Beware of beggars and pickpockets

NoorNazuha | 9:37 PM | 30Comments |
Entry kali ni berat sikitla...saja nak share pengalaman aku dan orang-orang yang terdekat tentang gejala mintak duit free ni...kat mana mana kita pergi jer sekarang ada jeh yang datang minta sedekah la, jual buku agama la,jual cd solat la, jual kopok la..etc etc...kadang-kadang tak beli/bagi macam kesian kan..emmmm..susah nak cakap..okla,tak nak panjang panjang...aku nak list down sikit "hot spot -hot spot tempat "mereka" ni selalu buat aktiviti.:-

1. Central Market/Stesen Bas Klang/Pudu


-Modus Operandi (Modes of Operation).heheh..macam baca biter plak..banyak cara.Kat sini sajer aku pernah hilang 2x Wallet and Handphone sebab masa belajaar dulu naik bas kat Bangkok Bank. Biasanya "mereka" akan naik bas yang sesak supaya senang nak menyeluk.

-Di pudu dan sekitar Kotaraya-ada seorang budak lelaki kelantan yang akan mintak duit dengan alasan tak cukup duit nak beli tiket bas balik ke kelantan. Hati-hati

-Di sekitar Jalan Silang jugak,seorang lelaki berpakaian kemas mintak duit dengan alasan duit tertinggal di office.

-Area Stesen Bas Klang, hati hati kalo jalan sorang2, member aku pernah kena ugut dengan pisau di leher mintak duit.


2. Stesen Minyak Shell/Petronas Jalan Gombak


Modus Operandi- kat sini budak-budak yang macam sindiket pengemis ni akan datang mintak duit tanpa jual apa-apa barang pun..biasanya dia aim perempuan  sebab maybe diorang ingat lagi senang nak mintak duit.

-kat sini gak selalu ada sekumpulan lelaki/perempuan yang jual keropok dari Terengganu yang suka paksa-paksa beli..ishhh...rimas jugak kadang-kadang.

3. CIMB Bank, Lucky Garden, Bangsar


Modus Operandi- ni berlaku dekat Ex bos aku yang tengah nak depositkan duit 3k dalam CDM. Datang seorang officer Cimb yang pakai tag nama (dimasukkan dalam poket) offer nak tolong masukkan duit, dalam tak sedar, dia dah amek 2k dan hanya depositkan 1k jeh..tak taula macam mana ex bos aku tak sedar time ni, maybe ada distraction la...rakaman cctv memang menunjukkan orang tu bukan pekerja Cimb di situ....tak pasal pasal melayang 2k..!

4.Di Sogo...Kuala Lumpur


Modus Operandi-hehe..banyak dekat sini, macam mancam ada..orang jual barang agama kebanyakkannya...nak derma kena RM10, kurang diorang tak nak terima dengan alasan nanti tak dapat gift la,buku la,sejadah la..emmmm

-Lagi satu nak share pasal ada budak budak yang jual perfumes yang selalu approach kita masa kita nak makan tu kan, masalahnya aku pernah terkena sekali, masa nak raya tahun lepas. Aku terbeli satu perfumes DKNY applecious tuh yang 100ML. kalo ikut harga sebenar, mau dalam RM300++, tapi adik tu jual dengan harga RM70 siap buat test ori lagi...dia kuarkan lighter dengan kertas n test perfumes tuh..dia kata kalau original, kertas tu tak akan terbakar...memang tak terbakar pun kertas tuh..confiden la aku ingat original la...tapi nak kan kepastian,aku pergi ke Kaunter DKNY and confirmkan dengan promoter tu and comparekan dengan packaging yang asal, memang ada beza, Warna botol pun dah tak sama and kotak pun lain...bau still sama...sampai sekarang aku tak pakai perfumes tuh..waaaaaaaa!

6. Di Mahkamah Pun ada....Modus Operandi- aku pernah didatangi seorang lelaki yang mendakwa anaknya sakit nak operate and perlukan duit, kebetulan masa tu aku memang tak ada duit kecik, yang ada RM50, dia kata kat aku " RM50 pun tak apa....asal bagi"....cehhhh..banyak cantek muka dia..terus aku kata tak nak and tutup pintu kereta..nasib dia la...kejam tak aku?ishhhhhhh


5. Rumah ku dipecah masuk pada hari pertama Ramadhan yang Mulia...


Modus Operandi-huh...pencuri tu ikut tingkap pintu bilik air rumah aku daaaa...siap muat lagi tuh...agaknya badan dia kecik kot...aku sampai rumah jam 6 petang nak prepare buka puasa, tengok tengok rumah dah berselerak, kecewanyaaa...banyak jugak yang hilang..dah bukan rezeki kan...

Ni la tingkap yang pencuri tu masuk...masa ni tak grill lagi..
Entry ni sekadar pengalam aku dan orang terdekat jeh...bukan apa, biar lah beringat sebelum terkena kan...banyak lagi tempat bahaya untuk kita kalo kita sendiri tak hati hati...semoga amek pengajaran ye...and jumpa lagi di lain entry ye...tata!




Terima kasih, datang lagi.

My Wish List

NoorNazuha | 8:00 PM | 17Comments |
Semua orang ada keinginan kan?tipula kalo dalam hidup ni kita tak pernah bermimipi nak kan sesuatu..hehe..tak terkecuali jugak aku...entry ni tak ada maksud apa-apa..just suka-suka nak share dengan kawan-kawan tentang apa wish list kita yang belum kita penuhi..ataupun sebahagian daripandanya yang dah tertunai...hehe..aku selalu inginkan sesuatu yang kadang-kadang sangat mustahil nak dapat..tapi aku suka bermimpi....meh kita tengok apa yang aku nak sangat-sangat tuh..:-



  1. I wish i can be at the top of the Eiffel Tower to dine.....ish ishh.....berapa la kos nak naik tu kan...
Kaka cute
     2.     I wish i can meet  my favourite footballer..Mr Kaka


nak tengok kesengetkan nya..hehehe


     3.     I wish i can step into the heart of Rome to see Pisa Tower....

Nak tengok one of the biggest stadium in europe ni...
               
     4.     I wish i can be at Madrid to watch Real Madrid live game....


                
     5.     I wish i can visit Estern Europe one fine day...


Berapa laju agaknya ek....
              
     6.     I wish i can be in the bullet train.....

                    
     7.     I wish i can put on all designers labels

Gucci Hanbag
Armani Coat
  

Dior Sunglases
Chanel Shoe


uhhh..ring from tiffany












      8.      I wish i can have a ferrari .....hahahahaha


Paling lawak sekali laaaa...








    
      9.     I wish one day i'll meet Rani Mukherjee...hehehe


Comei kan dia neh...ermmmmm
   
      10.   I wish one day i can perform Hajj...insyaallah....( ni no 1 yek)


Amin!
                             
      11.   I wish one day..i'm going to have one little cute baby..........

Insyaallah...
           
Tu la antara wish list aku yang belum terlaksana..hehehe....harap yang mana macam masuk akal tuh akan dikabulkan Allah suatu hari nanti yek....Amin...jupe di lain entry....babai....

Terima kasih, datang lagi.

Happy Birthday to me!..

NoorNazuha | 1:47 AM | 22Comments |

Entry pasal birthday lagi.....kali ni birthday aku la..hehe...tak sangka gak birthday aku ngan Mr Hubby tak jauh,gap lima hari jeh, so tak ada apa la yang nak celebrate pun..kadang kadang kitaorang sekali kan jeh...hahaha,senang..

Tak ada hadiah pun beli tahun neh, cukupla ngan event yang "daisypath" kat blog aku neh sebagai gift masing-masing..dah tak lama dah nak travel..lebih kurang 27 hari jeh lagi..aku jeh overexcited, tapi Mr Hubby macam buat tak kisah jeh...memang tak minat nak bejalan agaknya..yela..habiskan duit....tapi bagi aku plak..travel ni sangat menyeronokkan dan banyak pengalaman boleh dapat..

Emm.satu habit buruk aku kalo nak travel kan,aku suka sopin yang ntah apa-apa...orang kata kalo nak gi becuti,bialah habis duit kat tempat nak gi becuti tuh, tapi aku lak abis lak sebelum nak gi tuh...kalo sebut tentang baju,lagi la aku rasa nak window shopping sampai tak cukup kedai..heheh

Tambahan lak time nak travel ni lak time spring, tau jeh la time spring neh cuaca tak menentu, lebih kepada hujan dan windy..chilly gitu..so baju yang nak kena bawak tuh kena lah tebal tebal sket la...so aku nak story la sket pasal window shopping habit aku nih..tak ade la beli pun, sajer suka-suka tengok....

Kat Midvelly best sebab banyak choice

Berkenan kat Kemeja kemeja neh
First aku suka survey kat Butik MNG..hahah.a..kelakar lah..baju nyerrr bukanla saiz aku pun kebanyakkannya...tapi aku suka masuk survey...aku suka kot kot and certain long shirt dia. Yang suka masuk sini kan biasanya Cina, tak tau la nape..baju nya seksi kot..hahahah..

Selain tuh,aku slalu gak lepak window kat Voir, sebab harga dia murah..aku suka t shirt kat sini sebab murah ngan kualiti ok. Jeans dia pun ok..aku bab jeans ni memang susah nak cari sebab bentuk mukabumi kaki aku nih lain dari orang sket..selalu tak ada saiz,kalo ada pun, habis...hehehe..

Sekarang Voir ada sale..kalo beli harga barang RM150 ke atas, dapat RM30 diskaun..kira okla kan..sempatla rembat jeans and tshirt sehelai, tak mahal pun, tapi 2 items...kira murahla..tengah jalan jalan tuh, berkenan pulak ngan satu dress labuh ni...kat Jaspal..jarang aku window kat sini sebab harga macam mahal, tapi baju-baju dia not bad la...nice color..

Harga RM329...kuikui..terus tak jadi beli.......hangus poket dennn!

Tak give up, aku teruskan misi mencari cari baju neh....window window lagi...hehehe..kali ni singgah plak kat Nichii..haaaa,kat sini aku bekenan gak ngan satu dress labuh...kaler putih....harga tak mahal sangat..dalm 100 over jeh..tapi malangnya duit aku tak cukup plka pasal ujung bulan...hehehe..


Suka dress tuh jeh....
Kalo nak cari baju, aku rasa sini ok kot sebab memang murah...aku memang suka survey dress labuh sebab aku suka pakai..bolehla sembunyikan keadaan kaki ku yang katek neh..hehehehe.....emmm...lagi aku suka window kat Elle...baju dia comei comei.....saiz pun kira okla...ada lagi la saiz aku neh...walaupun terpaksa amek yang L atau XL..hehehe.....
Sale sampai 50 %
 Shirt yang aku berkenan, tapi tak beli pun...
Aiseyman..tak beli jugak.....window manjang..hehehe..panjang plak entry aku neh..sajer nak isi masa lapang.lagipun macam dah lama tak soping...eventhough window shopping jeh...huisss..tak habis lagi....ada 2 tempat lagi aku suka pegi tengok tengok baju...Mark n Spencer ngan Dorothy Perkins..sebabnya? sebab banyak saiz besar...muahahahaha...


Dah ada petite saiz...i like.....
Misi pencarian tak berjaya..sebenarnya bukan tak berjaya, tapi gaji jeh belum lagi.....maklumla dah ujung bulan..napela birthday aku ujung bulan, kalo awal..ada gak yang nak belanja aku makan keh..hehehe...last snap....aku beli gak satu kot tebal dari Zara..harga tak yahla bagitau..beli pun masa sale...bolehlaaa......
.

Sebelum balik tuh...sempat lagi member aku posing..maklumla dia beli baju kat Banana Republic...!

Banyak duit minah neh.....bila nak belanja?hehe
Yang tak sedapnya..nak balik time tuh..ternampak plak signboard neh....!

Very Non Halal??????...what is that???...Prank?...Pleaseeeeeeee!..

P/S: jumpa lagi next entry..babai........




Terima kasih, datang lagi.

Hot Ballon?Aku ke Hot?errrr

NoorNazuha | 12:44 PM | 10Comments |
Ish..tak habis habis entry nak lepas geram..ehe..tak ada la nak lepas geram, just aku "hot" sket la hari tuh masa gi bertandang ke Pesta Belon Panas kat Putrajaya yang orang dok hebohkan tuh la..rasa macam nak gi tengokla, mana tau best kan...eventhough dah tau orang mesti ramai punyer time school break neh..tapi gagah gak nak gi tengok tuh..hehehe..

Odw pergi hari dah mendung,actually hujan dah renyai kat Kota Damansara, so tak aspectla akan hujan sampai ke petang. Dalam keta pun dah renyai renyai sepanjang ke Putrajaya, ishhhh ada ke Belon naik time ujan neh...confius kejap....tapi nak gi jugak..nak jugak jugak..hehehe.

Gambar aku tak ada...malas lak nak bergambar..hilang mood
Sampai jeh sana, ujan still renyai-renyai..orang punyer ramai tak yah nak cakap la..ngan jam nak parking lagi,ngan orang tolak stroller anak2 lagi,ngan anggota trapik lagi...ishh......tak nampak satu belon pun lagi kat udara..maybe sebab ujan agaknya.

Terus jeh jejalan kejap area booth yang banyak tuh..keadann becak yang ujan memang tak selesa langsung...So terus ke secretariat tanya pasal bila belon nak naik sebab tu jeh tujuan kami gi sini.. diorang kata session start 5.30 n beli tiket kat booth dia la. Satu session 3oo orang jer yang dijual..gulpppp.......masa tuh baru kul 4, kitaorang pun apa lagi...nak gi la que....sekali.....

Que ni panjang nyer dekat 100 meter ke depan
Sebenarnya que ni jeh dah sepanjang dekat 100 meter...mesti dah lebih 300 orang kan,tapi apsal dioarang que jeh ek?takpela..aku pun nak join the que gak,mana tau ada rezeki kan.....so then start que lah kat sini... sesambil que tuh aku tak ada keja..so aku amekla gambar neh.......

Snap gamba kaki...ok tak..hahahah..
Seperti diduga...dalam 4o mini que tuh, tetiba jeh semua orang disperse.....sebab tiket dah habis...semua macam blur jeh sebab patutnya booth tiket tuh bukak 5.30, time tuh baru kul 5, tapi tiket dah tak ada...rupenye ada marking point kat tempat que tuh... sesiapa yang que beyond point tuh memang tak akan dapat tiket la sebab dioarang dah kira siap siap 300 orang tuh....hahahah..aku pun tak tau nape ada orang que lagi....agaknya macam aku kot...try luck...tapi memang tak ada rezeki la nak tengok..satu gambar belon pun pun tak dapat nak amek...memang tak ada rezeki...

So apa lagi...kitaorang decide nak balik la..masa nak balik tu pun dah dekat kul 6 lebih,still tak nampak gak belon kat udara..maybe hari mendung sangat diaorang takut ujan....takpelah..kitaorang balik and decide tengok movie lagi bagus daaa...tak yah tengok cuaca..hehehe.....kitaorang decide nak tengok Battle of Los Angeles......jumpa lagi di lain entry..babai..!~







Terima kasih, datang lagi.

Dedicated to Mr Hubby...

NoorNazuha | 1:21 PM | 13Comments |
 HAPPY BIRTHDAY TO YOU.............18th of MARCH!

A bride said to her Groom on their wedding day.."Please don't do three things, don't steal, don't lie and don't cheat...but if you still want to steal,then please steal away my sorrow..if you still want to lie, then please lie on me every single night, if you want to cheat, then please cheat death..for i can't live without you..."


18th of March,.....tak sangka dah 33 tahun umur Mr Hubby....Happy Birthday to you, happy birthday to you, happy birthday dear Sofwan, Happy Birthday to You....May your life be blessed with joy and luck.....


So many obstacles..so many sorrows..so many hardship..so many tears....BUT..so many joy..so many smiles and so many fun we're having together this far. From the moment we knew each other 12 years ago..till the date that we became "OFFICIAL"...now.its has been 4 years, 2 months, 3 weeks and 2 days we are together...Thank You for all your support and encouragement.....

The moment i said Yes.....


.











Together....
Orange!

Thank you once again..may our wedding be filled with bless and happiness forever....sedar tak sedar dah hampir 12 tahun kami kenal.Jangka masa yang panjang untuk mengenali seseorang..orang kata tak kenal maka tak cinta. Tapi selagi tak tinggal "under one roof", then selagi tu la kita tak kenal pasangan kita sepenuhnya. Alhamdulillah, bermacam liku dan duri dalam hubungan ni berjaya dilalui..dari masa belajar dulu hinggala sekarang..dari susah sehinggala keadann yang agak selesa..semuanya menjadikan perjalanan hidupku penuh dengan kenangan manis dan pahit.....

Ya Allah Ya Tuhanku,permudahkanla perjalan hidup kami...amin...!

Terima kasih, datang lagi.

I'm so over it....Arghhh

NoorNazuha | 7:36 PM | 8Comments |
Kali ni aku just nak wat entry simple jeh,malas nak panjang-panjang...kali ni aku nak luahkan rasa ketidakpuasan hati kat satu tempat parking ni...i just don't know why..for me macam tak worth la....Tempat keja aku memang tak ada parking basement,ada tapi dah full..so kena la menapak..tak adelah jauh sangat tapi kalo bejalan tuh sempatla nak kuar peluh dulu..heheh...

Pertamanya aku geram kat parking ni..of coursela rate dia yang keterlaluan bagi aku...P/hour RM3 and subsequent hour RM2.50...and no maximum..just imagine la kalo aku parking dari pagi kul 9 sampai la kul 6....paling mahal aku penah kena sampai RM25. Dahla tak ada monthly pass..so have to la...

Keduanya, kat sini memang bawah pokok,okla redup jeh..tapi yang tak tahannya penuh burung gagak sampai keta aku penuh ngan najis burung gagak..arghhh tensennn..tak pasal pasal nak kena cuci..nak lagi kalo hari hujan...perghhhh.......

Aku nak snap burung gagak sebenarnya..tapi tak nampak la plak..hehehe

Tiket parking hari tuh,aku masuk kul 3.30 and exit kul 5.45 kena dalam RM8
Ketiganya, kalo nak kua,kena la que panjang sebab penjaga parking ni sorry to say la.."tembel" sikit, maklumlah,nak kira duit banyak sangat agaknya..kalo 10 keta nak kua,mau 30 min agaknya nak kena tunggu...memang hangin jerrrr
Ni time keta tak banyak sangat.....ishhhh
Nak kua pun jam and sesak..adehhh..
Hari tuh penjaga parking tu bagi diskaun kat aku 6 minit percuma....What?6 minit?goshhhh.....kalo tak dia nak caj lagi sejam..aku macam tak tau nak cakap apa la sebab sangat la "terharu" dengan "diskaun" yang dia bagi tuh kan......Memang parking yang aku maksudkan tu parking hakmilik Sogo...undeniable la parking Sogo ni memang mahal...kaut untung tak ingat..agak-agak la kalo nak letak rate parking tuh..just imagine la kalo aku park untuk 5 hari jeh biasa kena dalam Rm60,kalo 4 minggu..dah sah-sahla kena RM240...kalah petrol..cuma aku kira nasib baik sebab jarang ada kat opis sebab banyak urusan kat luar kan...haiiiyaaa...tapi nak wat macam mana dah tak ada choice.....nasib company bayar..kalo tak..hangus poket aku tiap2 bulan hanya sebab PARKING!.......



Terima kasih, datang lagi.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...