Kisah sedih seekor MEOW!

NoorNazuha | 7:45 PM | 3Comments |
Suddenly, aku nak buat 2 entry untuk hari ni....maybe sebab aku ada masa terluang sket and satu lagi aku ada benda nak share ngan kawan kawan sekalian.

Aku memang penggemar kucing. Dari kecik sebenarnya aku dah biasa ada kucing kat umah. Dah berdozen kucing aku bela. Ada nama Benyek la, Browny la, yang tak ada nama lagi banyak. Semuanye aku sayang. Bagi aku.kucing ni sangat comei dan huggable.

2 tahun lepas, aku ada bela seekor kucing yang kunamakan browny sebab bulu dia memang oren. Actually 2 ekor,nama satu lagi Blacky,tapi Blacky ilang masa kitaorang duk kat Subang. Terus tak jumpa. Browny dan Blacky ni adaik beradik kandung tapi bulu memang lain colour. Kucing-kucing ni adik aku yang bawak dari serdang. Perangai masing-masing..Ya Allah..dasat. Blacky ni aktif sangat sampai satu hari dia terjatuh atas atap umah orang bawah. Kitaorang tak dapat amek then sampai kena panggil bomba. Kebetulan umah aku duk kat Gombak tu memang sebelah ngan Balai Bomba,so senang la. Yang Browny ni lak,sangat la penakut, sampaikan satu hari tuh,kitaorang beli Tv baru yang LCD tuh...dia punya takut sampai tak keluar bilik 2 hari sebab maybe dia tengok Tv tu besar sikit la dari yang lama tuh...apala punya kucings....

jap..aku upload gambar si Browny...Blacky dah hilang dari simpanan...
Dia suka dok atas peti ais sebab panas










Tapi tu semua dah jadi kenangan, sebab aku diserang allergy yang teruk sebab bulu kucing. Yang teruknya aku kena pening kepala yang kronik,sakit tekak, batuk yang teruk bala bla bla...masa tu aku decide,aku terpaksa melepaskan browny. Bulan April tahun lepas aku hantar si Browny balik kampung. Nangis gakla aku masa aku masukkan dia dalam sangkar kucing tuh sebab dia meronta-ronta tak nak masuk. Tapi aku gagah kan jugak diri masukkan dia sebab aku dah tak tahan ngan allergy tuh.


Bila dia tak ada, aku rasa sunyi sangat. Biasanya dia ada jeh dok atas meja makan,dok atas kusi,dok kat tepi kaki aku masa aku lepak tengok tv..tapi bila Browny tak ada,aku jadi macam tak senang duduk...aku amek masa jugak nak "lupakan" browny...bila time balik kampung jeh aku ble "jenguk" dia,nasib gak kampung aku tak jauh mana....tapi dia dah berubah,dia dah tak manja macam dulu, marah agaknya sebab "halau" dia balik kampung. Each time aku balik,dia mesti akan nyorok dan lari. Sedeyyy...!


Ok,aku nak share sket pasal sekor kucing area umah aku skarang. Aku selalu perasan ada 2 ekor kucing selalu dok kat area rumah sampah tempat aku ni. Dia ngan mak dia. Color kucing tuh perang dan jalur sket n mak dia kaler putih..Dulu mak dia slalu jaga and bagi si Perang ni makan...tapi lately aku perasan mak dia dah lari tinggalkan si Perang ni seko2 kat rumah sampah tuh.


Setiap kali aku lalu depan rumah sampah tuh,aku akan nampak si perang ni tercegat kat tepi sambil tengok jeh aku lalu. Penah satu hari dia dok tengah jalan sampai aku tak boleh nak lalu. Puas aku halau baru la dia nak gerak. Satu hari lagi tuh time aku nak buang sampah,si Perang tu keluar lagi,kali ni dia gesel2 kat kaki aku tak nak berganjak,sampailan time aku nak masuk kereta pun dia nak ikut...mesti dia lapar kan..kesian,aku tak tau apa yang dia makan sebab tak nampak pulak benda yang boleh di makan kat area rumah sampah tu

Si perang tu macam tengah tunggu sesorang jeh...kaler bulu sama dengan jalan daaaaa....
Entah macam mana aku terfikir nak belikan makanan untuk si Perang tuh ODW balik keja tadi. so aku nyinggahla kat Pasaraya SaveMore tu nak belikan makanan si Meow ni, dulu aku slalu bagi si Browny Smartheart..masa memula aku bela kucing,aku siap beli makanan kucing jenama "scienceplan" yang harga sampai RM90 untuk 5kg ke..dah lupa..semangat sungguh,tapi bila kegawatan ekonomi melanda,aku tukarla ke brand smartheart or friskies jeh...

Harga RM5.99 jeh....hehehe
Pastu aku terus gi ke rumah sampah tuh dengan harapan si Perang ada la duk "bertenggek" kat area tuh..tetiba pulak ada makcek 2 orang tengah sibuk dok cuci area rumah sampah tu..terus tak jadi aku nyinggah. Aku terus masuk parking umah..aku tunggu dalam 10 min sampai makcek makcek indon tuh habis buat kerja dan aku datang balik. Bila aku sampai jeh terus aku panggil si Meow tuh..terus dia datang...aku sure dia mesti lapar......


Garang betul muka dia,macam nak terkam orang,mesti lapar yang sangat sangat.


Aku pun apa lagi,terusla feed dia ngan Smartheart tuh,terus dia makan sampai tak nampak telinga....semangat...kesian,tak tau mana mak dia g,nasib baik dah besar,dah pandai jaga diri....

Memula dia belek dulu makanan tuh..mesti dia pk.."apa ni?"
Lepas tuh........terus dia baham.....

Makan dan makan

dan makan lagi

Memang puas hati la tengok dia kenyang...aku ingat nak tinggalkan kan jeh makanan tuh kat rumah sampah tuh,tapi kang makcek indon tuh g buang plak,takpun dia amek bawak balik rumah nak kasi kucing dia makan..hegegege..so aku letak jeh la dalam keta and setiap kali aku lalu depan rumah sampah tuh aku kasi dia makan.....

Tujuan aku wat entry pasal Meow ni bukan apa,aku windu sangat nak bela kucing neh,tapi tu la,keadaaan aku yang allergy ni tak mengizinkan,so aku bela dari "kejauhan"pun jadikla kan...mereka pun Makhluk Allah jugak......sampai jumpa lagi...TATA!


















Terima kasih, datang lagi.

My DaY!

NoorNazuha | 6:23 PM | 0Comments |
Dah lama tak buat entry....asik berfikir apa la nak update kat Blog ni.....maklumla,aku bukan ada rumah besar yang nak dibanggakan,kereta besar yang menjalar ke..semuanyerrr biasa-biasa jeh...tak ada apa yang nak dibanggakan...cuma rezeki tu Allah yang bagi,apapun bersyukur la.....

Aku nak share sikit pasal rutin harian aku la..hari hari memang busy...kesana kesini.memang tak duduk diam,nak lak cuaca panas skrang ni menambahkan "tanning" kat kulit aku yang bukannyer nak putih sangat ni...

Dulu semua orang tau, Mahkamah Kuala Lumpur tu kat Jalan Raja,naik LRT jeh dah sampai,skang bila dah pindah ke Jalan Duta, public transport susah la sikit. Teksi maybe mahal sket la,nak murah naik shuttel atau bas jeh...aku memang dah tak option lain melainkan drive sendiri jeh pasal rumah aku memang tak ada Public Transport.

Satu masalah kat court ni yang aku slalu bengang ialah Parking. seluas-luas mahkamah tu bley tak cukup parking.Tetiap pagi asik nak kena gaduh ngan guard pasal diaorang tak bagi aku masuk...bengang bengang,so aku tak ada choice kenala "menempel" kat tepi-tepi jalan tuh

Namenyer kami ni ada parking,tapi time pagi,memang tempat ni dah di penuhkan oleh orang-orang tak sepatutnya.....apa nak buat..terimala seadanyerrr...hegegege

Kalo ditinjaula dari dalam,luas sebenarnye Mahkamah ni..aku rasa kalo nak buat parking lebih pun ok.tak tau la apa yang tak kenanyaaa...selalau tak cukup,especially morning session la..bia aku story sket,kalo di Court KL ni,dia terbahagi kepada 2 sessions pagi n petang. Kalo pagi tuh..kebanyakkan nya untuk kes-kes Mahkamah Tinggi, tak kira la Hearing ke,Mention ke,Case Management ke..semuanye pagi kecuali kalo sesetengah court tu nak buat petang gak. Kalo petang lak,kebanyakkannya mention/sebutan untuk Mahkamah Rendah..depends la pada court masing-masing..kalo sessi pagi..keadan court akan hair wire la especially kalo ada kes-kes besar. Emmmm contoh skang la kes Anwar Ibrahim dan Teoh Beng Hock..memang dasat laaaaaa

Dari pandangan atas..memang crowded la,Tu baru parking layman,belum staf n peguam lagi...haiyaaaaaa

Kadang-kadang aku slalu terpaksa park kat sepanjang jalan,hari tuh aku sempat nampak 1 keta dah tak ada side mirror sebab dah kena gesel ngan keta yang lalu lalang...ishhhhhhhhhh

Ni la Court tempat Dato Anwar dibicarakan, Mahkamah Tinggi Jenayah, kat sini polis akan control laluan sebab tak nak ada crowd depan court ni and setiap kali tu la,keadan akan jadi haru biru..heheh,time aku snap ni polis tengah lunch kot.....hegegege
Okla,aku sambung lagi kisah tentang rutin aku ni...biasan kalo aku attend morning session ni, aku akan habiskan la dulu hal dan perihal kat court ni sebelum aku gi "sorru"...kadang-kadang sampai kul 11 baru habis.Time ni la baru nak breakfast..perut dah rasa macam nak terjerut.....erkkkkkk

Breakfast of the day sambil lepak baca surat khabar.


Sempat gak ku selit gambar kawan-kawan seangkatan.....
Biasanyerr habis jeh makan aku akan rush balik Office pasal nak kejar plak afternoon session and habiskan apa-apa yang urgent kat office tuh..hehehe..rush rush....

Terima kasih, datang lagi.

Jakarta-Bandung..the moment!

NoorNazuha | 7:23 PM | 4Comments |
Dearest friend...lama dah tak update Blog..guess..tak ada apa yang diceritakan sekarang. For the rest of my life, i never had a single diary because of lacking of ideas,malas menulis la,macam-macam la...So then bila ada Blog,kena la blajar macam mana nak bercerita..heheh..actually,more to menulis diary harian la,but i updated my blog sometimes twice a month...horrible..!

So nak share sket pengalaman aku ke Jakarta dan Bandung pada tahun 2008..dah lama pun,entah tetiba rasa macam nak update jeh balik. Ni consider trip honeymoon aku la, tak lama,3 hari jeh,biasala,cuti payah nak dapat,so gi setakat nak jengok tempat orang kan.. Nak story sket,belah husband aku ni memang ramai orang Indonesia aka indon..hehe,so masa kami gi sana,memang berjumpala ngan mereka ni, actually dah pernah jumpa masa aku kahwin dulu,tapi tak semua la.Yang mana ada kesempatan nak datang je la...

Sebenarnya aku pun dah tak berapa ingat tarikh gi Jakarta ni,yang aku ingat,tahun 2008 dalam bulan Mac. Flight dari LCCT dalam pukul 7.30 pagi,so sesubuh yang hening tu kami dah berangkat dari rumah. Masa tu aku stay kat Subang,so tak ada la jauh mana. Flite duration tak lama,just 2 1/2 hour jeh, lebih sikit jeh dari gi Sabah. Kami sampai ke Lapangan Terbang Antarabangsa Soekarno Hatta,Jakarta dalam kul 9 macm tu la.masa ni memang amat pagi sampaikan semua kedai masih belum bukak.

Lengang!
Suasana Airport



So.then kami telefon la teksi/shuttel nak hantar kami ke Jakarta Barat rumah Pakcek husband aku daaa..tak ingat nama tempat, tapi duration nak ke sana dalam 2 jam macm tuh. On the way tu memang dapat tengok la "typical" indonesia nya macam sawah padi, budak sekolah yang pakai skirt kaler kelabu atas lutut ngan stokin panjang macam dalam sinetron2 indon and macam dalam movie fav aku.."ada apa dengan cinta" tuh..hegegege.

Sampai jeh umah Pakcek aku neh,kami dok rest la dalam 3 ke 4 jam,makan and tido sambil nak tunggu diaorang hantar kami ke hotel. Memang sedap lontng yang diorang jamu tuh..Pure indonesia la!Sesambil tuh,sempatla aku curik beberapa gambar ngan diaorang ni buat kenangan.









Dalam lebih kurang kul 5.30 macam tuh,kami gerak ke Kota Jakarta semula..masa tuh,jalan dah sangat "macet" atau dalam bahasa melayu nyerr "jam" sebab orang baru balik kerja.Ala..macam kat Kl la kayaknyerrrrr...Sesampai di hotel..Ya Allah,memang aku tak puas hati la ngan keadaan hotel ni...nak tau kenapa?sebab dalam bilik tak ada carpet..ish ish....tapi namapun percutian bajet..hahahah


Haaa..Hotel Atlantic namanyerrr...kalo tak ada gambar ni,confirm aku dah lupa

ni la dia front desk aka concierge hotel ni......emmmmmmm
 Lagi satu yang surprisenya tentang hotel ni...nak sevis iron baju pun kena dalam 150,000Rp daaaaa..mahalnyeee,dahla iron kedut seribu...so pissed off la aku..ishhhh....dan lagi satu...breakfast dia..MasyaAllah..dasat..ada nasi goreng ngan roti bakar jeh...ishhhhhhh

First day tu kami tak berjalan ke mana sangat..ehh silap..actually 2nd day...kat sini aku berjumpa plak ngan Pakcek and Makcek husband aku yang dok kat Jakarta..dah lupa nama dia...diorang lak yang guide kami g bejalan2 sekitar Jakarta nih....

Sekitar Pemandangan
Ni dekat MONAS.(monumen nasional) mercutanda Jakarta
Kat sekitar MONAS ni adala beberapa aktivit yang kami buat..ambek gamba la,naik kuda la..bla bla bla......
Yang rimasnye,bila penjual souvenier dah berkerumun nak jual barang sampai yang nak paksa2 ni yang malas.Sebab kat Malaysia memang tak ada macam tu kan..ishhhhh..rimas rimassssss

Naik kuda..actually aku tak suka naik kuda sebab aku kesian kat kuda tu mengah mengah bawak penumpang,ishh...tak suka nak tengok,tapi dioarang nak naik sangat so aku follow jela..dah la aku ni berat..hegegege

Ni masjid yang terbesar di Asia..yang aku lupa lagi namanyeee..singgap jap di sini untuk solat dan capture a few shots..


Istana Presiden Indonesia..



Ala ala Tugu Negara..







Emmmm..sepetang di sini tak banyak tempat yang kami pergi disebabkan kesuntukkan masa. Weekend di sana dipanggil "hari libur" means hari cuti laaa..on da way nak balik ke hotel petang tu,sempatla aku snap sikit2 gambar pemandangan Kota Jakarta yang permai ni..


Kota Metropolitan Jakarta

Polis trafik indon..hehehe
Emmm.....dah tu kami pun sempatla makan satay kambing kat bandar ni.Pakceknya belanja..aku sndiri pun x penah makan lak satay kambing..rasanye..not bad la...naik darah tinggi aku..hegegegegeg

...so nak balik otel and have some rest....sebab hari last kami nak menjelajah Bandung plak...nama jeh menjelajah,tapi balik hari jeh...hegegegeg. Hari ketiga ni kami decide nak tour sendiri je la..tak nak lak susahkan diaorang nak kena teman kesana kesini...lagi senang..tapi kena la tengok map....
 

Terima kasih, datang lagi.

Thank You Boss!

NoorNazuha | 4:05 PM | 2Comments |
Apa la nak citer kat blog ni lagi...emmm..update la sket pasal keja...sebelum aku berhijrah ke tempat keja baru,aku penah bekerja di sebuah Law firm di Bangsar..x yahla mention nama firm tuh..hehe..hampir 5 tahun aku di sana..for the first 2 years tu memang la seronok sebab ramai kawan. Masa tu ada dalam 4 orang kengkawan ku yang satu opis. Tapi lama kelamaan sorang demi sorang berhenti dan finally tinggalah aku sorang. Apa masalahnya dengan tempat ni.. actually semuanya ok, Suasana Opis,Staf bos semuanya ok.Kalo tak, tak kan la sampai 5 tahun aku kat situ..tapi....

hmmm..hmmmmm...dah 5 tahun aku kat situ,sekalipun aku tak penah merasa bonus.Sedeh tau...dah la nak naik gaji pun susah. This is the fact kalo keja kat legal firm ni..masa depan macam tak terjamin. Tapi tak semuanya macam tuh..Ada yang ok dan prosper..aku gak yang tak prosper prosper......tapi yang hairannya,macam mana aku ble bertahan sampai 5 tahun kan?emmm..mushkil mushkil......


So lepas fikir secara mendalam,aku akhirnya meletakkan jawatan la dari tempat tu..sedeh gakla nak tinggalkan bebudak ni yang dah ku anggap macam adik sendiri. Nak berdepan lagi dengan suasana baru and orang baru.....Officially, aku start keja kat tempat baru pada 01.10.2010..4 bulan lepas la...memang suasana sangat berbeza la...err...nak sesuaikan diri tu memangla kena amek masa,nak nak lagi,dah 5 tahun aku tak penah g interview kan...memang kekok....heheh

Nak story sket kat tenpat baru ni...baru 3 bulan jeh masuk,aku rasa sangat dihargai la..tak tau kenapa.Bos rajin belanja makan...pokok pangkalnya ada jeh makan-makan tetiap ujung bulan... Thank You boss....
Venue kami ialah restoran makanan Thai kat Central Market, Level 1....
Ni la bos kami....serius beno dia bercerita......

makanan sampai tak larat nak masuk perut..Alhamdullillah

Gendang Gendut tali Kecapi,Kenyang perut suka hati....
Venue: South East Asia Fine Cuisine,Central Market
Menu pada hari itu.. Nasi puth,Ayam Berempah,sayur Baby Kailan,Kari fish fillet,daging masak thai (kot!),jus buah,kerabu Mangga and Butter Prawn....










Terima kasih, datang lagi.

Universal Studios Part II

NoorNazuha | 5:11 PM | 3Comments |
Jom cerita ceriti sket bab Universal Studios ni walaupun dah ramai yang ke sana. Not bad la Singapore ada resort yang macam ni sebab nak ke LA memangla besar bajetnya. Nak senang ke sana better naik public transport je la dari JB Sentral lepas cop paspot tuh, Pekhidmatan bas hanya RM5 sehala dari JB sampai ke Singapore tuh. So after melepasi border JB-Singapore, bas akan berhenti sekali lagi untuk check up di Singapore then barula naik bas semula.

Perjalanan dari border tu ke Unive Studios ni mengambil masa dalam 40 min (kalau jalan tak jam) and terus ke basement US. Upon arrival, terus ke kaunter masuk dan sesiapa yang dah book tiket awal awal tuh,terus je kaunter belakang and collect ticket. Lagi mudah dan jimat. Entrance fee dalam SD72 (peak session). Di awal entrance,byk store yang menjual pelbagai merchandise US. Kami pun borong la beberapa barangan yang murah-murah sebab nak mengelakkan sesak kalau beli petang-petang sebab visitors semakin ramai.


Shrek Castle
US ni terbahagi kepada beberapa Major attractions antaranya Shrek,Sci Fic, Jurassic Park,The Mummy, Waterworld dan Hollywood..kesemuanya unik la..
Kat Shrek ni castle yang cantek and 4d Screening gak..yang mengambil masa dalam 15 min tayangan.then ada merchandise shrek etc...

Far Far Away
Our lunch SD 20.(Halal)
Then kami terus ke jurassic park..ada few rides yang menarik yang sesuai untuk budak budak la and adult as well. Kami tak shopping sangat..hehe, barang mahal

Terima kasih, datang lagi.

Universal Studios, Singapore

NoorNazuha | 8:42 PM | 2Comments |
UNIVERSAL STUDIOS SINGAPORE

03 February,2011
Entrance Fee:SD72
Duration:10am-9.00pm

By bus from Sentral Johor Bharu straight into the heart of Singapore..fares of RM5 one way..tak la mahal sangat.Bas akan berhenti betul betul di basement Universal Studios and just naik ke atas jeh.So simple and easy.
Bus will drop you at the Basement and  we can easily reach here by escalators
Booth that offers you so many merchandises truly interesting and gives variety. Among the items are,foods and beverages,dolls,oscars,souveniers etc. But the price is quite shocking. Prepare for the big money..hehehe
Here are oursesome interesting stuffs that can be done. Capture your moments with the Dreamworks Cartoon Characters for free.. Just line up and immerse yourself with them. So cute but prepare yourself with the huge crowds.


The entrance of the Universal Studios offers so beautiful view.

Shrek.......merchandise

Universal Studios Landmark.

Jurassic Park entrance

Far Far Away

Mummy...the show

Bodyguard








Hollywood city..Aka New york

Terima kasih, datang lagi.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...