Universal Studios Orlando, Florida

NoorNazuha | 11:54 AM | 8Comments |
Assalammualaikum

I am back to New York. Now i am staying at New Jersey. The weather was bad. Its freezing like crazy out there. Pakai 3 lapis pun tak cukup. Salji gtak tebal tapi bersepah merata rata......:)

Okla...nak sambung cerita tentang Universal Studios Orlando, Florida. Memang main purpose kami ke Orlando sebab nak ke US ni. Di sini US ni terbahagi kepada 2. First, Universal Studios and secondly, Universal Island of Fantasy. Fee masuk untuk kedua dua park ni tak silap dalam $123and single admissionon either of the park is $88. So we decided untuk amek single admission jeh iaitu Universal Island sebab yang satu lagi tuh kebanyakkan sama dengan US di Singapore. For further info, click here:-


Kat sini, banyak jugak attractions yang ada. Like Spiderman Rides 3D, Live Show of Sinbad, Harry Potter and the forbidden journey, Poseidon, Jurassic Park and pelbagai jenis Kartun.

dari Hotel kami iaitu QualityInnni, ada disediakan bas percuma untuk ke Universal Boulivard, just tunggu jeh depan hotel jam 8.35 pagi.

Sebelum bergerak ke Universal Studios.
Perjalanan ke US ni hanya mengambil masa dalam 15 minit. Tak sempat panas punggu pun. Cuaca di Orlando hanya sejuk pada seblah pagi jeh. So memang kenaprepare winter coat jugak bimbang suhu tiba tiba drop pulak.

Di entrance masuk. Orang dah mula berpusu pusu sedangkan hari masih awal pagi.

The earlier the better. Initially, i thought this low season would be good because there will be no crowds. But i was wrong.Haha.....dalam pukul 10 pagi jeh, crowd memang dah memenuhi semua penjuru park. Nak nak lagi Harry Potter.....layan gambar jeh la dulu yek.....


Di hadapan US Store



Strip Cafe..Hureyyyyy!



Spidey 3D rides.Mengamcam betul...nak termuntah rasa.....:)



Harry Potter Castle.
Kami spent paling lama la kat Harry Potter ni. Best sangat rasa. Rasa ada kat europe pulak. Kat sini ada show, tak silap show scene student perform untuk pertandingan antara sekolah dalam The Goblet of Fire. Tapi masa ni, orang sudah sangatla ramai.....


The Castle


Arghhhh.......tak suka tak suka...ramai betul...



Then, we proceed to the Harry Potter Rides. Que sangatla panjang. Tapi cara mereka handle crowd yang ramai tuh sangatla professional...sambil nak tunggu rides, kami dijamu dengan pelbagai pandangan menarik di dalam Hogwarts. very nicely decorated tapi sayang dalam gelap. Kamera aku yang bertaraf Digicam biasa ni tak mampu nak capture image yang bagus.....menyedihkan.....:(


I think this is Quiditch Outfit


Gambar gambar ni kesemuaya bergerak...rasa macam betul2 dalam movie Harry Potter.

Dumbledore's Chamber

Sorting Hat...yeah yeah..i am Gryfindor


Snap lagi dan lagi
 Pengalaman naik rides ni sangat best bagi aku. Lagi best dari transformers ataupun Spiderman. Terasa betul betul duduk atas penyapu tuh and terbang macam gang gang Harry Potter main Quiditch Game. Imej imej jahat macam Voldermolt semua tuh memang semua ada la.......tapi Mr Hubby pulak mengadu peming kepala. Dia kata nak muntah....hah..sudah....okla..kasi dia berehat, amek Glukos sikit, nampak dia dah ok..


Ada macam kat Dragon Alley tak?




 

Ada sesuatu yang menarik kat atas tuh...;)
Lepas tuh, perjalanan diteruskan ke Alam Fantasy Poseidon. Nice show jugak, tapi kena bersesak sesak macam biasala. Tau tau je la ketinggian mat salleh mat salleh ni, bila kita dibelakang, sangat susah nak tengok show.

Outside view, tak snap kat dalam sebab gelap


Hentam jeh laa.....


Jurassic Park pun ada......
 
Suddenly, superheroes arrived!


Sinbab Show tiem is about to start.


Dekat sini macam biasala, susah nakdapat kan makanan halal...puas pusing satu US, tak ada pulak nampak muka muka Mat Arab jual kebab, so kami decide nak makan Baba Gump jeh sebab kat sini memang Pork free and 99% seafood.


Posing dulu sebelum makan

Tuna menjadi pilihan hati


Seafood Platter for Mr Hubby
Overall, nak kata 100% best kat sini tu tak la. Kalau pergi kedua dua park mungkin lagi dapat experience. Sempat jugak aku naik Roller coater kat Hulk and ala ala Roller Coaster kat US Singapore Cyclone tuh, tapi kat sini lupa pulak nama dia.

Ketika habis menaip entry ni, aku dah bermalam di Washington dan meninggalkan New Jersey. Semalam tak sempat nak publish sebab connection internet tiba tiba hilang.........okla...jumpa lagi di next entry..nak have some rest, besides malam ni, salji turun tak berhenti henti di Washington ni......jumpa lagiiii.....Love You!

Terima kasih, datang lagi.

8 comments :

.: iEyLa :. said...

HUWAAAAA....jeleesssss!!!!!!!!!!!

Puteri Nur Hidayah said...

Syok betol perjalanan akak.. :)

Cik Nur said...

bestnyaaaaaaaaa....!!!

Harry Potter Castle lagi....dah la nur minat giler dengan harry potter.... :)

Zurina said...

waaaaaaaaaaa....tnganga jap...mcm besttttt sgt...bila la nk g jugak ni...hehe

ANISRAHIM said...

Nak ole2 boleh? gehhehe

Siti Nora said...

kak!! bukan Dragon Alley..tp Diagon Alley..huhuhu

PuTrImaRyam said...

teringin nk pegi jgk....

Siti Travel Blog said...

Macam best pulak.. last year pergi tapi tak teringin nak masuk dalam tu. takat tengok show blue man group je..ish rugi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...