Feeding the Monkeys

NoorNazuha | 4:55 PM | 9Comments |
Few weeks jugak aku tak update blog..since last 3 weeks i really don't have anything new to share here, not even any new story. Everything went out so normal... untill aku rasa macam nak menulis pulak hari ni pasal monyet...emmmm kenapa monyet ek, tak menarik pun, tapi dah lama nak buat entry pasal monyet ni.

Di hadapan rumah aku, memang banyak monyet, monyet hutan yang kecik kecik tuh bergayut sana sini. Selalu lepak tepi tepi jalan cari makan. Dah lama aku nak berhenti kat situ and nak feed diorang ni, tapi selalu tak jadi. Salah satu sebabnya, aku takut kena serbu dengan monyet monyet ni sebab bilangan mereka nih mau mencecah 20 k2 30 ekor. Walaupun badan monyet2 ni kecik jeh, aku tetap takot, manala tau kena gigit ke apa ke kan....

Di satu pagi tuh, masa aku nak gi kerja, aku benti la kat area sini nak bagi diorang makan. Masa tuh ada dalam 2 ekor jeh kat tepi jalan tengah main main, bila aku berhenti jeh, ntah dari mana berpuluh puluh ekor datang serbu kereta aku. Sampai panjat atas bumbung kereta, bergayut kat cermin sisi la..macam macam gaya la...adusss...so panic aku terus cabut..hehehe..nak snap pun tak sempat...so petang keesokan harinya, aku try luck sekali lagi. Tapi kali ni langsung tak ada. Senyap sunyi. Puas aku panggil..macam panggil kucing plak..adalah sekor dua yang bergayut gayut kat pokok.. Macam hesitate jeh diorang nak turun dari pokok tuh. Aku tabur roti gardenia yang ada krim jagung tuh merata rata kat situ. Sekor pun tak turun.

Tengah busy buat hal sendiri




Lepas kena panggil banyak kali, baru la ada 2 ekor yang agak agak lapar tu datang nak makan. Kesian gak tengok, terkial kial amek roti tuh suap kat mulot. Agaknya apa la diorang makan tiap hari dalam hutan tu kan...
Comot-comot mulut dia makan roti krim ni..kesiannn...
Aku berharap sangat tak adalah pihak berkuasa yang amek tindakan untuk halau monyet monyet ni sebab rasanya mereka ni tak menggangu penduduk kat sini pun. Kalo dia trespass pun, hanya area rumah sampah yang berdekatan sebab nak cari makan. Lagipun, dengan kehadiran monyet2 ni, ramai orang datang sini nak memancing depan tasik kat sini sambil layan monyet2 ni...ehe..okla..sampai sini dulu...till the next entry,,tata!




Terima kasih, datang lagi.

9 comments :

rara pinkmafia said...

heheheheh nk g zoo jugak lah =)

Lynn Hamzah said...

salam...
lynn memang tak berani la nak bagi makan kat monyet...
takut diorang menyerang jer...

noornazuha said...

kalo tengok diorg makan, kesian...mesti diowg neh makan apa jeh kita bagi kan....

Asiah Termizi said...

kat kampung saya banyak sangat monyet. tapi takut la, tu monyet garang..tak manja. hiksss =)

amir aizat said...

monyet dkat kg suka jahanam kan pokok2 nnek saye,huh

Mohd Ridhuan said...

tarikan pengunjung ni...
ok la tu...
selagi xmnggu ketenteraman,,,
bgus la,,,'hehehhehe

Pokcik Blogger Baru said...

Assalamualaikum pembuka bicara, jawablah wahai si akak ya

Pokcik xde ape sangat nk cakap.. pokcik dapat trangkan satu sebab, mengapa kita suka tgk monyet2 tu.. -> Betullah teori darwin tu.. jgn marah ye

Nota badan : pokciklah blogger baru yang kuat membuang angin di blog orang lain.. polo n dipolo

noornazuha said...

sabo jeh la pokcek neh

soooooour said...

kdg2 ada monyet ganas...lg2 musim mengawan..so, jage2...hehehe...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...