Science Museum & National History Museum London

NoorNazuha | 6:56 PM | 10Comments |
Salam kawan-kawan...entry ni entry last aku story pasal gi becuti hari tu, sebab dah tak ada apa nak share dah..hehehe. Tahun ni nak berehat dulu dari jalan-jalan..nak kumpul tenaga dan semangat baru. Tahun depan baru aku nak pikir plak mana nak pegi...South East Asia pun cantik kan..ehe..okla just nak share gambar-gambar muzium sejarah dan muzium Science kat London ni..sebenarnya aku kagum dengan negara diorang ni masih lagi preserve sejarah-sejarah lama walaupun arus kemodenan sudah lama menyelubungi kota besar ni....pada sesiapa nak melawat kesini....amatla dialukan...sambil jalan,sambil menikmati sejarah dan komodenan dan masuk pun free jeh....
Tumpang amek gamba pakcek!

Hah..signboard pun nak tunjuk
Di entrance
ni bahagian aeroplanes
Kereta zaman dolu dolu
dulupun manusia dah mula terbang
Kapal terbang sekarang...ehe
Banyak level muzium ni..aku pun dah lupa, semua adala....tapi Mr hubby paling suka bahagian angkasawan dan aero angkasa la..macam macam ada kat sini..semua peralatan angkasawan,makanan angkasawan..pakaian mereka dan sebagainya la..jom layan jap..

Tak dapat nak explain apakah device ini....

Makanan Angkasawan
layan jeh laaa...
Teruja plak mamat nih....
Banyak lagi la segmen segmen kat dalam neh, leteh lak nak upload semua..ehehe..yang mana patut jeh la nak share...menarik jugak muzium ni...masa kami pergi sini..ramai sangat pengunjung..sebab keadan di luar sejuk..agaknya semua tak tahan and masuk dalam mana-mana bangunan nak panaskan badan...memang tak tahan.....pastu kami nak ke national museum plak...tengok pameran dinasor...quite intresting jugak tempat neh..tak jauh sangat pun..boleh jalan kaki dari sini..

Freezing!
At the entrance..kandid la tu konon
Masa nak jalan jalan sini..dah nak sampai ke entrance..tetiba sowang mat salleh ni termuntah betul betul kat sebelah aku..halamak..nasib tak kena kain aku daa...ilang mood aku kejap..ntah apa dia makan pun tak tau la...agaknya terlebeh minum...heheheh...

Muzium ni macam opposed tu muzium tadi la...ni kira muzium sejarah la...still menarik sebab mereka masih menyimpan khazanah khazanah tinggalan sejarah ni untuk pameran kepada dunia..jom layan gamba,,

sekali tengok macam dalam movie night at the museum jeh..ehe
antara rangka dinasor
rangka lagii....
Tanduk dia kot....
Moving T Rex..kat sini paling crowded....
Merchandise..tak beli pun sebab mahal sangat..ehe
di luar muzium..dah tak banyak pigeon....
Berehat sambil menunggu nak balik
Sampai ke petang merayau rayau kat sini..badan lenguh tak yah cakapla....kaki apatah lagi..dahla memang sakit..gagahkan jugak nak bejalan..hehehe...takpela..yang paling penting pengalaman kan..tu yang mahal..duit boleh cari...hah..ni tengah cover balik la neh...uwaaaa....nak berehat dari becuti buat sementara waktu..unless ada orang nak ajak becuti freeeeeee!...ada ke?hehehehe..okla...sampai sini jeh la entry becuti neh...kang bosan lak nak baca..nanti jumpa di entry pasal topik lain pulak yerr....babai...muahhhh!

Terima kasih, datang lagi.

Sesungguhnya Kami insaf!...

NoorNazuha | 4:18 PM | 13Comments |
Ketika aku busy buat kerja kat office...hp aku berbunyi dan panggilan yang aku terima itu adalah dari pihak hospital Putrajaya...aku tergamam sekejap:-

Suara: ni Puan Nazuha ke?

Aku: Ya, saya

Suara: ni panggilan dari Hospital Putrajaya ye..Suami puan kemalangan....

Aku: tergamam sekejap...(baru pagi tadi dia keluar rumah, semua ok jeh), kemalangan?

Suara: Ya..tapi dia ok...ada kat bilik rawatan Pesakit Luar....

Aku menarik nafas dalam-dalam and lega...Subhanallah..terkejut aku menerima panggilan macam gitu..dalam hati aku terdetik..tak kan muda mudah aku dah nak jadi janda.....Subhanallah.....mintak dijauhkan.....Aku bersyukur semuanya ok.....

kejadian ni sebenarnya dah lama berlaku. Tetiba rasa macam nak mengimbas semula peristiwa tu. Lepas balik kerja, aku,adik dan parent aku bergegas ke Hospital Putrajaya dan pergi ke OPD nak tengok keadaan Mr Hubby.. dia ok, luka-luka kat bahagian siku,telinga dan muka..mungkin terkena serpihan cermin kereta...aku sibuk bertanya apa punca kemalangan hari tuh, mr hubby kata ada lopak air kat tengah jalan and dia tak ingat macam mana keadaan kemalangan tuh. Dia sedar sedar jeh dah ada polis kejutkan dia and bawak ke hospital. Kemalangan berlaku di area puchong heading ke Putrajaya..

Keadaan kereta...nauzubillah




Seat depan yang teruk
Tapi Alhamdullillah semua ok, memang kereta tuh repair tak ingat punyala,sampaikan mr hubby macam dah serik nak bawak keta tuh dah, and last last jual n tukar jeh kereta lain...dia kata Myvi ni macam ringan sangat and senang terbabas..ntahla..maybe dia yang laju hari tuh...hari pulak lepas hujan and keadaan jalan licin...peristiwa tu membuatkan kami lebih berhati-hati dan mr hubby lebih waspada, tak lagi nak speed jeh tak tentu pasal....aku bayangkan, kalo lah aku ada kat sebelah masa kejadian tuh..apa la jadi agaknya kan...?emmmm...Aku bersyukur ke hadratmu Allah..

Terima kasih, datang lagi.

Selamat Pengantin Baru buat Adikku!

NoorNazuha | 7:17 PM | 22Comments |

"When two people become one flesh by way of marriage, it is not only their hearts that are united, but their minds and souls as well"..

13 Mei 2011 tanggal bersejarah buat adik aku yang keempat, dimana beliau dan suami selamat melangsungkan pernikahan dalam suasana yang sederhana tapi cukup meriah buat kami sekeluarga. Sekalung tahniah aku ucapkan buat Dr Nornafiza dan Dr Mohd Zaini,semoga kalian akan kekal bahagia hingga ke akhir hayat..

Akad nikah berlangsung di rumah kami jeh di Ampang..Alhamdulillah semua berjalan lancar. Akad disempurnakan oleh Bapa aku sendiri..(kami panggil Babah)...first time dia akadkan sendiri, masa aku dulu dia wakilkan pada jurunikah..hehehe

The bride..
Team of the nite..Turqoise
Juadah malam tuh




Alhamdulillah...dengan sekali lafaz
Majlis malam tuh habis lebih kurang jam 11 malam macam tu la. Adik aku yang no 2 tak datang malam tuh,maybe ada hal...sempat gakla aku menyelit sekali nak tumpang glamer pengantin malam tuh..hehehe

Waaaaaa....
Pengantin lama vs pengantin baru daaa
Majlis resepri adik aku diadakan di Bukit Qiara pada hari sabtu 14 Mei,2011. Alhamdulillah semua bejalan lancar jugak, walaupun cuaca agak panas, tapi pengantin maintain..maklumla kena kipas..wakakaka..team color pada hari tuh ialah purple and aku sorang jeh pakai purple yang lain sket...adik2 aku aku semua pakai dark purple..hehehe..majlis macam biasalah bermula jam 12.15 tengahari..tapi ramai tetamu datang awal, termasukla mak mentuan and bapak mentua aku sebab diaorang nak kena rush ke Johor...Pengantin lak siap agak lambat..so ter "miss" nak jumpa pengantin..

Purple
Dear Hajjah,Thank You for coming





Selamat pengantin baru dari kami semua
Aik..apa Mr Hubby buat kat sini?sowang jeh

Our beloved Grandma!
Semoga bahagia hingga hujung nyawa
Di ruangan ini, aku sekali lagi ingin mengucapkan tahniah dan semoga tabah menghadapi segala rintangah yang bakal tiba..insyallah...sabar adalah kunci kemenangan...sekian entry buat kali ini..jumpa di lain entry..badan rasa sengal sengal jeh..babai!


Terima kasih, datang lagi.

Shopping bajet di Kota London...

NoorNazuha | 8:16 PM | 25Comments |
Ahahhhh....tak sudah sudah lagi entry aku pasal trip nih...hehe..sekadar berkongsi pengalaman ngan kawan-kawan tak salah kan...entry ni sajer nak share pasal shopping kat Kota London hari tuh..in other words, bukan shopping barang-barang mahal tuh....memang la tak cukup bajet, maksud aku,shopping biasa-biasa n ala-ala kadar tuh...jom survey sikit tempat mana yang best and yang sempat aku singgah hari tuh:-

First sekali kat Leceister Square..tempat ni memang Malaysian suka pegi kot, happening and banyak halal food. Further, yang aku suka pasal barang souvenier kat sini murah-murah

Stationery baru GBP1.99
Toys baru p99
Halal Food here cost only GBP6
The anvient
Tempat keduanya kalau nak g shopping, tempat yang famous la kalo datang sini aku rasa kat Oxford Street, semua benda la ada kat sini rasanya, nak jalan semua pun macam tak larat sebab terlalu banyak dan store-sore tuh meliputi jalan yang panjang....

Among the outlets
French Connection UK aka fcuk..ahaksss
John Lewis
Along the street
Aku tak shopping la apapun..just teringin nak beli kasut Clark kat sini sebab murah nak compare dengan harga kat Malaysia...

Outlet Clark di Oxford Street
Souvenier disini agak mahal
Kalo nak story pasal Oxford Street ni macam tak habis sebab banyak sangat benda menarik,kalo ada duit, memang syiokla nak shopping..ni macam window shopping jeh la...then tempat ketiga aku rasa macam best ialah kat Covent Garden Market..ni ala-ala Central Market la KL....banyak jual barangan kulit,ukiran dan juga store-store pakaian...
Nearest tube is Covent Garden
Tak banyak yang dapat amek gambar kat sini sebab semua gambar tuh dalam kamera aku yang hilang masa kat sana. so ni gamba yang di snap semula..wakakaka

Monsoon ni harganya dalam GBP100-300GBP..glupppp
Cafe available,but doubt la....banyak yang tak halal

Pasar dah tutop
And among tempat lain yang sempat aku singgah ialah Harrods and Baker Street...tapi kat Harrods ni paham jela, harga barang agak mahal, tapi tak semua la kot...nak dijadikan cerita, kamera aku hilang memang betul2 aku kat depan Harrods, ntahla, bila time orang seluk kot aku pun, aku dah tak ingat, maklumla..orang ramai..jadi nak tak nak, kena beli jugakla kamera kat Harrods neh..emergency..

Entrance
Tempat memperingati Lady D and Dodi Al Fayed
Closed!
The guest
Last sekali tempat yang aku rasa sesuai nak beli gift murah murah kat sini ialah kat Baker Street...Tube nye Baker Street la..sini pun rasanya semua ada....janji ada duit...wakakaka, aku suka satu gift shop ni, harga memang murah...

I lioke!
Ni baru dalam GBP7
Keychain 6 ketul GBP5
Arghhhh..dah ngantok plak..okla..sampai sini jeh entry soping yang ntah apa-apa ni...maklumla, bajet tak besar, kalo nak sopin brand brand mahal macam Coach ke Gucci ke, LV ke bla bla...rasanya kat Malaysia pun banyak kan..maybe harga beza sikit jeh la....nak beli kat sini memang tak mampu la...hehehe....ok...see u all in the next entry..babai..



Terima kasih, datang lagi.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...