami tak join sebab tuh kami lepak kat luar....


Thinking pf lepaking here, but only last for 2 minutes.

Boleh lepak dalam ni......


Souveniers
Lepas 30 minit memanaskan badan kat dalam ni sambil tengok tengok souvenier, kami ke luar balik. Masa ni dah tengahari sikit. So cuaca dah kurang sejuk. Tourist pun dah mula ramai berbanding pagi tadi. Jadi, apa lagi.....main salji laaaa.....

Auuu Cakkk!

Christmas tree with my kain batik...:(
Okay okay...kang muntah pulak korang semua layan gambar aku.....kena stop dulu..lepas ni continue pulak ke Niagara Fort...panjang betul entry ni..penat pulak korang nak scroll ke bawah nanti..:)...see you then......with my never ending journey....:)

Terima kasih, datang lagi.

18 comments :

Cik Nur said...

seronoknya dapat main salji...!
putih bersih je kan bila kawasan tu dilitupi salji...

ANNA MARIANA said...

Syoknyaaa....

Ahmad Zarif said...

geramnye tengok salji. hehe

zila said...

kalo nak nek ferry masuk dlm Niagara Fall camner lah jadi agaknya kan?? ntah2 dah beku...ada ke service ferry tu dlm weather cmni??

Husben Nazuha sampai nk nampak rupa..tutup smua..hahaha

.: iEyLa :. said...

arrgghhh...jeles2...

LiLy @ MaMaQiStInA said...

wah..seronoknye..bilalah boleh sampai sini...

Innanie | Ariffin said...

takut pulak tgk niagria falls macam tu kakak! btw, kit tgk pic akak pun dah rasa sejuk yang amat!!!

ainnoraini said...

waaaahhhh bestnya.,kakain tumpang baca n tgok gbr pun dah seronok tau...

sis92 said...

cis gua paling jeles tengok orang main salji, wuuu

Asyik Izas said...

YA ALLAH bertuahnya awak dpt pg jenjalan mcm tu..mesti byk pengalaman yg dpt awak kutip..nanti kongsi2 lg yea..:)

AQ Eyfa said...

besttt nyer dapat main salji

puteri kasih said...

nak main salji gak..hehehe

zette said...

wahhhhhh... sejuk... walaupun sejuk, tapi bila da kat msia, rindu yang sejuk tu kan??

s h a said...

Beshnye tengok salji memutih.Xde kesempatan nk tgk depan2 lg.Hehe.Tapi mesti badan sha naik merah2 kalau sejuk sgt.Selamat berjalan sis. :)

Cik Irah said...

amboi..bestnya berjalan :)

Alin Marlini said...

giler sejuk bekula...hehehe

Lieya Von Jay said...

kat sini rupanya air terjun tu.. rasa kalo akak pegi time musim lain mesti lagi cntik kan ^_^

tiga lalat said...

sonoknyer saljuu., ;p

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...