Journey to Cairo

NoorNazuha | 11:54 AM | 20Comments |
Salam Syawal buat semua. Entry ni sambungan dari entry yang lepas. Hari tuh cerita aku berhenti setakat di Bangkok..sekarang aku nak cerita tentang perjalanan aku ke Mesir pulak. Flite kami ke Mesir akan berlepas pukul 2.15am waktu Bangkok. Memang akan ada 1 flite jeh sehari and the only timing yang ada ialah 2.15am. So, kena pandaila nak budget masa untuk gerak dari Malaysia ke Bangkok ni supaya tak miss flite.. kalo miss, kang haru punyer citer..hehehe..

After check in semua and after lama menunggu di departure hall tuh, kami pun gerak masa dalam flite. Mostly guest/passenger adalah egyptian yang nak pulang ke kampung and beberapa mat mat salleh yang transit macam kami la...
Loading time
Economy Cabin
Oleh kerana tiket ni pun kami dapat free, so apa pun service yang diorang provide, kami memang puas hati la. Except cara diorang melayan kita tuh kurang mesra alam sikit. Memang middle east airlines macam gitu kot. Tak mesra macam orang orang kita. Lagi satu, masalah komunikasi la. Dah diorang cakap arab, kita cakap melayu, mana nak paham kan. English pun diorang tak fluent sangat. Masa kat uia dulu aku belaja la sikit bahasa arab tuh, tapi tu la dia..belaja sebab nak lulus....hahaha.....

Free kit,keja aku tak sudah2 gosok gigi sebab x mandi..hehe
Superlicious......and halal
Duration penerbangan dari Bangkok ke Cairo, took about approximately 10 hours. Dalam tempoh ni, 2xmeal di hidangkan. After first meal, aku memang tido tak ingat la. Dengan sakit perut semua bagai dalam flite tuh, aku rasa memang tak selesa. Tapi aku try gak tutup mata sebab takut tak cukup tido pulak... Sedar sedar lepas tuh, hari dah nak pagi waktu tenpatan.

Continental Breakfast.....yummy!
Almost menjejaki bumi Mesir
Safe arrival at Cairo International Airport
Posing kejap.....
Transit duration ni standard la dalam 3 jam. Waktu mendarat tuh lebih kurang 6.30am dan flite seterusnya ke Heathrow London akan berlepas dalam jam 9.30am (wed). Actually memang ada option untuk keluar dari airport ni..macam stopover untuk bejalan jalan area bandar Mesir semua tuh, tapi yang tak bestnya kena bayar airport tax. So memang kami just lepak lepak jeh la dalam terminal tuh sambil shopping mana mana yang sempat.
Antara souvenier yang menarik
 sempat la jenguk jenguk kejap
Duty free yang tak mampu nak beli...hahaha
 

ni jeh yang sempat beli...currency restraint daaa..ni pakai Egypt Pound
Tengoh syok tengok barang, dah ada announcement untuk check in seterusnya. Memang kelam kabot la pasang kaki nak lari. Dah la airport dia besar and banyak gate. And nak lalu kastam and security check lagi. Memang leceh la. Aku rasa lagi best masa naik Air Asia hari tuh, straight jeh 14 jam.

Ruang menunggu di luar gate
Departure hall....
the crucial one...my passport..hehe
After menunggu dalam 3 jam lebih, lepas proses boarding checking, kami terus proceed ke flite yang akan heading ke Heathrow. Kali ni duration dah flite dah berbaki 5 jam jeh lagi. Penat badan memang tak yah cakap la....so tiring and sleepy.

Another boarding


Cabin economy
Aku pilih cerita Unstoppable
Last meal dalam flite sebelum sampai Heathrow...memang perut dah berkeroncong tanda nak makan sangat. Kat Cairo memang tak sempat nak makan, tapi kat sana tak ada masalah la nak makan sebab makanan memang halal.

Last meal
Oleh kerana duration tak lama sangat, so aku tak sempat la nak tido. Kami menjejak bumi England lebih kurang jam 3.30pm waktu London. Alhamdulillah, perjalanan selama hampir 20 jam almost complete. Terima kasih kepada Egypt Air atas penerbangan percuma ni.....

Bumi UK
Menjejaki Heathrow di Terminal 3..masih lagi baju yang sama..!
Sampai sini dulu entry ni..nanti sambung cerita perjalanan aku ke Belgium pulak yerr......salam syawal and tata...and jumpa di next entry...





Terima kasih, datang lagi.

20 comments :

.: iEyLa :. said...

jauh tul perjalanan ek kak..hehe
yg penting gosok gigi je..hihi

Taufiq Arifin a.k.a. Topimagine said...

wah best nye dapat g nengok negara orang kan..cam saya ne xtau la bile la dapat g jengok2 negara orang ni kan... :(

noornazuha said...

gogok gigi wajib..bia x mandi x pe..hahaha.

rara pinkmafia said...

xpenah naik flight =(

emy zulaiha said...

wah bestnye...jaoh perjalanan kan.kalau emy sampai2 comform terbongkang! haha =)

noornazuha said...

memang kena build stamina la...mmg habis sakit satu badan..hehehe...

Mia Liana said...

best2... nak2 free..

Puan Kutu said...

bestnya dpt pusing2 negara org...

nuyui a.k.a miss NUSHA said...

wow..beshnya jalan2..

Qu azniza ;) said...

best nya akak. kite tingin nak p jauh2 overseas. myb suatu hari nanti, insyaAllah

Prince Halilintar said...

sonoknya gi travel merata2...atas urusan keje ke atau suke2 je?

cik sakdi said...

nak jadi travel mate jugak boleh x kak? tapi tunggu kaya dulu la. ehehehe

Syafiq Rosli said...

besh nye hdup sis travel sna sini

LydSunshine said...

Syiok nya.. Manyak syiok wooo...

mamaNoriz said...

wowow, jauhnye perjalanan...

i wish i could fly together...best nyeee

mmg ramai ckp, airlines sana tak brp best bab lyanan, but the food looked great!

salam kenal :)

♥♥♥♥ dilaBanGi ♥♥♥♥ said...

SALAM KENAL...
SERONOKNYA DAPAT GI TRAVEL
gAMBAR YG MENAREK...

ziana said...

Wahhhh best dan hebat.... Bread Meal tu sedapppp... macam la dok makan...

Memori Kekasih said...

Kak...besttt nyeee dapat jln2 tgk tmpat org...t akak tepek lah gmbr byk2 siket kak..dpt tgk gmbr pn jadi lah...huhu...:)

Ungu Violet said...

beznyeee...nak gi gak...huhu

C` Ayob-Ilmu Asas Hidup said...

waaaa..rasa cemburu pula..hhuhuhhu....


upsss tiba-tiba commnet ini, lupa nak kenalkan diri.....salam kenalan dari cayob!c`ayob follow di sini....

Alang-alang saya datang ini, Kalau sudi kunjung2 sya di blog yang tak seberapa ini.........tak follow pun tak ape...janji awk datang, Inys Allah.

http://cayob.blogspot.com/

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...