My First Root Canal

NoorNazuha | 11:40 AM | 9Comments |
Salam All

Yesterday i was on MC. Got an appointment with dentist to fix my tooth. Yeahh..root canal. First time i did it. Reading about root canal makes me reluctant to see dentist...Dari kecik sampai tua masih takut nak jumpa Dentist...



Tapi tu dulu, sekarang jumpa Dentist bukan lagi satu trauma.Sebab?Sebab teknologi dunia Orthodontic sekarang sangat maju. Semuanya jadi tak sakit...So, what is root canal?boleh google je procedure ni. In short, root canal adalah dimana gigi akan ditebuk dan dibersihkan dan kemudiannya letak filling. Kenapa mesti kena buat root canal? Kebiasaanya tujuan rawatan ni adalah untuk mengelakkan gigi daripada dicabut. So tak payahla pakai gigi palsu ke, implant ke.....

The question is, does it cause severe pain?well, i read a lot on this. Actually, it didn't cause any pain because local anesthetic were used along the procedure. Since my tooth is front tooth so it is a lot easier for the dentist to drill.

Yang paling takut pun masa nak bius jeh. Keras satu badan. Nasib baik Dentist tu sangat baik. ZDoktor Noorhidayah di Klinik Pergigian Shah Alam, so nice. Lepas ni rasa macam nak jumpa dia jeh..:)..Even masa bius pun tak sakit. Tender jeh.....

After bius, biasala mulut rasa kebas and tak rasa macam ada hidung...hehe..and everything went well. It took at least 15 minutes. Then, after that, boleh terus makan kata Doktor. Huhuh..relief. Cuma akan ada 2nd appointment untuk buka semula filling tuh and buat permanent filling.

Sehabis jeh rawatan tu, terus pergi makan Baskin Robbin, Mr Hubby belanja. Tak serik jugak makan manis manis.....post treatment pun tak lah sakit. Cuma sengal sengal sikit rasa dalam gigi tuh. Harap harap semua akan ok seperti biasa.

Moral of the entry, sila jaga gigi anda...:)

Terima kasih, datang lagi.

9 comments :

kasihredha said...

Skrg sure dah x Takut dgn dentist lagi kan..
Akak betulkan sikit boleh? Harap tak marah ye...ikhlas ni.
Orthodontic tu adalah Salah satu cabangn dentistry...iaitu untuk betulkan gigi yg tak rata...braces.
Bukan saja dunia orthodontic yg berkembang Tapi semua bidang dentistry sudah berkembang .
Good luck for next appointment :)

Zara AB said...

Did my first root canal a year ago. At first, takut jugak, tapi after the first session, rasa biasa jek. Setiap kali dental appointment, doc mesti tanya, sakit tak? Takder rasa apa pun sbb dah pernah buat root canal.

* Just blog hopping and finally end up here. Nice to meet you!

aisya said...

sy kalau dah nama klinik ni mmg tak boleh kak.. hahaha!

Alin Marlini said...

saya jugak takut doktor...ketaq satu badan...lebih2 doktor gigi...

ANNA MARIANA said...

waaaaa... kalo sakit nak cabut gg memang sesuatu yang harus di pk 1000 kali... hahahhaha

Gee GTG said...

salam sis zuah.. thank for singgah my blog..yeay!!

terimalah saya jadi follower ke 1657..
ye^^

betul.. jage lah gigi tu elok2.. berpeluh sebenarnya nak buat root canal treatment ni.. kalau gigi depan memang lebih.. mudah..yeay!!^^

Sop said...

biasa fobia jumpa dentis mmg ada
tu yg malas nak gi check gigi kan?
tunggu ada masalah dgn sakit baru nak jumpa... hehehe
tp doktor gigi sgt mahal skrg kos dia.. hehehe

Miss Zahirah said...

sy mmg dri dlu smpi skrg fobia nk jmpa dentist.. ngeri..
terngiang2 kt tinge bunyi alat yg dorg gna msa nk simen gigi... uhh..
takit.. huhuhu

cikya lah said...

worst thing kalau buat root canal is,
the drilling..
ya Allah, seram sejuk satu badan naik gigil.

Lagi mudah cabut, namum siapa nak tangggung risiko pakai dentures umur tak sampai cecah suku abad lagi..

eh eh. =)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...