Kisah sedih seekor MEOW!

NoorNazuha | 7:45 PM | 3Comments |
Suddenly, aku nak buat 2 entry untuk hari ni....maybe sebab aku ada masa terluang sket and satu lagi aku ada benda nak share ngan kawan kawan sekalian.

Aku memang penggemar kucing. Dari kecik sebenarnya aku dah biasa ada kucing kat umah. Dah berdozen kucing aku bela. Ada nama Benyek la, Browny la, yang tak ada nama lagi banyak. Semuanye aku sayang. Bagi aku.kucing ni sangat comei dan huggable.

2 tahun lepas, aku ada bela seekor kucing yang kunamakan browny sebab bulu dia memang oren. Actually 2 ekor,nama satu lagi Blacky,tapi Blacky ilang masa kitaorang duk kat Subang. Terus tak jumpa. Browny dan Blacky ni adaik beradik kandung tapi bulu memang lain colour. Kucing-kucing ni adik aku yang bawak dari serdang. Perangai masing-masing..Ya Allah..dasat. Blacky ni aktif sangat sampai satu hari dia terjatuh atas atap umah orang bawah. Kitaorang tak dapat amek then sampai kena panggil bomba. Kebetulan umah aku duk kat Gombak tu memang sebelah ngan Balai Bomba,so senang la. Yang Browny ni lak,sangat la penakut, sampaikan satu hari tuh,kitaorang beli Tv baru yang LCD tuh...dia punya takut sampai tak keluar bilik 2 hari sebab maybe dia tengok Tv tu besar sikit la dari yang lama tuh...apala punya kucings....

jap..aku upload gambar si Browny...Blacky dah hilang dari simpanan...
Dia suka dok atas peti ais sebab panas










Tapi tu semua dah jadi kenangan, sebab aku diserang allergy yang teruk sebab bulu kucing. Yang teruknya aku kena pening kepala yang kronik,sakit tekak, batuk yang teruk bala bla bla...masa tu aku decide,aku terpaksa melepaskan browny. Bulan April tahun lepas aku hantar si Browny balik kampung. Nangis gakla aku masa aku masukkan dia dalam sangkar kucing tuh sebab dia meronta-ronta tak nak masuk. Tapi aku gagah kan jugak diri masukkan dia sebab aku dah tak tahan ngan allergy tuh.


Bila dia tak ada, aku rasa sunyi sangat. Biasanya dia ada jeh dok atas meja makan,dok atas kusi,dok kat tepi kaki aku masa aku lepak tengok tv..tapi bila Browny tak ada,aku jadi macam tak senang duduk...aku amek masa jugak nak "lupakan" browny...bila time balik kampung jeh aku ble "jenguk" dia,nasib gak kampung aku tak jauh mana....tapi dia dah berubah,dia dah tak manja macam dulu, marah agaknya sebab "halau" dia balik kampung. Each time aku balik,dia mesti akan nyorok dan lari. Sedeyyy...!


Ok,aku nak share sket pasal sekor kucing area umah aku skarang. Aku selalu perasan ada 2 ekor kucing selalu dok kat area rumah sampah tempat aku ni. Dia ngan mak dia. Color kucing tuh perang dan jalur sket n mak dia kaler putih..Dulu mak dia slalu jaga and bagi si Perang ni makan...tapi lately aku perasan mak dia dah lari tinggalkan si Perang ni seko2 kat rumah sampah tuh.


Setiap kali aku lalu depan rumah sampah tuh,aku akan nampak si perang ni tercegat kat tepi sambil tengok jeh aku lalu. Penah satu hari dia dok tengah jalan sampai aku tak boleh nak lalu. Puas aku halau baru la dia nak gerak. Satu hari lagi tuh time aku nak buang sampah,si Perang tu keluar lagi,kali ni dia gesel2 kat kaki aku tak nak berganjak,sampailan time aku nak masuk kereta pun dia nak ikut...mesti dia lapar kan..kesian,aku tak tau apa yang dia makan sebab tak nampak pulak benda yang boleh di makan kat area rumah sampah tu

Si perang tu macam tengah tunggu sesorang jeh...kaler bulu sama dengan jalan daaaaa....
Entah macam mana aku terfikir nak belikan makanan untuk si Perang tuh ODW balik keja tadi. so aku nyinggahla kat Pasaraya SaveMore tu nak belikan makanan si Meow ni, dulu aku slalu bagi si Browny Smartheart..masa memula aku bela kucing,aku siap beli makanan kucing jenama "scienceplan" yang harga sampai RM90 untuk 5kg ke..dah lupa..semangat sungguh,tapi bila kegawatan ekonomi melanda,aku tukarla ke brand smartheart or friskies jeh...

Harga RM5.99 jeh....hehehe
Pastu aku terus gi ke rumah sampah tuh dengan harapan si Perang ada la duk "bertenggek" kat area tuh..tetiba pulak ada makcek 2 orang tengah sibuk dok cuci area rumah sampah tu..terus tak jadi aku nyinggah. Aku terus masuk parking umah..aku tunggu dalam 10 min sampai makcek makcek indon tuh habis buat kerja dan aku datang balik. Bila aku sampai jeh terus aku panggil si Meow tuh..terus dia datang...aku sure dia mesti lapar......


Garang betul muka dia,macam nak terkam orang,mesti lapar yang sangat sangat.


Aku pun apa lagi,terusla feed dia ngan Smartheart tuh,terus dia makan sampai tak nampak telinga....semangat...kesian,tak tau mana mak dia g,nasib baik dah besar,dah pandai jaga diri....

Memula dia belek dulu makanan tuh..mesti dia pk.."apa ni?"
Lepas tuh........terus dia baham.....

Makan dan makan

dan makan lagi

Memang puas hati la tengok dia kenyang...aku ingat nak tinggalkan kan jeh makanan tuh kat rumah sampah tuh,tapi kang makcek indon tuh g buang plak,takpun dia amek bawak balik rumah nak kasi kucing dia makan..hegegege..so aku letak jeh la dalam keta and setiap kali aku lalu depan rumah sampah tuh aku kasi dia makan.....

Tujuan aku wat entry pasal Meow ni bukan apa,aku windu sangat nak bela kucing neh,tapi tu la,keadaaan aku yang allergy ni tak mengizinkan,so aku bela dari "kejauhan"pun jadikla kan...mereka pun Makhluk Allah jugak......sampai jumpa lagi...TATA!


















Terima kasih, datang lagi.

3 comments :

zati qibtiah said...

aku pun cat lovers...aku bela dalam 10 ekor..syukur aku ni bkn jenis alergik...ksiann kucing x berumahkan??one day i hope i can build a shelter for cats yg terpinggir..huhu

noornazuha said...

aku mmg suka kucing zati..sedey bila x le bela dah..allergy aku menjadi jadi...lagi teruk smpai kena amek steroid....aku kena hantar kucing aku balik kampung jeh

shahrul nero said...

Bleh sya tau,hitam msh ada disitu lg ker..?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...