Beware of beggars and pickpockets

NoorNazuha | 9:37 PM | 30Comments |
Entry kali ni berat sikitla...saja nak share pengalaman aku dan orang-orang yang terdekat tentang gejala mintak duit free ni...kat mana mana kita pergi jer sekarang ada jeh yang datang minta sedekah la, jual buku agama la,jual cd solat la, jual kopok la..etc etc...kadang-kadang tak beli/bagi macam kesian kan..emmmm..susah nak cakap..okla,tak nak panjang panjang...aku nak list down sikit "hot spot -hot spot tempat "mereka" ni selalu buat aktiviti.:-

1. Central Market/Stesen Bas Klang/Pudu


-Modus Operandi (Modes of Operation).heheh..macam baca biter plak..banyak cara.Kat sini sajer aku pernah hilang 2x Wallet and Handphone sebab masa belajaar dulu naik bas kat Bangkok Bank. Biasanya "mereka" akan naik bas yang sesak supaya senang nak menyeluk.

-Di pudu dan sekitar Kotaraya-ada seorang budak lelaki kelantan yang akan mintak duit dengan alasan tak cukup duit nak beli tiket bas balik ke kelantan. Hati-hati

-Di sekitar Jalan Silang jugak,seorang lelaki berpakaian kemas mintak duit dengan alasan duit tertinggal di office.

-Area Stesen Bas Klang, hati hati kalo jalan sorang2, member aku pernah kena ugut dengan pisau di leher mintak duit.


2. Stesen Minyak Shell/Petronas Jalan Gombak


Modus Operandi- kat sini budak-budak yang macam sindiket pengemis ni akan datang mintak duit tanpa jual apa-apa barang pun..biasanya dia aim perempuan  sebab maybe diorang ingat lagi senang nak mintak duit.

-kat sini gak selalu ada sekumpulan lelaki/perempuan yang jual keropok dari Terengganu yang suka paksa-paksa beli..ishhh...rimas jugak kadang-kadang.

3. CIMB Bank, Lucky Garden, Bangsar


Modus Operandi- ni berlaku dekat Ex bos aku yang tengah nak depositkan duit 3k dalam CDM. Datang seorang officer Cimb yang pakai tag nama (dimasukkan dalam poket) offer nak tolong masukkan duit, dalam tak sedar, dia dah amek 2k dan hanya depositkan 1k jeh..tak taula macam mana ex bos aku tak sedar time ni, maybe ada distraction la...rakaman cctv memang menunjukkan orang tu bukan pekerja Cimb di situ....tak pasal pasal melayang 2k..!

4.Di Sogo...Kuala Lumpur


Modus Operandi-hehe..banyak dekat sini, macam mancam ada..orang jual barang agama kebanyakkannya...nak derma kena RM10, kurang diorang tak nak terima dengan alasan nanti tak dapat gift la,buku la,sejadah la..emmmm

-Lagi satu nak share pasal ada budak budak yang jual perfumes yang selalu approach kita masa kita nak makan tu kan, masalahnya aku pernah terkena sekali, masa nak raya tahun lepas. Aku terbeli satu perfumes DKNY applecious tuh yang 100ML. kalo ikut harga sebenar, mau dalam RM300++, tapi adik tu jual dengan harga RM70 siap buat test ori lagi...dia kuarkan lighter dengan kertas n test perfumes tuh..dia kata kalau original, kertas tu tak akan terbakar...memang tak terbakar pun kertas tuh..confiden la aku ingat original la...tapi nak kan kepastian,aku pergi ke Kaunter DKNY and confirmkan dengan promoter tu and comparekan dengan packaging yang asal, memang ada beza, Warna botol pun dah tak sama and kotak pun lain...bau still sama...sampai sekarang aku tak pakai perfumes tuh..waaaaaaaa!

6. Di Mahkamah Pun ada....Modus Operandi- aku pernah didatangi seorang lelaki yang mendakwa anaknya sakit nak operate and perlukan duit, kebetulan masa tu aku memang tak ada duit kecik, yang ada RM50, dia kata kat aku " RM50 pun tak apa....asal bagi"....cehhhh..banyak cantek muka dia..terus aku kata tak nak and tutup pintu kereta..nasib dia la...kejam tak aku?ishhhhhhh


5. Rumah ku dipecah masuk pada hari pertama Ramadhan yang Mulia...


Modus Operandi-huh...pencuri tu ikut tingkap pintu bilik air rumah aku daaaa...siap muat lagi tuh...agaknya badan dia kecik kot...aku sampai rumah jam 6 petang nak prepare buka puasa, tengok tengok rumah dah berselerak, kecewanyaaa...banyak jugak yang hilang..dah bukan rezeki kan...

Ni la tingkap yang pencuri tu masuk...masa ni tak grill lagi..
Entry ni sekadar pengalam aku dan orang terdekat jeh...bukan apa, biar lah beringat sebelum terkena kan...banyak lagi tempat bahaya untuk kita kalo kita sendiri tak hati hati...semoga amek pengajaran ye...and jumpa lagi di lain entry ye...tata!




Terima kasih, datang lagi.

30 comments :

Cik Yana said...

Nfonn cik Yana hari tu dah lesap da dengan pick pocket kat komuter Serdang. Modus operandi (nak jugak letak :P) Akan ada 2 orang lelaki, sorang akan ambik position duk depan kita mase nak nek train, sorang lagi duk blakang kite. Bile nak masuk tren, yang depan tu akan buat2 cam tak leh masuk, tsekat, dalam mase same kite akan rase cam pehal org depan ni, sedar tak sedar, yang belakang dah selamat sauk kite punye enfon dari dalam poket. Huh~ Nasib malang hari tu sebab jawab nfon pastu tren tiba2 dtg tak sempat nak masukkan balik dlm beg.

Panjangnya =.=

Sekian, laporan dari Inspektor Yana :P

Entry terkini: LipIce Percuma Untuk Anda dan Kawan-Kawan :)

noornazuha said...

ishhh..kesian Cik Yana...saya penah kena kat pudu..pompuan satu gang pura2 nak sopin himpit2 kita, tak tau bila dia seluk begm sedar sedar wallet dah tak ada Cik Yana oiii...haiyaaaaa...

cikcleopatra said...

pergh..mmg kecewe giler kot..cikcleo pnh g bercuti.bilik penginapan kami dimasuki pencuri ketika tidur..arghhh..geram.

noornazuha said...

ishhh...pecuti bertukar kepada tragedi tuh..kat mana la tu ek

erinn kechiik said...

isk2 mcm2 kn. alhmdulilah xpernah kne mcm ni..

pernah dpt kwn jerk lah yg but certia sedih menyayt hati pastu skit2 kikis duit sy..

kak ziana said...

MORAL OF THE STORY Berhati-hati..Tapi apa nak kata...dalam berhati pun terkena jugak

noornazuha said...

ish..tula..pape kena berhati2 n tawakkal...moga dilindungiNYA selalu

IDAZS said...

pernah juga terkena yang jual keropok kat stesen minyak tu. mmg rimaslah kalau duk paksa-paksa beli. mmmmm

noornazuha said...

hahah..betul..satu kopok mau RM10..mahal wooo

sengat said...

aku pun pena kena tapi dekat masjid..pakse derma rm10 minima....

noornazuha said...

tu bukan derma dah namernye kan...wahwahwah

Myra Jay said...

macam2 perangai peminta sedekah ni. menipu je kejanya. sok kat kat akhirat jawab le

noornazuha said...

aah...kalo tipu..jwabla nanti..kat dunia ni selamat laaa

huNNy said...

penah terkena yg jual minyak wangi tu...mse tu kat mid..jual rm50 je..ktenyer offer..haha..tertipu jugak..!!!adoyai...

noornazuha said...

aah..memang tipu jehhh...promoter sogo tuh kata kalao tongkang singapore tu pecah bwk perfumes kot bru yg dapat yg ori..hadussss.....

AngahSayang2314 said...

4llow u back

noornazuha said...

tq Angah!

nabihancakap said...

yea!! hati-hatila.. dgn mereka itu.. rugi kowt hilang barang kerana kecuaian.

noornazuha said...

ya betul tuh....

Blur said...

kat shah alam pon banyak gak... tp kisah nie diceritakan oleh kawan2 yang terkena... ade budak 2 orang yang rajin berjalan mintak sedekat... sorang katenye buta... ade sekali kantoi lepas mintak sedekah teros pg CC... yang bute tue teros x bute... dok berebot nak main...

Jom baca dan komen post terbaru Blur >>> Seni bercorak cap jari

noornazuha said...

ish shh alam belah mana tu ek?selalu gak lepak shh alam..tiap minggu,x jumpa lak setakat neh

Mr iz said...

biasa la kekdang cara mudah nak dapat duit.... ramai juga yg terkena dan dikena...he he he he... kena berhati hati la ye tak.....he he he

zmah said...

Orang jahat ada dimana saja.

noornazuha said...

itula...kadgkdg masa kita leka la lagi mudah nak kena,lagi kita x aspect,lagi nak jadi kan..so,mmg kena all time hati2 walaupun kita rasa kita berada dalam enviorment yg secure kan...

Wanzi said...

bagus info ni.... lepas ni kena hati2.... n jika kita ada rezeki lebih tidak salah kalau sedekahkan sedikit kepada jalan yang benar....

noornazuha said...

yer wanzi, kalo dia nak tipu,.itu isu dia la..yg penting kita bersedekah ajerr.....nakkan pahala kan...org yg suka amek kesempatan and jadikan agama tu sbg alasan nk mintak jasa org awam

ira-yoshida said...

sy pnah kena gak.. ada sorang budak mntak rm5.. katanye tak cukup duit nk balik umah.. tak tau lah btol or tak//

GiveAsh said...

wah..aku pulak kalau orng tu mintak sedekah berat sangt aku nak tolak..tambah lagi muka dia yg kasihan..
btw, mmg kena hati2 tempat open mcm yg awak cakap kat atas tu..:)

noornazuha said...

hahah,mesti sindikit semua tuh...tawakkal je lah kan..memang dulu saya jenis sng nak bagi duit sbb kesian,skang jeh keras hati sket..ehehe

Elle Elyssa said...

kita susah payah keje cari duit diorg senang2 jer nak minta duit dan mencuri. mcm2 hal skrg ni

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...