Journey to Paris...

NoorNazuha | 3:30 AM | 13Comments |
fuhhh..dah lama tak buat entry...penat badan baru jeh hilang sikit..unpack semua..banyak yang nak kena siapkan...nak kata jet lag tu takla sangat sebab most of the time dalam flite tu boleh dikatakan tido jeh....maybe sebab banyak tenaga digunakan untuk berjalan..hegegege..

Banyak yang lari dari plan asal semasa bercuti hari tuh..hajat nak ke Rome, nak melihat Vatican City yang aku labelkan sebagai "City of Angel", tapi tak ada rezeki, tiket dah habis sebab tak book awal, tambahan pulak masa kesana, diaorang sambut easter day!.takpelah, ada rezeki, aku pergi lagi..kali ni nak story and share pengalaman aku naik bas dari London ke Paris...biasanya orang nak ke Paris akan prefer amek Eurostar sebab laju n jimat masa, tapi aku amek bas pasal nak jaga bajet..hehehe..

London Victoria Bus Station
Dari London ke Paris mengambil masa lebih kurang 8 jam termasuk naik feri and border checking semua la. Bas boleh ambil dari Victoria Coach Station. Kalu amek tube, boleh berhenti di Victoria (victoria line) and just jalan kaki jeh ke sana.

Kat sana kita akan jumpa kaunter bas eurolines yang menawarkan pelbagai destinasi eropah dalam harga yang masuk akal la...haha..early booking is better. So kami pilih untuk ke Paris sebab paris antara destinasi yang memang dah lama nak masuk dalam list..hehe

Take a pick..!
The bus
Sincerely, sistem kat sini agak kurang memuaskan..because of free seating and no proper annoucment bila bas akan bertolak, terpaksala kami tertinjau tinjau keadaan kat luar sebab takut terlepas bas.Bila dah free seating, semua orang berebut rebut nak dapatkan seat...so annoying!


Que untuk check in sebelum ke bus station
Keadaan di hadapan bas

Bila dah dalam bas..mak aiiii leganya, dapatlah aku melelapkan mata sebab badan dah rasa penat yang amat..

Zzzzzzzzzzzzzzz


Zzzzzzzzzzzzzzzzzz

Toinkkk.....kena bangun pulak sebab dah sampai border Uk n France, so kena turun bagi pemeriksaan kastam dan paspot dan segala waktu dengannya...kacau tido betul laaa...lagi sekali kena que....ngan cuaca pagi yang sejuk macam dok dalam peti ais n mata yang ngantok tuh, terhegeh hegeh kami dok que sebab nak cop paspot.....haiyaaaaaa
snap dalam kemengantukkan
okla..dah siap cop mengecop tuh, sambung balik masuk tido dalam bas...ingatkan dah smooth dah....lagi sekali kena kuar sebab bas dah masuk dalam feri, and semua passenger kena keluar and naik ke tingkat atas. Aduhhh....kena la que lagi sebab bukan bas kitaorang jeh yang park situ, banyak lagi bas lain.....so ramai la yang nak naik ke atas feri and sambung tido kat atas tuh...

Semua passenger naik ke atas feri
Semua lepak and having a nap sementara sampai ke mainland




Sempat posing tuh!
Lepas announcement supaya passenger masuk ke dalam bas balik, kitaorang berpusu-pusu ke bas semula sebab aku tak saba nak sambung tido. Masa tuh jam dah lebih kurang pukul 2-3 pagi la. Bertolak dari London tadi dari 11.30 malam...okla entry sampai sini...nanti sampai paris aku update lagi yek..kang panjang-panjang bosan lak nak baca....chow chin chow!







Terima kasih, datang lagi.

13 comments :

Mrs.Bireh said...

zuhaaaaaaaaaaaaaa.. paris, wah..cepat update k..

Hayati Hamzah said...

besnya..merata-rata dh pegi ;)

noornazuha said...

orang kata nak tambah pengalaman idup..ehehe...aah,nnati saya update psl pengalaman yg x berapa nak bes tuh..hegege

Aimie Lieyana said...

beshnya..nk g paris gak hehe..

noornazuha said...

bes memang bes,tpi penatnye Allah jeh tau..hehehe

kak ziana said...

wah bestnyer...gambar macam tak cukup tido jer..mc tak ikhlas jer..ngeh..ngeh.. naik bas pun bas la yg penting journey of your life

noornazuha said...

serius kak, memang x cukup tido..adalah 3 jam jeh tido malam tuh,asik kua masuk bas jeh, x mo dh naik bas..heheh,naik tren je lahh

amalinazlan said...

bestnyeee kak zuha. :)

noornazuha said...

bes tapi penat..hehehe

Misz Muffin said...

wahhh bestnye.. tingin nk pergi sne.. :)

noornazuha said...

Misz Muffin..jom g beramai..hehehe

Anonymous said...

nice blog. That's exactly what I was looking for.
Have a look at my blog post canapé design

Anonymous said...

salam
saya nk minta tolong untuk pergi ke paris pada januari 25..nk minta tips ke sana. boleh tak email saya or whatsapp saya 01111558241. nama saya aisha

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...