Where were you on 26th of December, 2004?

NoorNazuha | 1:28 PM | 18Comments |

Assalammualaikum

Dah bosan dengan entry Visa Yippie aku tuh kan.....dah seminggu lebih tak berupdate. The truth is, aku tak ada cerita baru nak share. Last weekend, me and Hubby attended wedding of my Sister's sister in law at Putrajaya. Then at night, aku plan nak tengok cerita "The impossible". Lucky we got the tickets.

"The Impossible" adalah sebuah coretan berdasarkan satu kisah benar pasangan Sepanyol yang bercuti ke Phuket Thailand untuk menyambut Krismas. The content was solid, the cast was great too. Naomi Watts plays the Character of Maria, a mother of 3 sons who severely injured by the surrounded debris caused by the gigantic tsunami and Ewan Mcgregor stars as Henry, the loving father and resilient husband. The kids were great.

The date was left unforgotten. While i am enjoying this movie, suddenly i was like asking myself, where was i on 26th of December, 2004? Yes, i remember, i got engaged on 25th of December, 2004. It was a Christmas day and i was so happy. The day after, i heard Banda Acheh and Thailand were hit by the savage waves causing hundreds of thousand death. Never occur to me that this catastropic suddenly erupted.



Menonton filem ni membuatkan aku terfikir, kalaula peristiwa ini melanda Malaysia, bagaimanakah kita nak hadapi?Kehilangan orang tersayang, kehilangan harta benda? Betapa harus kita bersyukur kita masih selamat dari sebarang malahpetaka. Walaupun pada jam kira kira 8 pagi, 26 Disember, 2004, lebih kurang 9 tahun yang lalu, sedikitpun kita tidak tergugat dengan bencana ini. Jika ada pun, kesannya sangat sedikit.

Bersyukurla dengan apa yang ada......:)







Terima kasih, datang lagi.

18 comments :

Azra said...

I was on a 3-month stint assignment in Kerteh and my hotel accommodation was right by the beach in Paka ... though the tsunami happened on the other side of peninsular malaysia, but couldn't help but thinking if tsunami ever this side of the coastline, will i survive?

fuZa said...

Memang ngeri bila nak ingat... Coz masa tu semua panik

Ladykillers said...

ms ni tgh lunch dgn bopren a.k.a cik somi dkat Manhattan Fish-market dkat Sogo..tgh² lunch terasa bergelombang..duk pikir lori besar lalu/ada renovation kat area berdekatan..rupernyer rasa earth-quake..

nasib selamat...

Cik Nur said...

merinding bila fikirkan...
takut sgt2....

Sally Yatiey said...

Takutnyaa..

aisya said...

Soalan akak buat sy berfikir.. apa yg sy buat masa tu ye?

tgk trailer cerita ni mcm best.. tp bila agaknya nk g tgk.. huhu

sabella mohamad said...

memang gempar la masa tu pasal ni . memang takut sangat . bella masa tu tengah sekolah rendah lg . syukur tak terjadi apa-2 kat Malaysia . Alhamdulillah

Erna Shafiqah said...

minta dijauhkan la dgn sebarang bencana yg x diingini...

nmpak mcm best je cite tu kak...

fatin aziz said...

kawan cakap cite tu best..teringin nak tgok tapi xde masa lagi.. :)

ChEnTA LiEYza said...

takut.... !!semoga kita dilindungi dari segala musibah dan malapetaka...

.: iEyLa :. said...

kita xleyh jangka ape yg nk jadi...
if benda ni jadi kat kita mampu ke kite hadapi kan kak..

deqjamucuxx said...

abang deqja kata crita ni best dan sedih..

nak tngok jugaakkk :)

NURULHANIF said...

mcm sedap je cite ni..

HanaNabihah said...

Masih tak berkesempatan nak tengok movie ni. Trailler mmg best!

Alhamdulillah kita tak terkena sikitpun bencana yg besar2 tapi suatu hari nanti kita pasti melaluinya (kiamat).

ANISRAHIM said...

Subhanallah takut kak. sy lokasi kuantan, aritu ade amaran pasal sunamo kat pantai timur, alhamdulillah x de apa2 berlaku, moga dijauhkanlah kita dr malapetaka. Amin

puteri kasih said...

minta-minta dijauhkan dari malapetaka sebegini

::ini belog saya . cinta hati saya:: said...

takutnya .

Mimi Azirah said...

mintak dijauhkan segala bencana

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...