An evening in Paris

NoorNazuha | 10:13 PM | 18Comments |
biasaEntry ni sambungan dari previous entry..ehe..nape aku namakan tajuk post ni An evening in Paris?pasal memang sepetang jeh aku ada kat sana, what a short moment....firstly, sebab tiket bas London-Paris-London adalah Jumaat malam 11.30 and balik selasa pagi, original plan nak ke Kota Rome in between that, but unfortunately, all tickets sold out.. yang available maybe nite train (Artesia) yang harga nya memang gempakla, so aku awalkan tiket balik ke London dari selasa tuh kepada malam sabtu tuh sebab tak nak stuck dekat Paris.


Signboard..
Seawal pagi aku n Mr Hubby dah sampai ke Kota Paris..so refreshing, windy and soothing. Kami sampai ke Stesen Gallieni Luckily Galieni ni adjacent dengan stesen Metro (subway) so kami terus focus nak cari kat mana Eiffel Tower la sebagai Landmark kat Paris ni. Keadaan Metro kat sini sangat memuaskan, bersih dan tak sesak, maybe kekerapan train yang lalu menjadikan stesen ni kurang sesak.

Translate please?
"Ibu sedang berfikir. bayangkan kalau Transpot disini berkos 30 euro..bla bla bla"

Snap jangan tak snap...kikiki
Heading ke Eiffel Station hanya mengambil masa dalam 25 minit, then terus jalan kaki ke menara tuh. oh yer nama Stesen Metro tu Champ De Mars....

Walking distance only 300 meters ahead
Dalam kepenatan and kemengantukkan tuh, kami pun berjalan la bersama-sama dengan troops tourist yang lain. Ingakan kami yang terawal, rupanya dah lambat sedangkan masa tuh baru kul 7.30 pagi....upon arrived at the destination, keadan sekitar sangat cantik memandangkan sekarang adalah spring. Pelancong sangat ramai dan yang malasnya nak bersesak nak bergambar.

From the distant
Beneath the Tower
Masa ni kaki aku yang sakit buat hal lak, tak pasal-pasal kena bandage and tukar sandle sebab dah start berdenyut-denyut, kacau daun betul la, tengah aku nak menikmati keindahan Eiffel neh, kaki wat hal lak..ishhhh..apa nak buat, kena terima hakikat..hehehe..
The Art

The Symbol
 
Its me!
Emm..jalan lagi and menikmati pemandangan area taman kat sini..so lovely and happening, Kat bawah tower tuh, manuasia sangatla ramai line up untuk naik ke atas. Aku tak terfikir pun nak naik sebab tak larat nak que and nak incur budget lagi sebab lagi tinggi kita naik, lagi mahal kosnyerrrr..!


The crowd

Mineral water sebotol  5 euro yerrr..
Well, macam tu la keadannya, masing masing busy dengan agenda sendiri, ada yang lepak lepak di taman, ada yang busy beli souvenier, ada yang line up, ada yang busy ambil gambar etc etc.



Oleh kerana plan asalnya kami nak ke Rome malam tuh, so kami tak lama kat sini, then terus ke Galieni semula sebab nak beli tiket, tapi tu la..tiket semua habis. Plan dah lari....so kami decide nak cari hotel and time tu pulak hotel semua fully booked sebab weekend. Finally kami dapat gak hotel yang keadannya tak perlula nak diceritakan sebab memang tak memuaskan, dengan rate 50 euro p/nite.

Next destination kami nak ke Charles De Gaulle-maksudnya aku pun tak tau..hehehe..dari sini pun terus naik metro jeh dari Galleini..memang convenient..

Mr Hubby dekat entrance Metro
Kat sini aku rembat gak la beberapa gambar, tak ada la menarik sangat, biasa jeh, tapi manusia memang sangat ramai and macam-macam aktiviti. tak sempat nak rakam kan semua...


Posing time
The Monument


The city


Bikers

Lupa nama tempat ni
Arghh......lari sume plan aku...apa nak buat..kesal tak boleh nak buat apa, next time pergi kena betul betul well planning. Lepas penat merayau kat area nih, kami apa keputusan nak balik ke London balik malam tu gak sebab tak nak stuck kat paris ni sampai selasa. Aku prefer London lagi sebab bahasa tak ada masalah, tapi kat sini, macam cakap sorang-sorang jeh..heheheh..perut pun dah lapar, nasib ada kedai makan hala area hotel kitaorang tuh, makanan Lubnan...hentam sajerlaaaa....

Chicken Chikka...errrrr..rasa bole tahan laaa...
Okla..sampai sini dulu entry kali ni, panjang la pulak...jumpa lagi di lain entry..muahhhhh.....


Terima kasih, datang lagi.

18 comments :

Aimie Lieyana said...

jeles jeles hehe..bila la bleh pegi sana huhu..

noornazuha said...

xpe xpe...ada kemahuan,pasti ada jalan kan..hehehe

seerina said...

beb..lenkali kita g rome lak..luzern ke..

noornazuha said...

ooo mesti....bajet next year laaaa

*Ms.Serry Fatieha said...

wah...akak dah fly yer... dh lama tak singgah sini... bila singgah akak dah pg rupanye... take care...

ummiross said...

waa baca N3 ni bikin ummi rindu, nostalgia betul lawatan ke Paris, jom singgah blog ummi pulak http://salamborneo.blogspot.com/search/label/JOM%20JALAN2-PARIS

kak ziana said...

Cantik Gambar kat Paris..Tapi masa mu ambik gambar bawah dia tu..akak rasa mcm nak baring bawah tu tengok atas trus nampak langit. best kan??

Alin Marlini said...

bestnyer..tak dpt pi tgk gambar org pegi pun jadilah...hehehe

noornazuha said...

Alin:ala Lin,bebila jeh Lin ble gi,bwk family..hehehe

noornazuha said...

Ummi:jap,nnti saya lawat blog ummi

noornazuha said...

kak ziana:akak tido jeh bawah tuh..hehehe...

acan ketot said...

fuyooo...
sonok nye akk..

noornazuha said...

acan:seronok gak,tapi kdg2 indah kabar dari rupa..hehe

Razif Mokji said...

paris pn dh sampai..... bagus2 rezeki....

Salwati Sapei said...

wow!!!..sye juge mau ke sana..but in a FOC trip wokeyy..hehe

Puteri Nur Hidayah said...

Seriously dah lama sngat nk pergi PARIS.. Tp tnggu keja dulu lah. Berapa tambang flight nk gi Paris ehh..??

Lieya Von Jay said...

bes!!! esp eiffel tower..

Aien Minhoo ♥ said...

best nye eiffel tower :D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...