Tragedy in Rome, Italy.

NoorNazuha | 1:56 AM | 17Comments |
Salam
Saya nak share pengalaman saya ke Rome pula. Setelah ke Zurich, saya dan buddy terus ke Rome, Italy pada 17 hb February. Perjalanan dari Zurich ke Italy mengambil masa lebih krang 7 jam menaiki Train dan transit di Milan. Dasyat kan jauh....Train kami bertolak pukul 11.09 min pagi.

Perjalanan kami menaiki Train Italiani sangat selesa even sangat punctual. Kalau lewat, memang sah la kena tinggal. Biasanya kena ada di Station lebih kurang 20 minit awal dari jadual asal. Yela nak tercari2 platform semua memang akan amek masa.

Beg kami dalam tren.


Milan Train Station
kami sampai ke Milan lebh kurang jam 2 petang. Di sini kena banyak hati hati sebab sangat ramai ulat ulat tiket dan orang susah nak cari duit lebih. Bayangkan, beg saya jatuh and ada orang yang tolong bangunkan beg tuh pun boleh mintak duit. Apatah lagi kalau yang tolong angkat terus beg kita. Jadi jangan terima langsung pun offer dioarang ni. Kalau nak bertanya pun, just tanya pada officer company train yang terlibat yang pakai uniform,kalau tak, mau dioarng mintak tips.

Semasa di Milan, Saya sempat beli Sim Card Internet supaya senang nak comunicate dengan family. Harga simcard kat Italy ni Euro20 untuk 1GB dan untuk tempoh masa sebulan. Kira murahla tapi pakej ni hanya untuk data sahaja.

Selesai hampir 2 jam transit, kami sambung menaiki train untuk ke Kota Rome. Train bergerak dalam am 4 petang dan kami jangka kan sampai di Rome lebih kurang jam 6 petang.


Tiba di Rome hari dah gelap. Kelam kabot nak cari exit dan nak cari Metro/Underground. Sepanjang di Rome, kami stay di Courtyard Rome Central Park yang terletak di Station Gemeli.
Dan di sini la semuanya bermula. Ketika saya sibuk nak tukar SIMcard yang dibeli di Milan tadi, sebab Simcard tu tak boleh nak connect, kami ambil masa agak panjang di Terminal Rome. And at the end, saya kena beli Simcard baru. Keluar lagi Euro20. Takpelah..nak mudahkan kominikasi. Then bila selesai tuh, kami terus turun ke Stesen Metro Line A untuk ke hotel.

Semasa di Metro, orang agak sesak. Macam biasalah, macam kita naik LRT jugak. Bila Train sampai, kami cepat2 masuk dalam train bimbang kena tinggal pulak. Ditambah dengan beg pulak berat. Seelum train tutup, tiba tiba ada beberapa budak lelaki seolah olah block jalan nak masuk dalam tren sampai saya terpaksa tolak dia. Tapi dia tak nak bergerak. Puas tolak tapi dia tak nak pulak berganjak. Entah dari mana pulak tiba2 ada seorang lelaki mabuk2 masuk dalam train sambil pegang  botol arak.
Ada pergaduhan pulak berlaku. Tarik tarik baju dan sampai nak bertumbuk. Serious takot masa tuh, then terus saya tarik beg besar tuh ke tempat lain. Masa tuh baru la ada laluan nak masuk since kena block tadi. Semua mata bertumpu ke arah kawan saya sebab lelaki mabuk tadi suruh check beg. Kawan saya check beg dan cakap semua ada.

Tak sampai 5 min train dah bergerak dan budak2 yang bergaduh tadi dah keluar pun. Masa tu la saya sedar yang wallet dan handphone saya dah tak ada. Tuhan jeh yang tau macam mana perasaan saya time tuh. Dahla kat tempat orang. Kad Kredit, ATM card sume kat dalam tuh. IC, lesen memandu....rasa nak pitam sekejap.

Terus terfikir, macam mana nak check in hotelkalau tak ada card nak verify. Malam pulak semakin larut. Hotel tak jumpa lagi. Nak buat phone call pun handphone dah tak ada.
Masa tuh saya fikir tak guna nak menangis sebab tak ada orang akan tolong saya pun melainkan diri sendiri. Saya kuatkan semangat jugak cari hotel tuh. Walaupun kena berhenti di 2 train berlainan, akhirnya kami jumpa jugak hotel tuh. Terus ke kaunter depan dan bagitahun dia apa yang berlaku.
Alhamdulillah, receptionist tuh sangat membantu. Memula dia offer untuk call kan bank supaya block kad kredit tuh. Bahaya dia kata kalau tak block. Then saya berjaya call CIMB KL dan terus block card tuh.

Then saya call pulak Mr Hubby untuk bagi no kad kredit dia supaya kami dapat check in hotel tuh. Bayangkan waktu Malaysia time tuh dah pukul 4 pagi, mau tak mamai semua orang.
Selain tuh, hotel jugak bagi complimentary internet sepanjang penginapan selama 4 malam (kat sini internet kena bayar) dan juga kami diberi Executive Suite. Memang lega sangat sangat. Dan apa yang tambah lega lagi, semua duit euro saya masih ada sebab dah di asing kan siap siap. Jadi yang hilang cuma RM jeh.

Sebelum ni cuma dengar cerita jeh ramai yang kena macam ni. Sekali bila diri sendiri yang kena, memang macam tak percaya yang beg letak kat depan pun boleh orang bukak dan curi. Tak boleh nak salahkan tempat. Bad peoples are everywhere. Kita yang kena extra hati hati.

Okla....sampai sini dulu. Pesan saya cuma berhati hati dan kalau boleh jangan bawak beg terus.hehe....ketika menaip entry ni saya masih dalam tren heading ke Munchen, German. Nak transit ke Paris semula. Best ada free wifi bagai....
Jumpa di next entry......tata!


Terima kasih, datang lagi.

Mount Pilatus Lucern, Swiszerland

NoorNazuha | 6:49 AM | 5Comments |
Salam
Sambung entry yang lepas ketika di Lucern. Lucern ni sebuah bandar yang sederhana besar dan suasana kat sini sangat tenang dan mendamaikan. Sepanjang di sini, kami tak jumpa pengemis mahu pun homeless. Keadaan sekeliling bersih dan terjaga. Penduduk di Swiss tak ada masalah untuk converse dalam english jika dibandingkan dengandi France.
Di sini banyak gunung gunung untuk tujuan skating, api kami pilih untuk ke Pilatus sebab paling dekat dengan Lucern. Fee untuk naik ke puncak paling tinggi ialah CF54 (untuk pemegang Eurail Pass ada diskaun 30 %).Tiket bas dan tiket ke Gunung bleh dibeli di bahagian Tourist office di tingkat atas Station Lucern.



Bus stop just opposite Train Station dan ambil bus no 1 untuk ke Kreau. Tiket CF54 tuh dah termasuk semua return journey. Agak murah kan..:) Naik bus ni cuma ambil masa dalam 10 minit dan sampai ke Kreau.


Odw ke Kreau




Sesampai nya di Kreau, kena berjalan kaki menaiki bukit kecil untuk ke Station Cable Car. Boleh tahan jauh gak la sampai nak tercabut lutut. Termengah mengah ohhh..Nasib gak cuaca sejuk so kurangla sikit penat.


Menaiki bukit



Signboard Pilatus






First Cable Car yang naik ke atas cuma kecik jeh. Muat dalam 4 orang untuk satu satu masa. Lebih kurang nak naik ke Genting jugakla, cuma gondola Genting lagi besar. Masa kami sampai orang tak ramai pun. Lagi senang tak yah nak que panjang2 kan.



Bandar Lucern



Bila altitute bertambah, salji mula menebal. Walaupun duduk dalam gondola, sejuk nya sampai ke tulang hitam. Nasib gak hari tuh saya pakai betul2 tebal. Kalau tak, confirm kena turun balik sebab tak tahan.

Pine yang diselimuti salji




Total masa nak Gondola comel ni dalam 30 minit. Then, selepas sampai phase pertama, kami kena tukar pulak naik Gondola yang lebih besar. Kali ni naik lagi ramai, dalam 20 orang macam tuh. Darjah ketinggian semakin tinggi dan curam. Kalau gayat memang susah nak naik Cable Car type ni.


Posing dulu sebelum mendaki lebih tinggi



Mat Mat Salleh yang sedang tunggu turn naik Cable Car.




View dari Cable Car
Naik Cable Car kedua ni tak la lama sangat. Kurang dari 15 minit rasanya. Sampai ke Puncak juga akhirnya. Kat atas Gunung ni tak ada la banyak benda yang nak diteroka. Ada restaurant, ada tempat relax sambil minum and ada scenary platform untuk lihat permandangan di bawah gunung. Ketika tuh, salji turun mencurah, angin pulak agak kuat dan berkabus membuatkan pemandangan jadi terbatas.

Salji tebal

Oleh kerana perut dah menyanyi sebab lapar, kami tak dapat nak teruskan dengan aktiviti main salji. Kena re fuel dulu. Nasib baik dah bawak bekal siap siap. Kat atas ni makan x ada yang murah dan halal pun.


Habis kemek masuk dalam beg.
Lepas makan, baru la kami ronda ronda cari souvenier. FM kat atas ni berharga CF9, lebih kurang RM30 untuk 1 fm. Agak mahal. Jadi tak boleh la nak beli banyak. Cukupla untuk diri sendiri. lepas tuh kami tak lepak lama kat atas ni. Kami turun ke bawah sebab kat bawah lagi banyak aktiviti nak dibuat.


Ingat nak main slide tuh, tapi takut terlajak masuk gaung.


Alih alih naik lift chair yang comel ni....

Secara pendeknya, pengalaman kat sini memang tak akan dilupakan. Kalau la setiapkali tertekan boleh hirup udara segar kat sini kan best. Tenang dan damai jeh.  Sesiapa yang nak ke sini sila la. Sangat cantik. Okla....kat sini dah pukul 11.50PM dan saya sekarang berada di Vienna, Austria. Nanti kita sambung lagi ye.....

Till then...babai..




Terima kasih, datang lagi.

From Zurich to Lucern

NoorNazuha | 6:02 AM | 6Comments |
Salam
Serius tak sempat nak update blog. Penat betul dengan aktiviti. Ok, nak sambung perjalanan kami dari Zurich ke Lucern pulak.
Main Train Station di Zurich ialah Zurich HB. Station ni betul2 terletak di tengah tengah bandar Zurich. Orang orang di sini pandai berbahasa Inggeris. So tak ada masalah nak bertanya jalan kalau sesat. So far, saya memang suka dengan Zurich. Selain train, Tram juga merupakan pengangkutan yang popular di sini.


Tak banyak yang saya nak kongsipasal Zurich sebab kami sampai pun malam. Tak sempat nak jalan jalan sangat. Misi utama ke sini sebab nak ke Lucern. So malam tuh kami cuma jalan jalan menaiki Tram dengan bayaran CF8.40 untuk setengah hari.


Tram








Zurich pada waktu malam di musim winter sangat sunyi dan menenangkan. Yang busy cuma di train station. Semua kedai kedai tutup awal. Nak beli apa pun tak boleh. Lebih kurang pukul 9 macam tuh, kami terus gerak balik ke hotel yang terletak di Oerlikon.Suhu di sini adalah sedikit sejuk jika dibanding kan dengan Paris.

Keadaan di Stesen Zurich pada waktu malam
Disebabkan kami nak ke Lucern pada besok harinya, sokena siap siap kan apa yang patot. Lucern tak jauh dari Zurich. Cuma 40 min menaiki train. Tapi kena naik High Speed train. Ada 2 jenis train di Europe ni. 1 yang jenis express atau High speed dan satu lagi Regional/local train. Kalau naik yang hgh speed ni, of course la jimat masa tapi fare nya biasalah, sangat mahal. Kalau naik Regional train, masa yang diambil untuk sampai sangat la lama. Dari 40 min boleh cecah ke 4 ke 5 jam. Tapi Fare biasalah, murah. Jadi tepuk dada, tanya la hati...hehe

Train Double Deck

Konsep train kat sini, semua kena beli ticket and board train. Kemudiannya ada inspector yang akan periksa ticket dan kadang kadang tak ada pun. Jadi kita beli ticket atas kesedaran sendiri jeh sebab tak ada barrier pun nak masuk. Tapi kalau tertangkap tanpa ticket, fine yang dikenakan dalam 100 euro.

Scenary


Along the way
Kami tba di bandarLucern lebih kurang jam 11 pagi. Serius sangat damai kat sana. Bandar nya tak besar mana. Tapi crowd boleh tahan ramai. Misi kami pagi tuh nak ke Mount Pilatus. Mount Pilatus ialah gunung yang paling dekat dengan Lucern.

Lucern Train Station

Okla...sampai sini dulu perjalanan saya ke Lucern. Next saya sambung pula ke Mount Pilatus ye.. Hari dah larut malam kat sini. Saya masih di Rome, Italy ketika entry ini di publish......jumpa lagi...till now.....Au Revoir....


Terima kasih, datang lagi.

Journey to Zurich Switzerland

NoorNazuha | 5:28 AM | 7Comments |
Salam
 
Waktu entry ni ditaip, saya sudah berada di Rome, Italy. Jom saya kongsi pengalaman saya ke Zurich Switzerland. Perjalanan dari Paris ke Zurich mengambil masa lebih kurang 4 jam 20 minit menaiki High Speed train TGV. Di Paris ni, ada beberapa Station train utama and kita kena pastikan Train yang kita ambil lalu di Station mana.
 
TGV antara Train paling mahal di Eropah bagi saya. Perjalanan sehala ke Zurich boleh mencecah ke 215 Euro jika tak beli awal awal. Because of that, saya and member prefer beli Pass. Kalau nak tahu lebih lanjut berkenaan dengan Eurail Pass ni, boleh click ke link di bawah:-
 
 
Ok, nanti saya detail kan tentang eurail pass ni di lain entry. Tren kami bertolak jam 10.23 pagi di Station Gare De Lyon, Paris. Nasib baik hotel kami di Bercy tak jauh dari Gare de Lyon ni. Senang nak angkat beg.
 
 
 

Beg saya seberat hampir 22kg.Tarik naik turun tangga..perghhhh...memang cari nahas. Berat bukan sebab banyak baju, tapi sebab bawa bekalan makanan...:). Frankly speaking, saya tak rasa TGV ni best sangat. Walaupun agak laju, dalam 300km/h, tapi train ni selalu crowded and seating position memang tak best.
 
Sebelum boarding train, ada few thingskena amek tahu. First platform dan waktu boarding, and secondly, ticket tuh kena verify dulu dekat machine. Bukan terus naik jeh. Kena selalu bertanya dan observe orang lain jugak.
 

Keadaan Gare De Lyon pagi tu
 

Keadaan dalam Train
Seat dalam train ni ada beberapa jenis. 4 Seats mengadap satu sama lain dan 2 seats type yang sama. Ada jugak 2 seats side by side tapi kita tak boleh pilih seat. And i don't know why...:)..Saya dapat seat 4 facing each other. Seriously tak best nak mengadap stranger selama 4 jam.......
 
 

 
 
 
Kami tiba di Stesyen Zurich HB lebih kurang jam 2.30 petang. Hotel kami terletak di daerah Oerlikon. Senang sangat nak acess, cuma naik regional train/local train di Platform 41-44 di Stesyen yang sama. Kami menginap di Courtyard Zurich Nord
 

Cosy bed for us
 
 


 
 
Meh nak citer apa yang kami makan masa kat sini. Kami berdua bawak macam macam jugak nak isi perut. Biasa la kat tempat orang kita tak tahu mana nak cari yang halal. Jalan selamat ialah dengan bawak bekal dan rice cooker yang comel. Cukupla untuk makan berdua. Alhamdulillah, Paris memang tak ada masalah nak bawa barang2 macam ni masa kat airport.
 
 
 
 


Nasi, Ikan bilis kering, Tuna dalam tin, Sardin, Maggi dan jugak Kari dalam tin...hehe
 
Makan time sejuk macam ni walaupun simple memang meletopsla. Semua jalan je. Selain tuh, kami ni memang on budget. Tahu jeh la makan kat sini harga memang ak kurang 30 ke 40 untuk makan sahaja. So jimat banyak..
 
Okla...nanti sambung cerita cerita lain pulak k...nak kemas barang and have rest sebelum sambung lagi perjalanan di Italy ni...Adiosss.....





Terima kasih, datang lagi.

From Paris with love

NoorNazuha | 6:12 AM | 9Comments |
 
Salam
 
Waktu saya menaip entry ni, jam sudah menunjukkan pukul 10 malam di Zurich, Switzerland. Dah hampir 4 hari saya mula kan percutian. Destinasi pertama kami ialah Paris dan sampai pada 13hb yang lalu.
 
Percutian kali ni kami menaiki Pesawat Qatar Airways.Nanti saya detailkan apa yang menarik dan yang tak menarik tentang Qatar Airways ni. Kami sampai ke bumi Paris pada jam 1.30 petang 13hb February, 2014. Suhu pada masa tu ialah dalam 8 Degree C.
 



 
Sepanjang disni, kami duk area Bercy dan menginap di Hotel Bel Air yang terletak tak jauh dari Metro Nation dan juga Metro Bel Air. Jalan kaki jeh kalau mak ulang alik. Untuk setiap sehala perjalanan Metro/Subway di sini nilainyaialah 1.70 Euro. Kira mahal gak la kan...
 

Bel Air Hotel
Disebabkab lepas check in dah petang, kami tak kemana sangat kecuali ke Bier Hakim Metro Station untuk ke Eiffel Tower. Sebenarnya ini kali ke 2 saya ke sini, tetapi masa kali pertama dulu, saya tak bermalam, cuma balik hari. Jadi tak sempat nak ke mana mana.
 
 
Sepanjang Jalan menujuke Eiffel Tower
 
 
 
Dari jauh
 Aktivi kami malam tu cuma duk kat bawah tuh. Nampak tak ada kerja kan. Bukan apa, badan dah penat sangat and kepala tak boleh fikir nak ke mana dah malam tuh. Suasana malam kat situ seperti biasa meriah dengan pelancong. Berduyun duyun que semata mata nak naik ke atas tuh.
 


 
 
Lebih kurang dalam sejam lepak kat sini, kami decide nak balik. Tak larat pasal suhu sangat la sejuk. Dari hotel kami nak ke sini tak jauh mana. Cuma dalam 20 minit naik Metro. memang senang la,..Okla, tak boleh nak cerita panjang sebab mata dah ngantok. Sekarang saya dah kat Zurich dan akan ke Milan besok. Will continue my next entry ok....till now...babai...
 
 
 

 

 
 

 
 
 
 
 
 



Terima kasih, datang lagi.

Dugaan di tahun 2014

NoorNazuha | 3:49 PM | 10Comments |
Salam Semua





Hampir sebulan blog seperti tak bernyawa. Banyak yang berlaku lately. Semoga Allah mempermudahkan segala urusan. Banyak betul perkara tak best berlaku. Beberapa bulan lalu kesihatan agak terjejas. Kemudiaan dapat increment gaji pun tak memberangsangkan. Kemudian Client pulak nak macam macam. Dan 2 hari lepas My Mom pula masuk ward sebab tekanan darah tinggi.

Semua yang berlaku pasti ada hikmah. Lagi 2 hari kami akan mula bercuti. Tapi hati masih tak rasa seronok. Tak tenang. Diharapkan semuanya berjalan lancar dan dipermudahkan Allah SWT. Inila pertama kali saya dapat merasakan ketidakseronokkan untuk bercuti sedangkan sebelum ni betul betul excited. Allah mungkin sedang menguji HambaNYA.

Ditambah lagi, saya mengalami Floater dalam mata. Apa tu Floater?kalau kita google, Floater ni ialah apungan yang nampak dalam mata melayang layang apabila berada pada keadan cahaya terang. Seriously sangat sangat annoying. Doktor mengatakan Floater ni tak merbahaya dan tak perlu treatment. Otak akan beradaptasi dan akan mengabaikan Floater tersebut. Tetapi walau dah hampir 3 minggu, saya masih belum beradaptasi. Masih murung dan tertekan.

Walaupun doktor kata tak ada rawatan, saya tetap akan berusaha. Buat masa ni saya lebihkan pengambilan Vitamin , sayuran dan buah buahan. Mana tahu dengan Kuasa Allah, boleh elok semula.

Sekian buat masa ini...Insyaallah..ada masa kita berjumpa lagi...

Salam.




Terima kasih, datang lagi.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...